Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları)

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları) konusu , Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları) PARAGRAFTA ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (PARAGRAF SORULARI) (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) 1. 0 üslubuyla klasik öyküye ...


Like Tree2Beğeni
  • 2 Post By DeLi.Cocuk

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:35   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları)



Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları)

PARAGRAFTA ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (PARAGRAF SORULARI) (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

1. 0 üslubuyla klasik öyküye özgün boyutlar kazandırıyor. Kişiler ortam ve kurgu belli bir düzen içinde şaşırtıcı bir sona götürüyor okuru. Bu özgünlüğü bence en iyi tamamlayan öyküdeki kişiler ve kişilerin diyaloglarıdır. Kişileri karakterleri çok yakından tanıyorsunuz. Onları bir yazarın kaleminden tanımaktan çok bir avluda bir meydanda bir mahallede kendi seslerinden kendilerine özgü konuşma biçimleriyle dinliyorsunuz sanki. Öyküleri okurken bir öykü okumaktan çok bir film izlediğiniz kanısına kapılıyorsunuz.
Bu parçada sözü edilen sanatçıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Okurlarını gerçekçi bir ortama taşır.
B) Gelenekselleşmiş olanla kendine özgü olanı kaynaştırır.
C) Seçtiği kahramanlar günlük yaşamlarıyla karşımıza çıkar.
D) Kalıcı olmak için yeniliklere başvurur.
E) Öykülerini beklenmedik biçimlerde sonuçlandı.

2. Öykülerimin yarısından çoğu birinci kişi ağzından anlatılıyor. Bu anlatımla başlayan öykülerimin çoğu üçüncü kişi ağzından anlatılarak sürer. Çünkü bu öykünün konusunun gerektirdiği bir durumdur. Örneğin birinci kişiye anlattırdığım öykülerim bir yerde tıkanır kalır. Boşuna uğraşırım yazamam. Oysa bir süre sonra o öyküyü üçüncü kişi ağzından anlattırınca yazmak kolaylaşır. Buna karşılık konu gerektiriyorsa gülmece öykülerini birinci kişinin anlatması daha etkili inandırıcı olur. Çünkü birinci kişili anlatımda içtenlik vardır. Üçüncü kişili anlatım daha yapaydır.
Sanatçı bu sözlerinde öyküleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinmemiştir?
A) Nasıl bir anlatım yeğlediğine
B) Konuyla anlatım arasındaki ilişkiye
C) Gülmeceye uygun anlatımın özelliğine
D) Kimi anlatım yolları arasındaki farka
E) Seçtiği anlatım biçiminin okumayı kolaylaştırdığına

3.
I. Daha sonra da birkaç yarışmaya katılıp ödüller almış.
II. Bu uçurtmaları gören öbür oyuncakçılar ondan uçurtma istemişler.
III. Oyuncakçılık yapan bir arkadaşının dükkanında yaptığı uçurtmaları satmaya başlamış.
IV. Bunun üzerine eşiyle birlikte bol miktarda uçurtma imal etmiş.
V. Giderek bu işte uzmanlaşmış; ilk olarak 1982'de bir gazetenin düzenlediği uçurtma şenliğinde birinci olmuş.
Yukarıdaki cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturan sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
A) II. V. IV. I. III
B) ll. l III..V. IV.
C) III. II. IV. V. I
D)IV. V. II. I. III.
E) V. IV. II. III. I

4. Acılarımızı sevinçlerimizi özlemlerimizi dile getiremediğimiz zamanlar olur. İşte o zaman ozanlar imdadımıza yetişir...
Bu sözler aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülemez?
A) Şiirleri bizim sözümüz olur kendimizi onlarda buluruz.
B) Söyleyemediklerimizi ustaca yansıtırlar.
C) Şiirleriyle duygularımız arasında bir bağ oluşur.
D) Kendi sözcüklerimizle anlatamadığımız düşünceleri onların iki küçük dizesinde bulabiliriz.
E) Bizi etkileyen olayları anlatan küçük bir şiir yazıveririz.

5. Yolcular akşamdan önce kasabaya varıp(l) güneşin batışını(ll) hep birlikte(lll) sahildeki kahveden(IV) izlemek(V) istediler.
Bu cümlede numaralanmış bölümlerden hangisi atılırsa cümlenin anlamında hem yer hem de zaman yönünden bir daralma olur?
A)l.
B)ll.
C) III
D) IV.
E) V

6. Gazetecinin gözü her zaman toplumun üzerinde olmamalıdır. Toplumun hiçbir kesimiyle içli dışlı olmamalı toplumla arasında mesafe olmalıdır. Kimi zaman bazı grupların basını kendi amaçları için kullanmak bir haberi istedikleri biçimde yazdırmak isteyeceklerini göz ardı etmemelidir. Kısaca gazeteci mesleğinin ahlak kurallarına göre davranmalı olayları derinlemesine incelemeli ve tarafsız davranarak okuyucuların güvenini kazanmalıdır.
Yukarıdaki paragrafta gazeteciyle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisinden söz edilmemiştir?
A) Yazacağı haberin doğruluğunu araştırmasından
B) Taraflı olmamasından
C) İnsanlarla çok yakın ilişki kurmamasından
D) Toplumu gözlemeye çalışmasından
E) İlginç haberleri yakalamaya özen göstermesinden

7. Nedir yaşamın anlamı? Öyle çok ki... Yaşamaktır soluk almaktır. Şiir okumaktır. Birini sevmektir. Bir deniz kıyısında dolaşmaktır. Ormanda tek başına yürümektir. Ne var ki kimi zaman anlamsızlaşır yaşam. Oysa...
Yukarıdaki parça düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülebilir?
A) başımız sıkıştıkça anlamı ararız hep.
B) yazarlar yaşamın anlamı üzerinde çok durmuşlardır.
C) anlamsızlaşan yaşam değil bizler oluruz çoğu kez
D) bir avuntu aracına gereksinme duyar insan
E) böyle durumlarda hemen kitaplara sarılırız

8. (I) Çatalhöyük'teki kazı çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürülüyor. (II) Küçücük fırçalarla çekiçlerle iğneyle tarih kazılıyor bir bakıma (III) Geçmişe ait kırıntılar pirinç gibi ayıklanıyor. (IV) Bu arada bulunan bina kalıntıları da özel bir teknikle çeşitli etkilerden ve erozyondan korunuyor. (V) Çatalhöyük'teki duvar resimlerini çıkarmak başlı başına bir sorun. (VI) 0 dönemin aydınlatılması için çok önemli olan bu resimler toprak altında bozulmadan kalmış (VII) Ancak gün ışığına çıktığı an bütün renklerini bir anda yitiriyor; solup gidiyor.
Yukarıdaki parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?
A)I
B)ll
C) III
D) IV
E)V

9. (I) Küçücük bir meydanı var Kanlıca'nın; burada her şey iç içe. (II) Bir yanda Mimar Sinan imzalı 15591560 tarihli İskender paşa camisi bulunuyor. (III) 0nun hemen karşısında iskele ve küçük bir balıkçı barınağı... (IV) Sonra da kıyı boyunca uzanan yalılar... (V) Şimdi biraz yukarıya Kanlıca'nın sırtlarına tırmanalım. (VI) Yol boyunca rastladığımız evlerin mimarisi çok çeşitli. (VII) Kimi penceresinden sardunyalar sarkan sabun kokulu evlerden; kimi de bahçesinde yüzme havuzu bulunan bir villa. (VIII) Sağlı sollu çalılıklarda böğürtlenler var; en kocamanından en morundan...
Bu parçayı iki paragrafa bölmek gerekse ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?
A) III
B) IV.
C)V.
D) VI.
E) VII.

10. Mutlu bir yaşamın değişmez ve öncelikli özelliğidir sağlık. 0 yüzden yakınımızdan ayrılırken; "Sağlıcakla kal." olumsuz bir davranışla karşılaştığımızda "Sağlık olsun." gibi sözlerle... vurgulamak isteriz. Çünkü insan olarak çalışmak üretmek böylece kendimize ve çevremize yararlı olmak temel amacımızdır. Bunu da ancak sağlıklı olursak başarabiliriz.
Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) sağlıkla ilgili sorunların ciddiye alınması gerektiğini
B) sağlıklı olmak için neler yapmak gerektiğini C) sağlığın önemli görülmediğini
D) sağlıklı kişilerin yaşamdan tat alabileceğini
E) sağlığın her şeyden önemli olduğunu

11. H.Zaman zaman iyice yaşlandığımı bastonsuz yürürsem dengemi kaybedeceğimi düşünüyor: "Denizlerde gezinme zamanı geçti artık." diyorum kendi kendime. Ne var ki insan sevdiği şeylerden öyle kolay kolay vazgeçemiyor. Çocuklarım beni deniz yolculuğuna çıkaracaklarını söylediklerinde bundan anlatılmaz bir mutluluk duyuyorum; çünkü Gökova'yı Sedir adasını güzel yerlerin her birini bir kez daha' görmek istiyorum.
Kendinden böyle söz eden bir kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Kendisine önem verilmesini istemektedir.
B) Artık hiçbir şeyden zevk almamaktadır.
C) Gençlik günlerini özlemektedir.
D) Denizde olma düşüncesi ona yaşama sevinci vermektedir.
E) Dostlarının onu yalnız bırakacağından korkmaktadır.

12. 0 sanatçıların bütün özlemi bu topraktan aldıklarını işleyip yine bu toprakların insanlarına vermekti. Kimsenin ayrımına varamadığı ilgilenmediği değerleri gün ışığına çıkartmak tanıtmak yaymak insanlara sevdirmekle geçirdiler ömürlerini. Onların gözleri daima güzele açıldı kafaları iyiye çalıştı; elleri durmadan bir şey yoğurup bir şeyler yarattı. Bu nedenle insanın eğitimi için gösterdikleri çabalarda onlardan daha başarılısı yoktu.
Bu parçaya göre sözü edilen sanatçıların asıl amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yaşadıkları toplumdan kazandıklarını biçimlendirerek insanları aydınlatmak
B) Alışılmış konuları işleyerek okura kolaylık sağlamak
C) Yenilikleri kendi insanlarına ve dünyaya tanıtmak
D) Toplumun çağdaş sanat ürünlerinden yararlanmasını sağlamak
E) Olabildiğince çok ve alışılmamış yapı üretmek

13. Kimi zaman düşünürüm: On altı yaşımdan beri ekmeğimi kazanmak zorunda kalmasaydım ne olurdu? Örneğin baba evinin güvenli koşullarında okuyup diploma sahibi olsaydım belki de herhangi bir memur olur yine öyküler romanlar yazardım; ama konularım sanırım bugünkü konular olmazdı. Rahat ekmekle yetişen insanların yaşamlarını anlatan konular olurdu; çünkü tanıdığım çevreler o insanların çevresi olacaktı.
Bu parçaya dayanarak yazarla ilgili aşağıdaki genellemelerin hangisine varılamaz?
A) Yaşamları kimi durumlarda yapıtlarına yansır
B) Konularını yakından bildikleri çevrelerden seçerler
C) Güç koşullarda yetişenler gerçekleri yazmaya yatkındır
D) Yaşadıkları ele alacakları konuları belirlemelerinde etkilidir
E) Dünya görüşlerini içinde bulundukları koşullar belirler

14. (I) Edebiyatın sorunlarından günlük yaşamın renklerine kadar geniş bir coğrafyada koşturur kalemini. (II) Kaleminden dökülen sözcükler kullandığı dil okura yepyeni tatlar sunar. (III) Bunlarda "lezzet" sözcüğünün dildeki tam karşılığını bulabilirsiniz. (IV) Sanatçının 1001 Gece Denemeleri adını verdiği seri tekrar yayımlanmaya başlandı. (V) Okur olarak böyle bir dil ustasını yapıtları aracılığıyla tanımış olmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E)V

15. ... Bu nedenle büyük kentler su kaynaklarının ve akarsuların kenarlarına kurulmuş hep. Su kaynaklarının kuruması tarihte büyük göçlere yol açmış. Bunlara sahip olabilme amacıyla büyük savaşlar çıkmış.
Bu parçanın giriş cümlesi aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Eskiden pişmiş topraktan ve taştan su künkleri yapılırdı.
B) Suyun kanallarla taşınması günümüz barajlarının öncüsü olmuştur
C) Suyun kentlere ulaştırılması yaşamı büyük ölçüde kolaylaştırılmıştır
D) Su bentleri çeşmeler ve sarnıçlar su mimarisinin seçkin örnekleridir
E) Su insanoğlunun en önemli gereksinimlerinden biridir

16. Lise öğrencilerinden tutun da kendisinden yaşlı kimselere kadar birçok kişiye şiirlerini okur; onların tepkilerini değerlendirirdi. Dilden dile; kulaktan kulağa gidip gelirken şiirin nereleri kalıyor nereleri aşınıyor not ederdi. Birçok şiiri daha hiçbir dergide yayımlanmadan bütün yurdu dolaşır sonra kendisine döner gelirdi. Bu uzun yolculuktan tek bir sözcüğü aksamadan dönen şiirleri okşarcasına okur; kızmaz onları yeniden üzerinde çalışmak üzere saklardı.
Bu parçada sözü edilen şair için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Şiirini okurların tepkisine göre biçimlendirir.
B) Okurların beğenisini geliştirecek şiirler yazar.
C) Şiirlerini dergilerde yayımlatmaktan kaçınır.
D) Ünlenmek için şiirlerinin değişik kişilerce okunmasını ister.
E) Özgün şiirler yazmaya çalışır.

17. (I) Bir şiir kitabını bir roman gibi okumak doğru değildir. (II) Genellikle romanın tamamını okuduktan sonra onun üzerinde düşünmeye başlarız. (III) Oysa şiir kitabında okur her şiirden sonra duraklamak derin bir soluk almak ister. (IV) Okunanların tadına ayrımına ancak bu yolla varabilir. (V) Bir şiir her okuyuşta okurda farklı etkiler bırakır. (VI) Bu durum hem şiirin yapısından hem de okurun o an içinde bulunduğu ortamdan kaynaklanır.
Bu parça iki paragrafa ayrılmak istenirse ikinci paragrafın kaçıncı cümleyle başlaması uygun olur?
A) ll
B) lll
C) IV
D) V
E) VI

18 İnsanın fotoğraflarda gördüğü yerlere gitme gittiği yerleri görüntüleme ya da "Bakın ben de oradayım." deme isteği vazgeçilmez bir belgeleme aracına dönüştürdü fotoğrafı. Çoğumuz için gördüklerimizi yaşadıklarımızı gelecekte anımsamayı kolaylaştıran etkinliklerimizi daha çekici daha heyecanlı duruma getiren ve bunların kalıcı olmasını sağlayan bir uğraş fotoğraf çekmek. Bu yüzden hemen hepimizin özellikle tatile çıkarken "yanımızda götürülecekler listesinde fotoğraf makineleri ve filmler de yer alır.
Düşüncelerin akışına göre bu parçanın başına aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?
A) Gezdiği gördüğü yerlerin fotoğrafını çekmek insana büyük bir zevk verir.
B) Fotoğraf çekimi konusunda bazı temel bilgiler edinmek fotoğrafın beklendiği gibi olmasını sağlar.
C) Çok iyi fotoğraf çeken kişiler anı fotoğraflarını önemsemez.
D) Gezme isteğinin oluşmasında ve artmasında fotoğrafın büyük bir katkısı vardır.
E) Fotoğraflarımıza "etkili" "güzel" "hoş" gibi nitelemeler kazandırmak için çekim sırasında özenli davranmak gerekir.

19. Yetişme yıllarında kendilerine yardımcı olduğum sanatçıların sayısı çoktur. Ama onları etkim altında tutmamaya çalıştım. Hatta buna çok özen gösterdim. Kime ne kadar yardımın dokundu onu da bilemem. Ben yalnızca yetenekli birini gördüm mü sanki bir sorumluluğum varmış gibi hemen elimi uzatırım. Yürümeye başlayınca da aradan çekiliveririm.
Kendisinden böyle söz eden bir sanatçıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Sanatçıların belirli bir düzeye eriştikten sonra yollarına kendi başlarına devam etmeleri gerektiğine inanır.
B) Duygu ve düşüncelerinin ayrımına varabilmek isteyen herkesin sanatçıların desteğine gereksinimleri olduğunu düşünür.
C) Genç sanatçıların belirli kurallara bağlı kalmasını zorunlu görür.
D) Yetenekli gençlerin ancak usta sanatçılar tarafından fark edilebileceğine inanır.
E) Belli bir olgunluğa erişmemiş kişilerin sanatçı olarak nitelendirilmesini ister.

20. (I) Yaşlanmak belli bir yaşa gelmiş olmak değildir. (II) Yaşlanmak içindeki değişim isteğini kaybetmektir. (III) Eğer yeni bir şeyi merak ediyorsanız yeni bir insanı tanımak istiyorsanız yaşınızla hiç uğraşmayın. (IV) Kabuğuna çekilmek dış dünya ile ilişkilerini kesmek insanı bunalıma sürükler. (V) Çünkü bu durumda yaşınız kaç olursa olsun gençsiniz demektir.
Bu parçada düşüncenin akışını bozan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A)I
B)ll
C)III
D)IV
E)V



CEVAP ANAHTARI
1D 2E 3C 4E 5A
6E 7C 8E 9D 10E 11D 12A
13E 14D 15E 16A 17D 18D 19A 20D

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:36   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları)

1. (I) Yurdumuzda tek türüyle tanınmasına karşın ortancaların bilinen 23 türü var. (II) Bunlardan biri boyu 15 20 metreye ulaşan sarmaşık türü. (III) Bir başkası ise sonbaharda yaprakları şarap rengini alan türü. (IV) Ortancalar kimi türleri dışında batıya bakan yönde dikilmeyi seviyor. (V) Sabah güneşinin narin çiçeklerini yakma tehlikesi olduğundan bu bitkiyi asla doğuya bakacak yönde dikmeyiniz. (VI) Dikerken büyüyüp serpileceklerini hesaba katarak iki bitki arasında 1 52 metre boşluk bırakmayı unutmayınız.
Bu parça iki paragrafa bölünmek istense ikinci paragraf hangi cümleye başlar?
A)ll.
B)lll.
C) IV.
D)V.
E) VI.

2. Toroslar'da yaşayan ve geçmiş çağların birikimine sahip olan bu insanlar oldukça tutkulu kişilerdi. Her şeyi yoğun bir biçimde yaşarlardı; aşkı kini öfkeyi... Konuşmalarının bir ucu biraz destan masal kokardı. Bunların içinde roman kahramanı olabilecek pek çok insan vardı. Zihinsel yapıları batılı değil doğulu insanlarınkine benzerdi. Onlar doğulu bilgeler gibi düşünürlerdi. insan aklının ucundan geçmeyecek şaşırtıcı davranışları öfke biçimleri zihinsel yaratıcılıkları vardı.
Aşağıdakilerden hangisi Toros insanının bu parçada değinilen özelliklerinden biri değildir?
A) Gezici bir yaşam sürmeleri
B) Sevgilerinin ve öfkelerinin aşırı oluşu.
C) Eski kültürleri izlerini taşımaları.
D) Konuşmalarının gerçeklerden uzak bir yanının olduğu
E) Alışılmışın dışında bir nitelik taşımaları

3. İlk kez bir Türk fotoğraf sanatçısı Avrupa'da adını duyurdu. Hazırladığı Kapadokya albümü "En İyi Yayınlar" kataloguna girdi. Onun fotoğraflarına bakanlar bir Rembrandt tablosuyla karşı karşıya olduklarını sanabilirler. Art arda albümler yayımlayan sanatçımız üniversitede belgesel görsel iletişim ve karanlık oda teknikleri konularında da ders veriyor.
Bu parçada sözü edilen fotoğraf sanatçısıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Avrupa'da tanındığına
B) Fotoğraflarının sanat değeri taşıdığına
C) Alanında öğrenciler yetiştirdiğine
D) Yeni bir teknik geliştirdiğine
E) Çok sayıda yapıtı bulunduğuna değinilmemiştir.

4. Yirmi beş yıldan beri yaptığı çevirilerle bizleri dünya edebiyatının ustalarıyla tanıştırdı. Böylece çorak dünyamızı zenginleştirdi. Çok sevdiğim ama yüzlerini göremediğim nice dostlar edindim onun çevirileriyle. Dilin tadını duyurduğu için uzaktan uzağa sessiz teşekkürlerimi sundum ona. Hep usta yazarların arkasına gizlenmeye çalışan bu çevirmenimizin kendi yaratılarıyla ortaya çıkacağı zamanı merak ediyordum. Yazar yeni şiir kitabıyla bu merakımızı gidermekle kalmadı; asla unutulmayacak yaşlanmayacak sevgi dolu yüreğinden kopan aşk şiirleriyle yorgun ruhlarımızı yıkadı.
Bu parçada sözü edilen yazar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Çevirilerinde dili ustalıkla kullandığına
B) Okurlarının ünlü yazarları tanınmasına aracılık ettiği
C) Çevirilerindeki yetkinlikle okurların beğenisini kazandığı
D) Şiirlerin de okurların üzerinde etkili olduğu
E) Şiirlerinde duygusal konulardan uzak durduğu

5. Yapıtlarında hem konu hem de kişi yönünden bir zenginlik vardır. Özellikle öykülerinde yer yer halkın konuştuğu dile başvurur. Anlattığı kişilerin iç dünyasını psikolojik yapısını sergilemesi önemli bir özelliğidir. Zaman zaman yergisel gülmeceye de yer verir. Yansıtmak istediği gerçekleri yarattığı karakterlerle anlatır.
Bu parçada sözü edilen sanatçıyla ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz?
A) Kişilerin duygu ve düşüncelerini ele alır.
B) Anlatımı etkileyicidir.
C) Gerçeklerden yola çıkar.
D) Toplumdaki eksiklikleri yanlışlıkları vurgular.
E) Düşüncelerini kahramanları aracılığıyla belirtir.

6. İnsan olarak duygularımız düşüncelerimiz birbirine çok benzer. Onları bize özgü kılan bizden başkasının yaşamamışlığını kesinleştiren özelleştiren seçilen sözcükler sözdizimidir. Sözcüklerin sözdiziminin bize ait olduğunu nasıl anlayacağız? Başka şairlere benzemeyerek. Bu ise şairliği seçen kişinin ciddi derinlemesine bir edebiyat özellikle de şair okuru olmasını zorunlu kılar.
Bu parçada şairle ilgili olarak vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şairliğin yorucu bir uğraş olduğunu bilmesi
B) Okumadan hoşlanması
C) Kendine özgü bir şiir dili kurması
D) Yaşayışını ilginç kılması
E) Konu bakımından özgün şiirler yazması

7. Çağdaş toplum birinin attığı adımdan ötekini sorumlu tutuyor. Neden uyarmadın neden doğru yolu göstermek elindeyken boş verdin neden "Bana ne!" deyip geçtin sen bu toplumda bu yeryüzünde değil miydin bunca kırıp dökmeler yıkımlar yapılırken?
Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
A) Neden sen de kötülüklerle savaşmadın?
B) Neden bu insanlara yardımcı olmadın?
C) Niçin yalnız kendini düşündün?
D) Niçin kendini savunma gereğini duymadın?
E) Niçin haklıların yanında yer almadın?

8. Sert bir anne olup olmadığımı biliyorum. Çocuklarım daha çok küçük. Onlara karşı kendi annem ve babam gibi olmak istiyorum. Çünkü bize bir şeyi kırmışsak onarmamız; bir şeyi istiyorsak başarmamız gerektiği öğretilmişti. Böylece yalnız ve yalnız kendine güvenmeyi öğreniyor insan.
Bu sözleri söyleyen anneyle ilgili olarak aşağıdaki yargıların hangisine varılamaz?
A) Çocuklarının kendi güçlerine inanmalarını istemektedir.
B) Çocuklarını büyütürken nasıl bir tutum sergileyeceğini bilmektedir.
C) Çocuklarını yetiştirirken büyüklerini örnek almaktadır.
D) Çocuklarına karşı yenilikçi davranışlardan kaçınmaktadır.
E) Çocuklarına sorumluluk duygusu aşılamak istemektedir.

9.
I. Grip bulaşıcı bir hastalıktır.
II. Hastalananlardan kimileri bunu ayakta geçirir.
III. Kimileri de parmaklarını kıpırdatamayacak kadar halsizleşir ve günlerce yatar.
IV. Bu yüzden gribe yakalanan aile bireylerinden biri iyileşirken bir başkası hastalanır.
Yukarıdaki cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturan sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
A) IIVIIIII
B) IIIIVIII
C) IIIVIIII
D) IIIIIIVI
E) IIIIVIII

10. (I) Bilim ve teknik son yıllarda yapılan buluşlar ve ilerlemelerle insanoğluna uzun yaşama olanağını sağlamaya çalışmaktadır. (II) Bunun sonucu olarak insanlar bugün öldürücü hastalıklara salgınlara karşı daha iyi korunmaktadırlar. (III) Bilim ve tekniğin başarısı saymalıyız bunu. (IV) Bunun yanında bilim ve tekniğin kimi olumsuz yanlarını da gözümüzde büyütmemeliyiz. (V) Her ikisinin de olumsuz yanları vardır. (VI) Çünkü bilim ve tekniğin parçaladığı atomu insanlığın yararına ya da zararına kullanmak insanın elindedir.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
A)ll
B)lll
C) IV
D)V
E) VI

11. 0zan ne yapıp edip kendini yeniliyor şiirin yeni anlatım olanaklarını gözden geçiriyor. Onun şiir çizgisinde değişik dönemler dolayısıyla ilk bakışta birbirine karşıt izlenimi veren yaklaşımlar görüyoruz. Ne var ki şiirlerini dikkatle incelediğimizde bu dönemlerin incecik ama güçlü bir bağla eklem yerlerinden birbirlerine bağlandığını birbirinin özsuyu ile beslendiğini fark ediyoruz.
Bu parçada sözü edilen ozanla ilgili olarak asıl vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şiirleri farklı dönemlere ayrılabilse de bu dönemler arasında yine de bir ilişki vardır.
B) Şiirleri her okuyuşta okuruna yeni tatlar verir.
C) Her şiirinde karşıt duygu ve düşüncelerden yararlanarak anlatım olanaklarını genişletir.
D) Farklı dönemlerde yazdığı değişik duygulu etkileyici şiirleri vardır.
E) Her şiirini bir önceki şiirinde ele aldığı duygu ve düşüncelerden etkilenerek yazar.

12. Yazarımızın her türündeki başarılı örneklerine karşın onun en güçlü yanı bence ozanlığıdır. Şiirlerinde katkısız bir içtenlik güçlü bir duyuş ve seziş kendine özgü ses yapısı vardır. Türkçe'si temiz ve yalındır. Yapmacıktan taklitten kaçma sade bir güzellik arama çabası hemen her şiirinde kendini gösterir. Dünyamızı ve hayatımızı sevdiren bir sevinç peşindedir o. Hele aşk şiirlerindeki yaşama sevinci doğa sevgisiyle el ele verdi mi.sanki tadına doyum olmaz bir ezgi çıkar ortaya.
Bu parçada kendinden söz edilen ozanın şiirdeki temel amacı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Katışıksız ve içtenlikli şiirler yazma
B) Yazında temiz ve yalın bir dil kullanma
C) Şiirde sadece doğal güzelliğe ulaşma
D) Şiirle insanlara yaşama sevinci verme
E) Farklı bir yapı oluşturma

13. Halit Ziya Uşaklıgil yaşlılık fotoğraflarından birinin altına şunları yazmıştır: "Bu ihtiyar adamın fotoğrafına bakarken inanamıyorum mümkün müdür bu ben olayım? Ben ki henüz çocukluktan çıkmadım."
Halit Ziya Uşaklıgil bu sözleriyle aşağıdakilerden hangisini belirtmektedir?
A) Yaşlılığın herkesi farklı biçimde etkilediğini
B) Duygularla dış görünüşün birbirine uymadığını
C) Yaşlıların kendilerini genç gösteren fotoğrafları sevdiklerini
D) Çocukluk yıllarının hep özlemle anıldığını
E) Yazarların kendi kendileriyle alay edebildiklerini

14. Chicago'da şöyle bir deyiş vardır: "Chicago'nun havasını beğenmediyseniz bir dakika daha bekleyin."
Michigan Gölü kıyısındaki küçük kasabanın karla kaplı olduğu gün kentin banliyölerinde ılık ve güneşli bir havayla karşılaşabilirsiniz. Ya da gün içinde hava sıcaklığında büyük değişiklikler görebilirsiniz. Bu kentte yaşayanlar buna "göl etkisi" adını vermişler.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına uygun olarak aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?
A) Kent renkli kişiliğini buradan almıştır.
B) iklimle doğal çevrenin uyum içinde olduğu bir başka kent yoktur.
C) Bu kentin havası oldukça değişkendir.
D) Bu kentin etkileneceğiniz bir özelliğiyle nasıl olsa karşılaşırsınız.
E) Belki siz başkalarının tersine beğenmişsinizdir.

15. Bir süredir babamın yayınlama olanağı bulamadığı benliğinin rengarenk parıltılarını cömertçe serpiştirdiği "Nesir Yazılarını topluyorum. Şiir ve resimlerini toplarken nasıl sonsuz bir haz duyduysam babamın yazılarını derlerken de öyle engin bir mutluluk duydum. Tadına doyamadığım tam erişmişken kaybettiğim babamı bana geri getirdi bu yazılar. Böylece onu daha yakından tanıdım; sevinçten mutluluktan uçar gibi oldum. Gönlümde milyonlarca ağaç çiçek açtı.
Bu parçada sözü edilen baba aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilemez?
A) Geçimini sanatıyla sağlamış olması
B) Kişilik izleri yazılarına yansıyan
C) Oğlu üzerinde olumlu etkiler uyandıran
D) Kitaplara girmemiş düz yazıları bulunan
E) Sanatın birkaç dalıyla birden ilgilenen

16. Dün akşamdan bu yana durmaksızın ustalıkla telaşsız kendinden emin bir tavırla kürek çekiyordu. Kimi zaman belli belirsiz bir yel esiyor sonra yitiriveriyordu. Delikanlının ter kokusuna küreklerden gelen deniz kokusu karışıyordu. Delikanlı denizin apak kesildiğini görünce yorgunluğunu unuttu. Seher yeliyle birlikte içine onu alıp uçuran bir sevinç geldi oturdu.
Bu parçadaki kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Denizdeki değişiklikten etkilendiği
B) Yaptığı işin inceliklerini bildiği
C) Korku içinde olduğu
D) Ruhsal durumunun değiştiği
E) Nereye gittiğinin belli olmadığı

17. Çağdaş insan düşünce ve duyarlılık açısından bir bütünlük kazanmış kişidir. Onun olaylara olgulara insanlara yaklaşımında çok yönlülük vardır. 0 yerine göre uygulayıcı yerine göre bilgedir. Hem kendisine hem de yaşama karşı eleştirel bir bakış eleştirel bir bilinç gelişmiştir. Bu nitelikler onu hiçbir zaman sallantıda bırakmaz.
Böyle nitelendiren çağdaş insan için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Soran sorgulayan ve düşünen bir varlık olduğu
B) Özeleştiri yapmaktan kaçınmadığı
C) Aklı ile duyguları arasında denge kurduğu
D) Çevresindeki etkinliklere kuşkuyla baktığı
E) Hem düşünür hem de uygulayıcı olduğu

18. Kasaba bunumuzun dibinde. (I) Suyu var elektriği var. (II) Evimiz pazar yerine bakıyor. (III) Akşamları kuşların cıvıltısını dinliyorum. (IV) Yaz yağmurlarının telaşlı serinliğinde çevredeki dağları seyrediyorum. (V)
"Bir hayli gelişmiş bir yer." sözü yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangilerine getirilebilir?
A) l.yadall.
B) l.yadalll.
C) ll.yadalll.
D) III. ya da IV.
E) IV.yadaV.

19. Antikacılığın her geçen gün önemi artıyor. Bu tür eşya sahibine büyük kar getiriyor. ... kültürel ve sanatsal bir birikim de oluşturuyor; ... ister ticaret amacıyla ister koleksiyon yapmak için olsun antikaya bilinçli yaklaşanların beklentisi kâr değildir. … değerini bildiği eşyaya sahip olma onu koruma onun bütünleştiği kültür ve sanatı yayma tutkusudur.
Yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilenler sırasıyla getirilmelidir?
A) Ne var ki ayrıca Zaten
B) Buna ek olarak çünkü Aslında
C) Gerçekte sonuç olarak Yoksa
D) Bu nedenle öyleyse Ayrıca
E) Ayrıca ama Asıl amaç

20. (I) Burası Fas'ın gelir düzeyi yüksek ailelerin tercih ettiği güzel bir tatil beldesi. (II) Tek olumsuz yanı nem oranının çok yüksek olması. (III) Elbiseleri yıkadıktan sonra kuruması için dışarıya asmak yalnız vakit kaybı. (IV) Burada günbatımı mutlaka izlenmeli. (V) Bir de Büyükayı takımyıldızının yavaş yavaş okyanusa dalması ... (VI) Bunları başka bir yerden bu kadar zevkle izleyemezsiniz.
Yukarıdaki parçayı iki paragrafa ayırmak gerekse ikinci paragraf kaçıncı cümleyle başlar?
A)ll.
B)lll.
C) IV.
D)V.
E) VI.

21. Ben okuduklarımdan kalanlara mantar bahçesi adını veririm. Mantar bahçeleri ağaçların altına düşen yaprak dal ve kabuklardan [Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilir. Hemen üye olmak için buraya tıklayın...] oluşur. Bunları kısa zamanda beyaz sarı yeşil siyah küf bağlar. Bu küflerin yani mantarların incecik iplikleri koskoca kütükleri dalları kabukları çürütüp humusa ekler. Bundan da yepyeni bir orman fışkırır. Benim çalışmam da buna benzer.
Kendini bu şekilde tanıtan bir yazar aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilebilir?
A) Okuduklarıyla izlenimlerini birlikte veren
B) Edindiği bilgilerden ilginç bulduklarını kullanan
C) Birbirlerinden kopuk düşünceleri bir düzene koyan
D) Okuduklarından değişik bileşimlere varan
E) Bilgi boşluklarını hayal gücüyle bütünleyen

22. Ne zaman dostluk konusu üzerinde dursam hep şu noktayı göz önünde tutmak gerektiğini düşünürüm: Acaba dostluğu arttıran neden güçsüzlük ya da ihtiyaç mıdır? Acaba karşılıklı yardımlaşmaya girişirken insanların amacı tek başlarına pek başaramayacakları şeyi bir başkasının yardımıyla elde etmek sırası gelince karşılığını yapmak mıdır? Yoksa yardımlaşma dostluğun yalnızca bir özelliğidir ve dostluğun daha derin daha soylu salt doğanın yarattığı başka bir nedeni mi vardır? Dostluk insanların sıcak duygularla birbirlerine sıkı sıkıya bağlanmalarıdır.
Bu parçada görüşlerini belirten kişinin anlatmak istediği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dostluğun asıl kaynağı insanın doğasında bulunan sevgidir.
B) Dostluk karşılıklı yardımlaşma sonucunda kurulur.
C) Dostluğun temel amacı birleşerek güçlenmektir.
D) Dostluğun temelinde güçsüzlük ve çıkar düşüncesi yatar.
E) Dostluğun doğuş nedeni insanların yardımlaşma ihtiyacıdır.


23. Sınıf otuz kişi. Yaşlıların arasında gençler de yok değil. En genç öğrenci yirmi yaşında. Erkek öğrenci sayısı yalnızca üç. Birbirlerine öylesine kenetlenmişler ki biri yasadıklarını anlatmağa başlayınca ötekilerin gözü doluyor. Aralarından biri de getiriveriyor öykünün sonunu. Ağır bir hava oluşuyor sınıfta.
Bu parçada altı çizili cümlede anlatılan kişilerin hangi yönü üzerinde durulmaktadır?
A) Geçmişe özlem duymaları
B) Tek başlarına kendilerini güçsüz hissetmeleri
C) Aralarında duygusal yönden sıkı bir bağ olması
D) Olaylar karşısında birlikte hareket etmek istemeleri
E) Sorunları ele alış biçimlerinin aynı olması

24. Okur bazen ilk bakışta kendisine hoş gelmeyen bir şiiri bırakıverir. "Bundan bir şey anlaşılmıyor." der. Birçok şeyde olduğu gibi öğrenmek yerine bırakıvermek vazgeçmek daha kolay gelir ona. Oysa aynı şiiri iki üç kez daha okursa onun kendisine bir şeyler söylediğini görecektir. Giderek bir şiir okuma alışkanlığı edinecek şiirden tat almasını öğrenecek iyi şiiri kötüsünden ayırmaya başlayacaktır.
Bu parçada sözü edilen okurun şiir konusundaki tutumuna yönelik eleştiri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yeterli bilgile donanmamış olması
B) Değişik örneklerle karşılaşmaması
C) Bazı anlarda dikkatini toplamakta zorlanması
D) Seçtikleri ve okudukları arasında ayrım gözetmemesi
E) Özümleme sevme çabalarını sürdürmemesi

25. Ünlü kişilerin yaşamlarını yaptıklarını yaşadıkları döneme katkılarını anlatan yazı ve kitaplara yaşamöyküsü denir. Yaşamöyküsü belgelere dayanır. Konu olarak alınan kişilerin mektuplarından günlüklerinden anılarından yapıtlarından yararlanarak yazılır. Bu türe Tanzimat Dönemi'nde Namık Kemal "Evrakı Perişan" Edebiyatı Cedide'de Süleyman Nazif "Fuzuli" yirminci yüzyılda Yakup Kadri "Ahmet Haşim" adlı eseri ile katkıda bulunmuştur. Türk ünlüleriyle ilgili olarak İ. Alaattin Gövsa ve edebiyat tarihçisi Fuat Köprülü'nün de yapıtları vardır.
Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur?
A) Yaşamöyküsünün özellikleri nelerdir?
B) Edebiyatımızda yaşamöyküsü türünde yazılmış ilk eser kimindir?
C) Fuat Köprülü kimdir?
D) Edebiyatımızda yaşamöyküsü türünde yazılmış önemli eserler hangileridir?
E) Yaşamöykülerinde hangi kaynaklardan yararlanılır?



CEVAP ANAHTARI
1C 2A 3D 4E 5B 6C 7D
8D 9A 10D 11A 12D 13B 14C 15A
16C 17D 18A 19E 20C 21D 22A 23C 24E 25B

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:37   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları)

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir paragrafın başlangıç cümlesi olabilir?
a) Oysa bu sanatçının çağında daha niceleri yaşamış ürün vermiştir.
b) Kimi ise sanatın en çetin dorukların tırmanmayı bilmiştir.
c) Bir de gerçek insanlık örneği olmuş kişiler vardır.
d) Bunun bir nedeni olmalı diye düşünmez misiniz?
e) Geçen gün şiir kitaplarını şöyle bir karıştırdım.

2. “Turna katarları geçiyordu gölün üstünden gölgeleri maviye dönüşerek. Van Gölü günün her anında bir renk cümbüşünde yunup arınıyordu. Bir bakmışsın göl bir anda som turuncuya kesmiş. Bir bakmışsın gölün ucundan bir mor şimşeği girmiş bütün gölü som mora boyayarak öteki ucundan çıkmış ak köpüklü dalgalarla bütün gölü süsleyerek.”
Bu betimlemede (tasvirde) bulunmayan özellik aşağıdakilerden hangisidir?
a) İşitsel öğelere yer verme
b) Ayrıntılar üzerinde yoğunlaşma
c) Görsel öğelere ağırlık verme
d) Doğayı devinim içinde yansıtma
e) Doğa olaylarını kişileştirme

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi “sinema” konusunda verilen bir yazının paragraflarından birinin giriş cümlesi olamaz?
a) Sinema çağdaş uygarlığın ürünlerinden biridir.
b) Bu özellik sinemanın anlatım gücünü arttıran önemli bir etkendir.
c) Sinema; göze kulağa kalbe ve kafaya yönelir.
d) Sinemada sözün yeri sınırlıdır.
e) Sinemanın anlatım gücü her geçen yıl artmaktadır.

4. Temmuz öğle vakti. Komşuda bir kadın sesi… Neye bağırdığı anlaşılmıyor. Belki çocuğuna haykırıyor. Müezzin’in duvarlarından tahtaboşa bir kedi atladı. Birkaç ev ötede bir tavuk gıdaklıyor bir horoz da ona yardım ediyor sanki dem tutuyor!
Bu parçada yazar aşağıdakilerin hangisinden **özellikle** yararlanmıştır?
a) Örnekleme
b) Betimleme
c) Öyküleme
d) Açıklama
e) Tanımlama

5. İnsan düşünür aklını kullanarak düşüncelerini harekete geçirir. Hareket halinde olmayan düşünceler donar kalır. Bu durumda da düşünebilme çerçevesi daralır sığlaşır. Böylece bir insandan çok boyutlu düşünebilmesi sağlıklı karar alması beklenemez.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki konulardan hangisi üzerinde durulmaktadır?
a) Düşünceleri durağanlıktan kurtarma
b) İnsanlar arası düşünce farklılığı
c) İnsanın aklını kullanmamasının sonuçları
d) Düşüncenin hareket halinde olması
e) Aklın düşünceler üzerindeki işlevi.

6. Aşağıdaki cümlelerle bir paragraf oluşturulsa hangisi giriş cümlesi olur?
a) Sanatçı toplumsal sorunları anlatmalıdır.
b) Bu görüşe karşı çıkanlar olabilir.
c) Ancak sanatçı toplumla iç içedir.
d) Bu nedenle toplumun sorun sanatçıyı da ilgilendirir.

7. Nasıl ki ülkemizde zeka özürlü insanların yanı sıra tamamen zekadan yoksun olan insanlar da vardır. Aynı şekilde üstün zekalıların yanında çok üstün zekalı insanlar da vardır. İşte bu çok üstün zekalı insanlar için çok üstün niteliklere sahip okullar kurup onların eğitimini sağlamalıyız.
Bu paragrafta aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
a) Ülkemizde üstün zekalı insanlar vardır.
b) Zeka özürlü insanlar topluma kazandırılmalıdır.
c) Üstün zekalılara özgü okullar açılmalıdır.
d) Zeka eğitimle geliştirilebilir.

8.
Yaşama sevinci varken ortada
Neden bozacaksınız güzelliğinizi?
Siz ki umutla geldiniz dünyaya
Işık getirdiniz çocuklar
Işığınız sönmesin gün boyu
İnsanlık için çalışın el ele
Bozmayın güzelliğinizi.
Şairin çocuklardan istekleri arasında sayılmayan hangisidir?
a) Birlik beraberlik içinde olma.
b) Yaşama sevinci taşıma
c) İnsanlık için çalışma
d) Doğal güzellikleri koruma.

9.
Gitmekle bitmiyor umman
Sular azgın tekne delik
Ah bu dağlar ah bu dağlar
Yolunu şaşırdı geyik
Dörtlüğe hakim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir?
a) çaresizlik
b) şaşkınlık
c) ümit
d) kararlılık

10.
yar kokulu ılık yeller
kokladığım gonca güller
allı morlu gurbet iller
şimdi burnumda tütüyor
Şiire hakim olan duygu nedir?
a) Özlem
b) Pişmanlık
c) Çaresizlik
d) Sevgi

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir yazının giriş cümlesi olabilir?
a) Sanatçının okuyucuya ulaştırmak istediği bir düşüncesi olmalıdır.
b) Bu sanatçının duyarlılığının da bir belirtisidir.
c) Sanat adamı böylece okuyucu ile ortak noktalarda birleşmiş olacaktır.
d) Sanatçının bu şekilde düşünmesi çok doğaldır.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olamaz?
a) Sanatçı her zaman topluma yol gösterici olmalıdır.
b) Sanat eseri toplumsal konuları ele almalıdır.
c) Okuyucu sanatsal yapıtlarda kendisinden bir şeyler bulmak ister.
d) Birçok okur bu amaçla kendine yakın hissettiği sanatçıların kitaplarını edinir.

13. Günün ilk ışıkları bulutların arasından sızdığında İnegöl’e varmıştık ki önce şiddetli bir gök gürültüsü ardından bardaktan boşalırcasına serin bir yağmur… Dağların üzerine çöreklenmiş kara bulutlar şimşeğe kesiyor. Islak topraktan yükselen kokuyu çekiyorum içime. Özlemişim hem de çok…
Bu parçanın anlatımında aşağıdaki duyu organlarının hangisine ait ayrıntılardan yararlanılmamıştır?
a) koklama
b) işitme
c) dokunma
d) tatma



CEVAP ANAHTARI
1.e 2.a 3.b
4.b 5.c 6.a 7.c 8.d
9.a 10.a 11.a 12.d 13.d

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:37   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları)

1. (I) Yaklaşık yirmi beş sene önce hızlı tren için İstanbul-Ankara demiryolu yapımına başlandı. (II) Bu yolun en çetin noktası olan Ayaş Tüneli ise bir türlü bitirilemedi. (III) Bitirilmiş olsaydı iki kent arasında karayolu ya da havayolunu kullananların çoğu bu yolla gitmeyi yeğlerdi. (IV) Böylece demiryolunu tercih edenler karayolunun verdiği yorgunluktan kurtulmuş olurdu. (V) Havayolunu tercih edenler de hem fazla masraftan kurtulur hem de hava alanıyla k9nt arasındaki zor ulaşım koşullarıyla karşılaşmazlardı.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde hızlı treni kullanmanın sağlayacağı yararlar belirtilmiştir?
A) I. ve III.
B) ll. ve III.
C) II. ve IV.
D) lll. ve V
E) IV. ve V.

2. (I) Yakın zamana değin her türlü sebze ve meyveyi her mevsimde bulmak olanaksızdı. (II) Bu yüzden mevsiminde çok bulunan S9bze ve meyveleri bulunmadığı mevsime saklama yollarına başvuruldu. (III) Bu yolların başında konserve yapmak gelir. (IV) Son yıllarda konserveler fabrikaların dışında evlerde de yapılmaktadır. (V) Meyve ve domates gibi asitli besinlerde mikropların çoğalması güçtür. (VI) Evlerde yapılan konservelerin uzun süre bozulmaması için titizlikle hazırlanması gerekir.
Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerden hangisi anlatım akışını bozmaktadır?
A) II.
B) lll.
C) IV.
D) V.
E) VI.

3. Çocuklanma kendi filmlerimi izlettirmiyorum. Bundan olumsuz yönde etkileneceklerini düşünüyorum. Film setine gelip beni perukla gördüklerinde bile yeterince sarsılıyorlar. Bir gün büyük kızımla bir filmimi izliyorduk. Filmin sonunda benim göründüğüm sahne donuyor ve yüzüm yavaş yavaş yok oluyordu. Kızım avaz avaz bağırarak ağlamaya başladı. Halbuki yanındayım ama anlayamadı. Ona göre gerçek perdede gördüğüydü.
Bu parçadan aşağıdaki genellemelerin hangisine varılabilir?
A) Çocuklar gerçekle kurmacayı birbirinden ayıramazlar.
B) Çocukların. yalnızca çocukluk filmlerini izlemelerine izin verilmelidir.
C) Günümüzd9 çocuklara uygun filimler yapılmamaktadır.
D) Filmlerde düş gücüne fazla yer vermemek gerekir.
E) Çocuklar büyüklerini iş yaşamından uzak tutulmalıdırlar.

4. Aynı olayı iki ayrı kişinin anılarından okuyun anlatılanların birbirini tutmadığını görürsünüz. Kimi değiştirerek gönlüne göre anlatır süsler tatlılaştırır; kimi işine geldiği gibi anlatır kendine yontar; kimi yanlış değerlendirmeler yapar. Çok nesnel davranmak isteyenler bile birtakım şeyleri unutmuş olabilirler.
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kimileri yaşadığı her olaydan bir ders alır.
B) Anıların okuyucuların hoşuna gidecek biçimde anlatılması doğaldır.
C) İnsanlar yaşadıklarını kendilerine göre yorumlarlar.
D) İnsanlar geçmişi zamanla unuturlar.
E) Okurlar anıları hoşgörüyle değerlendirmelidir.

5. Kimi insanlar çok övünür böbürlenir. Şöyle bir ucundan tuttukları ya da kendilerinden daha büyük bir gücün başardığı işleri kendileri gerçekleştirmiş gibi davranırlar.
Aşağıdaki özlü sözlerden hangisi bu açıklamaya uygundur?
A) Üne kapılıp şımaranı kendi kazdığı kuyuya düşüp bağıranı kimse kurtarmaz.
B) Sineği balla yakalamak sirkeyle yakalamaktan daha kolaydır.
C) Ünü hor görmek üstüne kitap yazanlar baş say faya kendi adlarını koyarlar.
D) Sineğin biri araba tekerleğinin dingiline konmuş; "Amma da tozuttum ha!" demiş.
E) Arıdan korkulur; "Bal var" deyince koşulur.

6. Ege kıyılarından bir vapura binip yolculuk yaptığınızda hangi yaşta olursanız olun cildiniz nemlenir gözleriniz parlar kaslarınız gevşer öfkeniz diner. Güverteden denizi seyrettiğinizde kafanızın içi temizlenir duygu ve düşünceleriniz belirginleşir. Geçmişinizin olumsuz izleri suya gömülür; suya dalıp havalanan bir martıyla size umut olarak döner.
Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi Ege'de deniz yolculuğunun insan üzerindeki etkilerinden biri değildir?
A) Geleceğe güven duygusu uyandırma
B) Duygu ve düşüncelere açıklık kazandırma
C) Yapılan yanlışların fark edilmesini sağlama
D) Olumsuz duygulardan arındırma
E) Bedensel canlılık kazandırma

7. Çikolata içindeki kakao kakaoyağı şeker ve süt tozuyla besleyici enerji değeri yüksek bir besindir. Kakao çekirdeği kavrulup öğütüldükten sonra öteki maddelerle karıştırılır. Çikolata yapımında kullanılan maddeler ve bunları işleme tekniği büyük önem taşır. Pahalıya mal olan gelişmiş bir teknik donanımının yanı sıra kaliteli malzeme ve işçilik de gereklidir.
Bu parçada çikolata ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Karışımda hangi maddelerin bulunduğuna
B) İlk kez ne zaman üretildiğine
C) Yapılırken nelere dikkat etmek gerektiğine
D) Yapımında nasıl bir teknoloji kullanıldığına
E) Enerji verdiğine

8. Bu sanatçımızın "İzmit'i Aramak" adlı sergisi açıldı. Sanatçı Kocaeli Sanayi Odası'nın parasa! yönden desteklediği bu sergiyi İzmitli öteki fotoğraf sanatçılarının arşivlerinden de yararlanarak açtığını belirtiyor. Serginin adını taşıyan bir kitaptaki toplam 160 fotoğrafın 6O'ı sergide yer alıyor. 1890'dan günümüze İzmit'teki gelişimi yansıtan sergi bir ay açık kalacak.
Bu parçada sözü edilen sergiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine deqinilmemistir?
A) Konusuna
B) Süresine
C) Kapsamına
D) Adına
E) Etkisine

9. Dünyanın VIII. harikası olarak nitelendirilen Nemrut Dağı anıtlarıyla ilgili belge bilgi ve fotoğraflar 'Tanrılar Dağı Nemrut" adlı kitapta toplandı. Kitapta koruma altına alınmadığından bu anıtların doğa koşulları ve insanlar tarafından tahrip edildiği belirtiliyor. Bu kitabın tanıtımı için Devlet Opera ve Balesi sanatçıları bir gösteri sundular. Gösteride anıtları yaptıran Kral Antiokhos'un ünlü vasiyetnamesi de bir oyuncu tarafından bugünkü dille okundu.
Bu parçada sözü edilen anıtlarla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Bir kitap yayımlandığına
B) Kitapta nelerin yer aldığına
C) Neden hayranlık uyandırdığına
D) Kim tarafından yaptırıldığına
E) Zaman içinde yıprandığına

10. Sürekli olarak zeytinyağı kullananlar katı yağlarla beslenenlere oranla kanserin belirli türlerine yakalanma açısından yarı yarıya daha az risk altında. Yemeklerimizde mümkün olduğunca az miktarda ve sıvı yağ kullanmalıyız. Ayrıca etlerden de yağsız olanları tercih etmeliyiz. Fırınlanmış ya da işlenmiş kimi besinler yoluyla aldığımız görünmez yağlar konusunda dikkatli olmalıyız.
Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisi çıkartılamaz?
A) Zeytinyağı yemenin faydaları vardır.
B) Kimi kanser türlerine daha az rastlanmaktadır.
C) Katı yağlar sağlık için sıvı yağlara göre daha zararlıdır.
D) Yağlı et yememek gerekir.
E) Beslenmede yağa az yer vermek gerekir.

11. Ülkemizin denizleri antik çağların uygarlıklarını birbirine bağlayan yollar üzerinde bulunduğundan göz kamaştırıcı bir tarihsel zenginliğe sahiptir. 1970'li yıllarda bir sünger avcısının keşfettiği Serçe Limanı atığından çok sayıda cam eşya çıkarıldı. Binlerce parçaya ayrılmış bu cam eşya genç kızların da bulunduğu bir ekip tarafından tam yirmi yılda birleştirildi.
Bu parçada sözü edilen tarihsel kalıntılarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Hayranlık uyandırdığına
B) Çok eski dönemlere ait olduğuna
C) Rastlantıyla bulunduğuna
D) Uzun çalışmalar sonunda onarıldığına
E) Onarıldıktan sonra nerede saklandığına

12. Çocukluğumuzda ova kadar geniş sandığımız bir oyun alanı oraya kırk-elli yaşımızda gittiğimizde avuç içi kadar küçük daracık gelmez mi bize? Çocukluğumuzda bir yarım gün bitip tükenmek bilmezmiş gibi gelirken kırk-elli yaşından sonra yıllar göz açıp kapayıncaya kadar geçmiş gibi gelmiyor mu? Yaş kavramı da öyle işte. On sekiz yaşındayken elli altmış yetmiş yaş öyle uzaklarda sanılıyor ki...
Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) insan yaşlandıkça kötümserleşir.
B) Zamanı ve mekanı algılayışta yaş önemli bir etkendir.
C) Gençlik yıllarının olumsuz yanlarından çok olumlu yanları anımsanır.
D) Yaşlılar ilerde olacakları tahmin etmede yanılırlar.
E) İnsan giderek bilinçlenir.

13. Tarihin en eski yerleşim biriminin üzerinde bulunduğumuzu hissetmek insana oldukça garip geliyor. Hele söz konusu yer 9 000 yıl önce kurulmuş ve binlerce yıl varlığını sürdürmüş aynı anda yaklaşık 10 000 kişinin bir arada yaşadığı tahmin edilen Çatalhöyük İS9... Burada insanın içini tarihin gizlerinin hemen yanı başında olduğu duygusu kaplayıveriyor. Hemen ardından da belki bugünkü uygarlığımızın anahtarı olabilecek bu gizlerin peşinde hafiyelik yapma isteği beliriyor.
Bu parçanın bütününde anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tarihsel kalıntıların insanlığın geçmişini yansıttı
B) Eski yaşam biçimlerinin günümüz insanına neden çekici geldiği
C) Tarihsel değeri olan bir bölgede bulunan insanın neler hissettiği
D) Eski uygarlıkların bugünkü yaşamın temelini oluşturduğu
E) Tarihsel değeri olan yerlerin öneminin nasıl anlatılacağı

14. Foklar ve beyaz ayılar üzerine belgesel hazırlamak üzere Kuzey Kutbu yakınlarına giden üç kişilik ekip bir adada haftalarca mahsur kaldıktan sonra kurtarıldı. Bölgede hava sıcaklığının 20°C olmasının kurtarma çalışmalarını güçleştirdiği bildirildi. Kurtarılanlardan biri gözlerinin bozulduğunu kilo kaybettiklerini ayrıca yakıtlarının ve yiyeceklerinin bitmek üzere olduğunu söyledi.
Bu parçada anlatılan olayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Ekibe gerekil olan malzemelerin azaldığına
B) Belgeselin konusuna
C) Kurtarma sırasında neler yapıldığına
D) Hava koşullarının kötülüğüne
E) Ekiptekilerin sağlıklarının bozulduğuna

15. Ben kelaynağım. Kimileri çirkin bir kuş olduğumu söyler. Sanırım tüylerimin güneşte nasıl parladığını görmedi bunu söyleyenler. Aldırmıyorum güzelliğime çirkinliğime. Benim derdim bambaşka. Ailem dünyadan silinip yok olmak üzere. Bir zamanlar Asya'da Avrupa'da Afrika'da sayılamayacak kadar çok akrabam vardı. Oysa bugün sayımız 5060 kadar. Yakın akrabalarımdan bir grup Fas'ta yaşıyor. Ben ve ailem ise yazları Fırat Nehri kıyısındaki bir kasabada Urfa'nın Birecik ilçesinde yaşıyoruz. Daha doğrusu ölmemeye yok olmamaya çalışıyoruz.
Bu parçada kelaynak neden yakınmaktadır?
A) "Çirkin" olarak nitelendirilmesinden
B) Akrabalarından ayrı yaşamasından
C) Asya'da yaşamasının zorlaştığından
D) Yaşadığı yerlerin olumsuz özelliklerinden
E) Soyunun tükenmekte olduğundan

16.
Suskun bir sızı gibidir
Güz sonu tüten ocaklar
Türkiye büyük ve sonsuz
İçimdeki hasret kadar
Türkiye bir uzak pınar
Her gece uykuma akar
Bu şiirin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
B) Aile sevgisi
D) Doğal güzellikler
A) Yurt özlemi
C) Ülke sorunları
E) Yalnızlık acısı

17. Uyuşturucu bağımlılığı kadar zararlı olan sigara bağımlılığı içilen ilk sigarayla başlayabiliyor. İçilen tütünün ortalama üçte birini nikotin oluşturuyor ve her sigarayla insan vücuduna 125 mg nikotin giriyor. Nikotin insanı sakinleştiriyor ve vücutta oluşturduğu hormon değişikliğiyle insanda dikkati toplama gücünü artırıyor. Açlık duygusunu da sınırlandırdığı için yeme içme gereksinimi eskisine oranla azalıyor; fakat sigara içme isteği beliriyor. Böylece başlayan bağımlılık zinciri sağlamlaşırken zehirlenme de artıyor.
Bu parçada sigarayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Bağımlılığının nasıl oluştuğuna
B) Alışkanlığın hangi yaşlarda başladığına
C) Hangi zararlı maddeyi içerdiğine
D) Vücudumuzdaki etkilerine
E) İştahı olumsuz yönde etkilediğine

18. Benimle olan ilişkilerinizde hep siz ağır basıyorsunuz. Yalnızca yetişkin olmanız yetişmem için emek harcamanız ve benim için kimi özverilerde bulunmanız her zaman sizin haklı olduğunuzu kabul etmem için bir gerekçe olamaz. Çünkü böyle bir durum hem size kızgınlık duymama hem de tepkise! davranışlarda bulunmama yol açar Öyleyse haklarımı belirlememiz ve sınırlarını karşılıklı olarak çizmemiz gerekir. Bunlara anlayışta uyarsak aramızdaki sorunların tümüyle kalkacağını bilmiyor musunuz?
Bir gencin anne ve babasına söylediği bu sözlerde aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Gençlerin kendileriyle ilgili kararlarda görüşlerine başvurulmasını istediklerine
B) Fedakarca davranışlarının anne ve babaları her zaman haklı kılamayacağına
C) Baskıcı ve dayatmacı tutumun gençlerde tepki uyandırdığına
D) Gençlerin davranış ülkelerinin her iki tarafça birlikte saptanmasına
E) Gençleri kararlarında ve davranışlarında özgür bırakmanın gerekli olduğuna

19. Marmaris-Aksaz yolu üzerin.de bir alanda çıkan yangında on hektardan fazla kızılçam ormanı yandı. Çevredeki kamplar ve oteller insanların rüzgarla büyüyen yangından zarar görmemesi için boşaltıldı. Çevre il ve ilçelerden yardım istendi. Bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın görevlilerin müdahalede gecikmesi yüzünden büyüdü. İlgililer yangının aynı gün söndürüldüğünü bildirdiler.
Bu parçada yangınla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Çıktığı yere
B) Yanan ağaçların türüne
C) Çevresinde alınan önlemlere
D) Yöre halkının tutumuna
E) Ne kadar sürdüğüne

20. (I) Süper iletkenliğin bulunması elektronun bulunmasının ortaya çıkardığı en önemli sonuçlardan biridir. (II) Elektronların akışı yani elektrik akımı iletken kablolar yardımıyla sağlanır. (III) Kabloların elektriksel direnci akış sırasında elektrik enerjisinin bir bölümünü ısıya dönüştürür. (IV) Oysa süper iletkenlerde neredeyse hiç elektriksel direnç yoktur. (V) Dolayısıyla bir süper iletken elektrik akımını elektrik enerjisinde hiç kayıp olmaksızın iletebilir.
Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir kavram başka bir biçimde yinelenerek açıklanmıştır?
A) l.
B) ll.
C) III.
D) IV.
E) V.



CEVAP ANAHTARI
1E 2D 3A 4C 5D
6C 7B 8E 9C 10B 11E
12B 13C 14C 15E 16A 17B
18E 19D 20B

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:38   #5 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Paragrafta Anlam İle İlgili Test Soruları (Paragraf Soruları)

1. Yurdumuzda deri endüstrisi hem üretim değeri hem de dışsatım potansiyeli açısından Türkiye'nin önemli sektörlerinden biridir. Sahip olduğu deneyim rekabet gücü ve yüksek üretim kapasitesi ile dış pazarlarda hak ettiği yeri almıştır. Bunlardan başka bu sektör teknolojik açıdan kendisini geliştirmiş; dünya devletleriyle yarışabilecek düzeyde teknik bilgi ve donanıma erişmiştir.
Yukarıdaki parçada Türk deri endüstrisiyle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisinden söz edilmemiştir?
A) Dışsatımdaki artıştan
B) Dünyada rakipsiz olduğundan
C) İleri teknoloji kullanıldığından
D) Türkiye için öneminden
E) Üretimdeki artıştan

2. Resimli kitaplardaki resimler metnin daha iyi anlaşılmasını sağlayan ya da metni bezeyen çizim ya da baskı gibi görsel öğeler olarak tanımlanmaktadır. Çocuk kitaplarının resimlenmesinde ise görsellik kavramı bu tanımın daha da dışında bir anlam taşır. Çocuk kitaplarındaki resimler metindeki kavramların anlaşılmasının yanı sıra amaçlanan anlam bütünlüğünü sağlama görevini de üstlenir. Ayrıca ona yeni yorumlar da ekler.
Yukarıdaki parçada kitap resimleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisinden söz edilmemiştir?
A) Metinlere değişik boyutlar kazandırıldığından
B) Değişik amaçlarla hazırlandığından
C) Kavramların göz önünde canlandırılmasını sağladığından
D) Kitapları ilginç kıldığından
E) Çocuk kitaplarındaki işlevinden

3. Kahramanmaraş'ta dondurma elde değil fabrikada modern yöntemlerle üretiliyor. Bu üretimde hem dondurmanın rakipleriyle yarışacak kalitede olmasına hem de geleneğin yaşatılmasına özen gösteriliyor. Satıcıların dededen kalma giysileri yörenin kilimi terin silinmesi için boyuna sarılan mendil dondurma dövme kazanları eskiyle bağları koparmamak için kullanılıyor. Burada dondurma emek ve sabırla yoğrulmuş bir geleneğin adı olmuş.
Yukarıdaki parçaya göre Maraş dondurmasıyla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine varılmaz?
A) Satışlarında büyük artış görülmektedir
B) Geçmişi eskilere dayanmaktadır.
C) Yeni üretim yöntemleri kullanılmaktadır.
D) Yaşatılması için çaba harcanmaktadır.
E) Özel giysiler giymiş kişilerce satılmaktadır.

4. Deneme için kendimizi anlatmaya yönelik yazılar demek yeterli değildir. İnsan her duyumsadığını düşündüğünü yazarsa deneme olur mu? Kendimizden yola çıkmak denemeye daha çok yakışan bir söz sanırım. Sanırım demek de öyle kimi zaman belirsizlik kesinlikten daha iyi iz bırakır...
Yukarıdaki parçanın sonuna aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi anlamca daha uygun olur?
A) Yazar denemede doğrudan kendini anlatır gibi görünse de bu bir kurgulamadır.
B) Başkalarını anlatırken biraz da kendimizi anlatmıyor muyuz?
C) Oysa hangi yazıda kendimizden yola çıkmayız ki...
D) Şiirde romanda da kendimizden yola çıkarız.
E) Çünkü yorumlamalarla artan bir derinliği vardır belirsizliğin.

5. Tarihi Romalılar dönemine kadar uzanan Köln yalnız Almanya'nın değil Avrupa'nın merkezinde kara ve demir yollarının kesiştiği yerde bulunuyor. Ren Nehri'nin en işlek bölgesinde yer aldığı da düşünülünce Almanların Köln'e niye "Batının Yol Kavşağı" dediğini daha iyi anlıyoruz. Bulunduğu yörenin en büyük kenti olan Köln13.14. yüzyıllardaki güçlü ticaret merkezi olma özelliğini hala sürdürüyor.
Yukarıdaki parçada Köln'le ilgili olarak aşağıdakilerin hangisinden söz edilmemiştir?
A) Turistik açıdan öneminden
B) Kavşak olarak nitelendirilme nedeninden
C) Kentin içinden nehir geçtiğinden
D) Bölgedeki diğer kentlerden büyük olduğundan
E) Avrupa'daki konumundan

6. Birinci Dünya Savaşı Yıl 1918. Alman mareşali L.Von Sanders Mustafa Kemal Paşa'ya: "Paşam savaş para meselesidir. Paranız yok." Mustafa Kemal "bulunur" diye yanıtlar. Alman Mareşali ekler "ama ordunuz da yok." Mustafa Kemal'in yanıtı kısadır "kurulur." Alman mareşali biraz da şaşkınlıkla sorar "peki parayı buldunuz orduyu kurdunuz diyelim ama düşman çok". Mustafa Kemal'in gözleri alev alev yanarak yanıt verir "Yenilir."
Yukarıdaki parçada Mustafa Kemal'in verdiği yanıtlardan hangisi çıkarılabilir?
A) Karşısındakine güvenmediği
B) Öfkesini gizlemek istediği
C) Sorunları küçümsediği
D) Sanders'i şaşırtmaya çalıştığı
E) Ulusuna ve kendisine güvendiği

7. (I) Türk mutfağının dünyanın en iyi mutfakları arasında olduğunu biliyoruz (II) Onu oluşturan öğeler Orta Asya bozkırlarındaki göçebe yaşamından süzülerek günümüze gelmiş. (III) Türk mutfağı Osmanlı sarayını en seçkin örneklerine ulaşmış muhteşem bir mutfak. (IV) Zengin ve eski tarih boyunca çok farklı kültürlerden etkilenmiş ve onları etkisi altına almış (V) Kültürler bileşkesi olan Türk mutfağı Anadolu'nun günlük yaşamında bugün de varlığını sürdürüyor. (VI) Pizzalara hamburg9rİ9r9 karşın yaşamaya devam ediyor.
Yukarıdaki parçanın V. cümlesinde Türk mutfağına "kültür bileşkesi" denilmesinin sebebi kaçıncı tümcede açıklanmıştır?
A) l
B) ll
C) III
D) IV
E) V

8. Piri Reis tarafından yapılmış bu haritanın bir dünya haritası olduğu düşüncesi doğru değildir. Haritanın kimi bölümleri kaybolmuştur. Kaybolan bölümlerdeki alanlar büyük olasılıkla güneyde Antarktika doğuda İS9 İstanbul’u kapsamaktadır. Bizce Piri Reis bu haritayla Osmanlı başkentiyle yeni dünyayı bir arada göstermek istemiştir. Başka bir amacı da 1513'te saraya sunduğu haritadaki bilgileri yeni keşifler ışığında günC9llemek olabilir. Bir diğer olasılık ise Amerika kıtasındaki yeni keşiflere ilgi duyan Osmanlı sarayının bu haritayı çizmek için onu görevlendirmiş olmasıdır.
Bu parçada Piri Reis'in haritasıyla ilgili olarak anlatılanlar için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Yapılış amacıyla ilgili tahminlerde bulunulduğu
B) Hangi aşamalardan geçerek son biçimini aldığının belirtildiği
C) Önemini ortaya koyacak kanıtların sıralandığı
D) İçerdiği bilgilerin kesinlik derecesinin sorgulandığı
E) Nasıl kullanılması gerektiği konusunda öneriler sunulduğu

9. Şiir kolay ya da zor açık ya da kapalı fark etmez; anlaşılır olmalıdır. Kimi zaman işlenen ana duygu gereği olarak bir takım göndermeler gerekliyse d9 yaşamda mutlaka bir karşılığı olmalıdır yazılanların. Aksi halde okurun şiiri yorumlarken yeniden üretmesi anlamlandırması oluşturulan imgelerin yaşamsal karşılıklarının bulunması zorlaşacağından şiir işlevini yitirir; şair de amacına ulaşamamış olur.
Bu parçada şiirle ilgili olarak anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şiirde bilgi yer almalıdır
B) Yaratılan hayaller yaşamdan kopuk olmamalıdır
C) Okurların eğitimleri dikkate alınarak yazılmalıdır
D) Konu okurların ilgisini çekecek türden olmalıdır
E) Anlamca birbirini çağrıştıran sözcükler kullanılmalıdır

10. Acı deneyimlere yol açan pek çok sorunun kökeninde insanların birbirini anlamaması yatmaktadır. Çünkü sad8C8 söyİ8nen sözcükleri duymak sözcüklerin arkasındaki duygu dolu mesajları alamamak yanıtların da yüzeyde kalmasına yol açar. Bu durum ise iletişimin 8ngellerım8si anlamına gelir. Önem verdiğimiz insanlarla ilişkilerimizin onarılmaz yaralar almasını önlemenin tek yolu doğru iletişim kurmayı bilmektir.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi üzerinde durulmaktadır?
A) Söyİ8nen sözlerden farklı anlamalar çıkarmanın yanlışlığı
B) İnsanlarla iletişim kurabilmenin önemli olduğu
C) İnsanların birbirine karşı hoşgörülü olması gerektiği
D) İki kişinin iletişiminde araya başkasının girmesinin doğru olmadığı
E) Yabancılarla olan ilişkilerimize aşırı ilgi göstermeye gerek olmadığı

11. İlginç ve karmaşık beynimiz durmadan h8m kendini araştırıyor h8m de kendi Üz8rind8 egemenlik kuruyor; dünyayı evreni kucaklamaya çalışıyor. Şimdiden binlerce kilometreye uzandı kolları. Gelecekte daha da bilinmeyenler üzerine kurduğu düşler aydınlığa kavuşacak. Her şey bilimin büyüteci altında kristal tuz parçaları gibi incelenip görülecek. Kavranması güç nesn8İ8r resmi yapılacak kadar belirginleşecek.
Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Beynin yapısının araştırmalara konu olduğu
B) Bilimsel gelişmelerle düş kurma arasında ters bir ilişki bulunduğu
C) Bilimsel araştırma sonuçlarının kanıtlanabilir nitelikte olduğu
D) İnsanoğlunun aklıyla bilinmezleri bilinir kılacağı
E) Soyut kavramları somutlaştırmanın zorluğu

12. "Hafta sonunda ne yapacağız?" d8m8yin. Abant'tan Asos'a Ayvalık Cunda Adası'ndaki Rum evlerinden Safranbolu Türk evlerine kadar bir çok güzel yeri gezme olanağınız var. Dilerseniz çadır kamplarına katılıp kent gürültüsünden uzak doğayla baş başa huzurlu saatler geçirebilirsiniz. Yürüyüş yapmak isterS8niz Erikli Yaylası Sülüklü Göl Çal Deresi ve Menteşe yaylası gibi yerleri seçebilir ormanlardaki patikalarda V8 dere boylarında yürüyebilirsiniz.
Bu parçada Türkiye'yle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Tarihin çok eskilere dayandığına
B) Değişik yapılara sahip olduğuna
C) Doğal ortamlarda tatil yapma olanağı bulunduğuna
D) Tatil seçeneklerinin çeşitliliğine
E) Yürüyüş yapabilecek yerleri olduğuna

13. Piri reis denizcilik üstadı olmasının yanı sıra Osmanlı d8niz tarihinde iz bırakmış bir kaptandır. Kesin doğum tarihi bilinmemesine karşın 1465-1470 yılları arasında Gelibolu'da doğmuştur. Osmanlı deniz tarihinde isim yapmasını 15. yüzyılın son çeyreğinde yaşayan amcası Kemal Reis'e borçludur. 1492'ye d8k onun yanında batı Akdeniz ve İspanya kıyılarında korsanlık yapan Piri Reis II. Beyazıt'ın davetiyle korsanlığı bırakıp Osmanlı Devletinin hizmetine girmiş ve İnebahtı Navarin Midilli Rodos seferlerine katılmıştır.
Bu parçada ne anlatılmaktadır?
A) Tanınmış Osmanlı kaptanları
B) Osmanlı döneminde denizcilik
C) Piri Reis'in buluşları
D) Osmanlı dönemindeki deniz savaşları
E) Piri Reis'in denizcilik yaşamı

14. Günümüzde sinema endüstrisi alanında büyük harcamalar yapıldığından oyunculara büyük sorumluluklar yükleniyor. Bu yüzden oyuncular yoğun bir baskı V9 korku hissediyorlar. İşe korkuyla başlamanın başarıyı olumsuz yönd9 etkilediğini söylemeye gerek yok. Film yapımcıları ise bir filmin başarısını izleyicilerin izlenimlerinden çok gişe getirisiyle ölçüyorlar. Oysa bana göre bir filmin başarısı yıllar sonra bile bizi etkileyebilmesindendir.
Bu parçaya dayanarak sinemayla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz?
A) Yapımcılarla izleyicilerin beklentilerinde farklar vardır
B) Başarılı her film farklı bir nitelik taşır
C) Çekim sırasında oyuncuları zorlamak onlarda sıkıntı yaratır
D) Filmin kalıcı olması çok kar getirmiş olmasından daha önemlidir
E) Günümüzde masraflı bir sanat dalı olmuştur

15. (I) Bu adanın ekonomik gelişmesinde öne çıkan sektörlerin başında turizm tarım ve elişi sanatçılığı geliyor. (II) Turizm çalışmaları 20. yy.'ın başında başlamış. (III) 1960'ların ilk yıllarında uluslararası havaalanının yapılmasıyla bir hayli hareketlenmiş. (IV) Bundan sonra turizme yönelik yatırımlara önem verilmiş. (V) Büyük ve lüks oteller yapılmaya başlanmış.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde sözü edilen adada turizmin hız kazanmasına öncülük eden bir etkenden söz edilmektedir?
A) l
B) ll
C) III
D) IV
E) V

16. Ne kitaplar ne müzeler ne de başka bir şey bir uygarlığı özüyle tanımaya yetebilir. Özellikle müze gezilerinden sonra bir algılama eksikliği duyarım. Beş duyumla duyumsayabildiğim bir mesneyi görmüş koklamış da dokunamamış gibi olurum. Mutlaka gidip o uygarlığın doğup geliştiği yerleri görmeli o topraklarda yürümeli oranın havasını solumalı göğünü seyretmeliyim.
Bu parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bir yeri tüm özellikleriyle tanımanın zorluğu
B) Uygarlıkları özüyle tanımada birçok yol bulundu
C) Geçmişi öğrenmenin insana mutluluk verdiği
D) Kalıcı bilgilerin duyu organları aracılığıyla kazanılabileceği
E) Uygarlıkları daha iyi kavrayabilmek için onların oluştuğu ortamlarda bulunmak gerektiği

17. Eylülü biraz rahat geçiriyoruz. Ekim ayında başlıyoruz bir sonraki yılın programı için çalışmaya. Ocak ayında konserlerimiz devam 9derken biz gelecek yılın projelerini hazırlıyoruz. Nisan ayında bunların ancak ön hazırlıklarını tamamlamış oluyoruz.
Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?
A) Bu yılın programını ne zaman tamamladınız?
B) Projelerinizin kesinlik kazanması hangi koşulları gerektiriyor?
C) Konser düzenleme hazırlıklarına ne zaman başlıyorsunuz?
D) Konserleriniz sırasında ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
E) Konserlerinize gösterilen ilgiyi artırmak için neler yapıyorsunuz?

18. Öykülerin konularını niçin yaşamdan almıyorsun da kendini zorlayarak masa başında uydurmaya çalışıyorsun? Kahvaltıdan sonra çık sokağa her hangi bir kahved9 otur tanımadığın insanları dinle. Herhangi bir k9nt içi otobüsüne bin. Yollarda yürü parklarda otur onunla bununla konuş. Bir gezgin köftecide karnını doyur. Bir arkadaşının işyerine git. Böyle bir gün yaşarsan göreceksin ki on beş yirmi konu kendiliğinden seni bulacak. Konuları yazmaya zaman bulamayacaksın.
Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılabilir?
A) Gündelik yaşam gerçekleriyle beslenen öyküler sevilerek okunur.
B) Düş ürünü öyküler okuru daha çok etkiler.
C) Öykücünün konuyu işlemek için birtakım ön çalışmalar yapması gerekir.
D) Yazarlar halkın arasına karışarak pek çok öykü konusu bulabilir.
E) Başarılı öyküler her zaman değerini korur.

19. Öğrendiklerimizi unutmamanın tek yolu bir müzisyenin ya da ressamın kesintisiz alıştırma yapması gibi bilgilerimizi sürekli olarak tazelemektir. Bu nedenle bir yandan okuyarak bilgi birikimimizi artırmaya çalışırken bir yandan da edindiğimiz bilgileri kullanmamız gerekir. Bu durum öğrendiğimiz yabancı dil için de geçerlidir.
Bu parça düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülebilir?
A) Anadili en doğru biçimde en küçük yaşta öğrenilmelidir.
B) Çünkü öğrendiğimiz yabancı dil de kullanılmadıkça unutulabilmektedir.
C) Anadilimizin dışında bir başka dil her yaşta öğrenilebilir.
D) Çünkü öğrenme her yerde her zaman gerçekleştirilebilecek bir etkinliktir.
E) Bu gerçeği göz önünde bulunduran müzisyen ve ressam sayısı her geçen gün azalmaktadır.

20. 30.000 eserin sergilendiği Louvre Müzesi'nin girişinde şemsiye paket çanta gibi fazlalıkları bırakacağınız bölümler var. Ayrıca paltolarınız için vestiyerler d9 bulunuyor. Saatİ9rce kalınabilecek olan müzede keyifle dolaşabilmeniz için her şey düşünülmüş. Hastanız ya da bebeğiniz varsa onlar da unutulmamış. Tekerlekli arabalar ve bunları çıkarıp indirebileceğiniz asansörler hizmetinizde. Bütün bu hizmetlerin ücretsiz olduğunu da söylemek gerekir.
Bu parçada Louvre Müzesi'yle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Gezip görmenin uzun zaman aldığına
B) Elinizdeki küçük eşyaları koyabilmeniz için sağlanan kolaylıklara
C) Sergilenen yapıtların sayısına
D) Bakım gerektiren insanlarla ilgili düzenlemeİ9re
E) Yapıtların bulunduğu bölümlere



CEVAP ANAHTARI
1B 2D 3A 4E 5A
6E 7D 8A 9B 10B 11D 12A
13E 14B 15C 16E 17C 18D 19B

Metin16 ve humanbatu123 beğendi
DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 11
ancelamus, Blue Life, cortnek, DeLi.Cocuk, humanbatu123, Jineps, Metin16, mokoko07, must43, Narsinha, Papatya
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 00:32