Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları konusu , Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları 1. Aşağıdakilerin hangisinde kesme (‘) işareti doğru kullanılmıştır? a) Nesrin’siz şuradan şuraya gitmem! b) 1930’lu yıllarda İstanbul bir başka güzeldi. c) Ayşen’ler Trabzon’dan dönüyormuş. ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:38   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları



Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdakilerin hangisinde kesme (‘) işareti doğru kullanılmıştır?
a) Nesrin’siz şuradan şuraya gitmem!
b) 1930’lu yıllarda İstanbul bir başka güzeldi.
c) Ayşen’ler Trabzon’dan dönüyormuş.
d) Aile’mizin yüz karası olan bu çocuğu Rıfat Bey sahiplendi.
e) Mersin’li bir ev arkadaşım vardı o yıllarda.

2. Aşağıdakilerin hangisinde iki noktanın ( kullanımı doğru değildir?
a) En sevdiğim uğraşlardan biri olarak: roman okumayı sayabilirim.
b) Uzay: Evreni kaplayan ve sonsuz olduğu sanılan boşluktur.
c) Salonda toplananlar: annem babam teyzelerim ve amcamdan ibaretti.
d) Kimler yoktu ki düğünde: akrabalar arkadaşlar komşular…
e) Durmadan mesaj üstüne mesaj çekiyor: bir de ismini açıklasa…

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle belirtilen yere noktalı virgül ( getirilemez?
a) Çok gençti () fakat kolay kolay yanlış yapmazdı.
b) Anneniz her istediğinizi yapar () sizi çok sever.
c) Kardeşimin önünde tek engel vardı () sınavlar.
d) Elini yüzünü iyice yıkadı () havluyu alıp derisini kazırcasına sildi yüzünü.
e) Kitabı alabilirsin () yalnız üç gün içinde geri getireceksin.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki parantez içi boşluğa noktalı virgül ( getirilemez?
a) Bu yazarı okumalısın () onda kendinden çok şey bulacaksın.
b) Hiç olmazsa edebiyat kültürümüzü yükseltmeye bakın () dedi.
c) Herkes büyük bir cezaya çarptırılacağını bekliyordu () ne var ki beklenen olmadı.
d) A. Hamdi Tanpınar () şiir roman hikaye türünde eserler vermiştir.
e) Yaz mevsiminde kıyıda bulutlu bir hava () iç kesimlerde isi güneş vardı.

5. Bu adam () beş sene önce Salih Bey () in yanında altı ay kadar kalmış () ancak kendini sığıntı gibi hissettiği için oradan ayrılmıştı () eli (bilgi yelpazesi.net) uzunca () güven duyulmayan biriydi.
Bu parçada parantezle gösterilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilemez?
a) Virgül
b) Noktalı virgül
c) Kesme işareti
d) Tırnak işareti
e) Nokta

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım ve noktalama yanlışı yapılmamıştır?
a) Türkçe’nin sorunları T.D.K’nin düzenlediği bu panelde tartışılacak.
b) Odada üç kişiydik: Ahmet Selim ve ben…
c) Öff! artık bizi rahat bırak.
d) Telaşlı; ama sevimli kırılgan; ama düzeyli biriydi.
e) Ortalık dağınıktı: hemen odayı toparlamaya başladım.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle gösterilen yere iki nokta ( getirilemez?
a) Daha yapılacak o kadar çok iş var ki () anlatamam.
b) Aklımda iki isim vardı () Hakan ve Coşkun
c) Bize şunları da söyledi () Çalışın ve kazanın.
d) Sözcük türleri şunlardır () İsim sıfat zamir…
e) Hemen arkadaşına seslendi () Rıdvan!

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilemez?
a) Yarın hangi sınava gireceğinizi bana mı soruyorsunuz
b) Kulağımın dibinde ne bağırıp duruyorsun
c) Gidip gitmeme konusunda bir karar verdi mi
d) Neden insanların çoğu tek taraflı düşünür
e) Bu konuda nasıl tepki göstermezsin hayret doğrusu

9. Kimseyi küçümsemeyin (1) İnsanları dinlemeyi gayret edin (2) çocuklarınızı sonuna kadar (3) dikkatlice dinleyip (4) sakin bir şekilde onlara düşünceleriniz belirtin (5)
Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine hiçbir noktalama işareti getirilmez?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

10. Kalktı () ışığı yaktı. Sokaktan sesler geliyordu ()
() Aşkım simidi akşam simidi ()
Yukarıdaki parçada aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisinin yeri yoktur?
a) () b) ( c) (!) d) ( -- ) e) (

CEVAP ANAHTARI
1.b 2.e 3.c 4.b 5.e 6.d 7.a 8.e 9.d 10.b

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:38   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle gösterilen yere üç nokta (…) getirilemez?
a) Sofrada neler yoktu ki; börekler tatlılar meyveler kızartmalar ()
b) Annesinin öğütleri bitmiyordu; Çalış erken kalk erken yat ()
c) Sonra alabildiğine uzanan yemyeşil bir ova ()
d) Belirtme sıfatları kendi içinde dörde ayrılır: Sayı işaret soru sıfatları ve belgisiz sıfatlar ()
e) Birçok yazı türü vardır : şiir roman öykü makale ()

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak (“”) işareti yanlış kullanılmıştır?
a) Romantizmin yazarları “duygu”ya çok önem verirler.
b) Tevfik Fikret “Şermin” şiirini çocuklar için yazmıştır.
c) Cümlede eylemi yapan varlığa “özne” denir.
d) “Yurdumuz”un bu turistik yöresi Bodrum bütün yabancıların ilgisini çeker.
e) Atalarımız bu konuda : “Yoluyla giden yorulmaz.” demiştir.

3. Yalnız edebiyat (1) sanat alanında mı böyledir? Hayır (2) hangi alanda olursa olsun eskiye bağlanıp (3) yeniyi istemeyenler (4) çağlarının istediği araştırmalara girişmeye cesaret edemeyen () kendine güvenmeyen insanlardır.
Bu parçada ayraçlardan hangisine virgül () getirilmesi yanlış olur?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısa çizgi (-) yanlış kullanılmıştır?
a) Osmanlı – Rus savaşlarından söz etti öğretmenimiz.
b) Turistin elinde Türkçe – İtalyanca bir sözlük vardı.
c) Seni – güvendiğim tek dostumu – kaybetmekten korktum.
d) İki yargı arasında sebep – sonuç ilişkisi vardı.
e) Onunla ileri – geri konuşmana dayanamıyorum.

5. Kesme imi (‘) kişi adlarından sonra konur. Gerektiğinde bütün özel adlardan sonra da konabilir.
Bu kurala göre aşağıdakilerden hangisinde bir yazım hatası vardır?
a) Bahar’ı okula başlattık.
b) Bahar’da bu kitap var.
c) Bahar’ı görmeden yaz geldi.
d) Baharda buralar çok güzel olur.
e) Bahar’la Sevim beraber gelecekler.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraç “( )” imi öbürlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?
a) Söylenmesi gerektiğine inanılan şeylerin anlatılmış (belirtilmiş) olması bu yazıların önemini ve kalıcılığını daha da arttırıyor.
b) Ülkemizde bu sanatın uzun bir geçmişi ve çok ünlü (tanınmış) öncüleri vardı.
c) Öncelikle bu gösteriler oyun kahramanlarının ruhsal durumlarını (iç dünyalarını) aktarma işlevi açısından gereksizdir.
d) Ayrıntılar aktarılırken çoğu zaman benzetmelerden eğretilemelerden değişmecelerden (mecazlardan) yararlanılır.
e) Türkçe’de bütün sözcük köklerinin iki ana kümeye (adlar ve eylemler) ayrılabileceğini biliyorsunuz.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde cümle sonundaki “üç nokta”nın kullanımı yanlıştır?
a) Bazı düşünceler kişiye göre değişir. Zevkler istekler anlatım…
b) Dünyayı bana göre (bilgi yelpazesi.net) üç şey yönetiyor: Kalem mürekkep kağıt…
c) Ders araçları şunlardır: Pergel cetvel tebeşir…
d) Kadın yazarlarımızdan şu an aklıma gelenleri yazayım: Halide Edip Adalet Ağaoğlu…
e) Birçok önemli roman okudum: Suç ve Ceza Karamozof Kardeşler Kırmızı ve Siyah…

8.
1. Arkadaşıma uğradım () fakat evde bulamadım.
2. Akşam olmadan eve vardım () evdekiler beni görünce çok şaşırdılar.
3. Herkes mışıl mışıl uyuyordu () evdekiler beni görünce çok şaşırdılar.
4. Bir iki dakika içinde tüm eşyalarını hazırladı () Ankara’ya doğru yola çıktı.
5. Yine hazırlıksız yakalandık () misafirler söylediklerinden de erken geldiler.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde parantezle gösterilen yere noktalı virgül ( getirilemez?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

9. Trenin pencerelerinde gülümseyen kadınlar el sallayan çocuklar (1) Keskin bir tren düdüğü (2) Trenin birden bire salıverdiği yoğun bir buhar (3) Her şey bir su katmanının altında yok oluverdi yeniden (4) Sonra genzi yakan o bildik kömür kokusu (5)
Yukarıdaki boşlukların hangisine üç nokta (…) getirilemez?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç nokta (…) yersiz kullanılmıştır?
a) Bir üzüntü bir üzüntü ki …
b) Bu kasabanın her şeyi bir alem: denizi ormanı insanları…
c) Şu bardağı kafasına…
d) Onlar mı? Bize gelmezler ki hiç…
e) – Biz buralarda…
- Bırak şimdi buraları.

CEVAP ANAHTARI
1.d 2.d 3.c 4.e 5.c 6.e 7.b 8.d 9.d 10.d

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:39   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

1. Tırmanırken bir traktör görüyoruz arkasında römorku (1) Bir kadın iki adam römorktaki kasalardan parlak siyah zeytinler indiriyor (2) Sonra küçük dünyalarına dalmış oyunlar oynayan çocuklar (3) Bir ihtiyar adam kısa boylu (4)
Numaralanmış cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta (…) getirilemez?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki noktanın ( yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?
a) Kamp yerinde ormanın bize hazırladığı bir sürprizle karşılaşıyoruz : Minicik ama mis kokulu yaban çilekleri…
b) Biz senin sözlerini dinlemeyiz: Çünkü sen doğruları gizliyorsun.
c) Babamın şu sözünü hiç unutmam : “Oğlum doruluktan asla ayrılma.”
d) Çarşıya inersen şunları da alıver: patates soğan patlıcan ve kabak.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilmelidir?
a) Soğuk oldu mu paltolarımızı giymeliyiz
b) Yeni dikilen elbisemi arabada unutmuşum
c) Kardeşim eve geldi mi yoksa gelmedi mi
d) Zil çaldı mı ders başlamış demektir

4. Kapıyı çalan satıcı babamı görünce ne söyleyeceğini şaşırdı.
Cümlesine açıklık getirmek için hangi kelimeden sonra virgül () konulmalıdır?
a) çalan
b) satıcı
c) görünce
d) babamı

5. Aşağıdakilerden hangisinde düzeltme işareti (^) kelimenin anlamını değiştirmez?
a) Kar
b) Lamba
c) Hala
d) Adet

6. Hangi cümlenin sonuna nokta (.) konulmalıdır?
a) Düşüncelerimi ah bir anlatabilsem
b) Ne güzel okudun
c) Beni mi çağırdılar
d) Bu konular bizi ilgilendirmiyor

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisine soru işareti konulmalıdır?
a) Niçin gelmediğini bilmiyorum.
b) Nedir o kaybettiğiniz şey
c) Ne gördüm ne sordum
d) Nereden aldığını söylemedi

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül () kaldırıldığında anlamda değişiklik olmaz?
a) O evde yalnız başına yaşıyordu.
b) O bu yöreyi çok iyi bilirdi.
c) Yaşlı kadına adresi tarif etmeye çalışıyordu.
d) O güzel günlerine tekrar dönebilse.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nokta (.) nın kullanımı yanlıştır?
a) T.B.M.M. hükümetin yaptığı işleri; meclis araştırması meclis soruşturması ve gensoru yollarıyla denetler.
b) Prof. Dr. Süheyl Ünver gençlik yıllarında yaşadıklarını defterine yazmış.
c) Anayasamızın 17. maddesine göre özel durumlarda kişi dokunulmazlığı göz önüne alınmayabilir.
d) Her sabah 7.30’da kapıcının (bilgi yelpazesi.net) getirdiği sıcak ekmekle kahvaltı yapmayı çok severim.
e) 3.11.1953’te “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” imzaya açılmıştır.

10. Tırnak işareti (“ ”) hangisinde yanlış kullanılmıştır?
a) Öyleyse “üslup” bir eserin vazgeçilmez unsurudur.
b) Meslektaşına: “Dostum nabız atmaz oldu.” dedi ve adam öldü.
c) Meydandan bir “evet” uğultusu yükseldi.
d) Amacımıza doğru: “Hayatım buna bağlı!” iddiasıyla yürümeliyiz.
e) Yaşlı adam: “Kaş yapayım derken göz çıkardın” evlat diyerek genci uyardı.

CEVAP ANAHTARI
1. b 2.b 3.c 4.b 5.b 6.d 7.b 8.b 9.a 10.e

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:39   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül () kaldırıldığında anlamda değişiklik olmaz?
a) Kalabalık meydana doğru ilerliyordu.
b) İnsan düşünme yeteneğine sahiptir.
c) Çocuk elbiselerini dolaba yerleştirmişti.
d) Zavallı insanlardan hiç iyilik görmemişti.

2. Sanat eserinin din (1) terbiye (2) milliyet (3) sınıf (4) gibi kavramlarla olan ilişkisi (5) suyun oksijen ve hidrojenle olan ilişkisinden öteye gitmez.
Hangisine herhangi bir noktalama işareti konulamaz?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

3. Derin bir uykudaydım (1) O korkunç gürültüyle yerimden fırladım (2) Can havliyle lambanın düğmesine bastım (3) Hay aksi (4) Elektrikler kesilmişti.
Hangisine diğerlerinden farklı bir noktalama işareti getirilmelidir?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezin () kullanımı yanlıştır?
a) Ad soylu sözcükler (adlar sıfatlar zamirler…) cümlede yüklem olabilir.
b) Annesinin öğütleri bitmiyordu. (Çalış erken kalk erken yat!)
c) Türk şiirinde gülmece (mizah) öğelerine sıkça rastlanır.
d) Orhan Kemal (asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü) hikaye ve romanlarıyla tanınmıştır.
e) Bu iki şehir (Kırıkkale ve Kırşehir) birbirine oldukça yakındır.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretiyle (‘) ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
a) N’apalım biz de yarın gideriz.
b) Konuşmasını Orhan Veli’den şiirlerle süsledi.
c) Yabancı sözcükleri Türkçeleştirme’ye çalışıyordu.
d) ABD’den gelen heyeti karşılayacakmış.
e) Cumhuriyet 1923’te ilan edildi.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilemez?
a) Bir iş görüşmesine bu şekilde hazırlanmaz mısınız
b) Bu adamın böyle bir iş için yeteneği var mıydı
c) Acaba bu yaştan sonra konuşma yapmayı öğrenebileceğimi sanıyor musunuz
d) Bunun kaçınılmaz sonucu (bilgi yelpazesi.net) ne oldu dersiniz
e) Anneminin bu konuda kardeşimi uyarması daha iyi olur mu bilmem

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül ( yanlış kullanılmıştır?
a) Ben elimden geleni yapıyorum; sen kılını bile kıpırdatmıyorsun.
b) Şiir; deneme makale fıkra gibi yazı türlerinden daha özgürdür.
c) Bu işin olması için çok çalıştı; ne var ki çabaları sonuçsuz kaldı.
d) Gideceğim ülkelerin önce tarihini; sonra da coğrafyasını araştırırım.
e) Veysel’i Serdar’ı çağırdım; onlara çocuklara göz kulak olmalarını söyledim.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilemez?
a) Onun kim olduğunu nerden geldiğini bilen yoktu
b) Şimdi kimlere dert yanayım ben
c) Kış erken geldi farkında mısın
d) Adınız soyadınız ve doğum tarihiniz nedir
e) Sana ne anlatıp duruyordu

9. Aşağıdakilerin hangisinde yazım veya noktalama yanlışı yapılmıştır?
a) ……… Kahraman- b) ……… dikim-
maraş’a gidecek. evinde çalışıyor.
c) ……… Ankara’ d) ……… Çuku-
ya taşınıyor. rova’yı anlattı.
e) ……… sözü-
mona ders çalışıyormuş.

CEVAP ANAHTARI
1.b 2.d 3.d 4.b 5.c 6.e 7.d 8.a 9.b

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:39   #5 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

1. Görüşme deyip geçmeyin (I) çok yönlü (II) çok emek isteyen (III) zaman alan (IV) zahmetli bir iştir bu. Görüşme zevk için yapılmaz bir gereksinime dayanır. Bu gereksinme (V) çoğu kez o işten sorumlu kişinin çağrısıyla gerçekleşir.
Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisine noktalı virgül ( konması uygun olur?
A) V.
B) IV.
C) lll.
D) ll.
E) I.

2. Yolun yarısında yaşamını (I) gözden geçiriyor şair. Yalnızlığın (II) karamsarlığın doruklarında gezinip ölümü anımsıyor (III) anımsatıyor. Öyle ya yaşamla ölüm yan yana (IV) iç içe değil mi? Öyle olmasına öyledir; ama güzel olan yaşamak (V) yaşadığının ayrımına varmaktır.
Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde herhangi bir noktalama işareti koymaya gerek yoktur?
A) l.
B) ll.
C) III.
D) IV.
E) V.

3. Eski bayramlar hep anlatılır (I) 0 zamanın alışveriş anlayışı o telaş o hazırlık (II) Şimdilerde o kadar heyecanla hazırlanılmadığı eklenir hemen arkasından (III) Oysa bu doğru değil (IV) Çünkü bayram öncesi alışveriş yapılan yerler hala kalabalık (V)
Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine üç nokta (...) konmalıdır?
A) l.
B) ll.
C) III.
D) IV.
E) V.

4. Okulda kitap (I) deyince yalnızca ders kitabı anlaşılıyor. Oysa ders kitabının başlıca işlevi (II) yıllık ders izlencelerine bağlı kalarak en özlü bilgilerin aktarılmasını sağlamak öğrencilere yol göstermektir. Öte yandan öğrencilerin yeteneklerinin gelişmesi (III) bilgilerinin çoğalması (IV) estetik yetkinliğe ulaşarak olumlu bakış açılarına yönelmeleri değişik kitap okumalarına (V) onları iyice inceleyip yorumlamalarına bağlıdır.
Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine virgül () konmasına gerek yoktur?
A) l.
B) ll.
C) lll.
D) IV.
E) V.

6. Şair (I) yapıtlarıyla çağına tanıklık etmekten öte daha güzel bir gerçekliği de sezdirmeli (II) bunun heyecanını yaşatmalıdır. Çünkü şiirin işlevi (III) insana yaşama gücünü duyumsatmak (IV) yaşamın insana sunduğu (V) yaratıcılığın derin hazzını tattırmaktadır.
Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine bir noktalama işareti konulması uygun olmaz?
A) l.
B) ll.
C) III.
D) IV.
E) V.

7. Bir yazar olarak bildiğim üç ilke vardır () ama çoğu kez bunları uygulayamamışımdır ( ) belleğine güvenmemek ( ) yanında bir not defteri taşımak () sözcük dağarcığını zenginleştirmek.
Bu parçada ayraç içindeki yerlere sırasıyla aşağıdakilerin hangisindeki noktalama işaretleri getirilmelidir?
A) (!) ( ( ()
C) ( ( () ()
E) ( () (.) ()
B) (.) ( () (
D) (...) () ( ()

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz bir noktalama işareti vardır?
A) Adam başını elleri arasına aldı bir iki dakika sustu.
B) Otobüste geçen bu yolculuktan pek hoşlanmamışlardı.
C) Sen bilirsin diyerek telefonu kapattı.
D) Sorularıma kısa kısa kaçamak yanıtlar veriyordu.
E) 0 yıllarda Ankara bizim için bir kent değil bir simgeydi.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama ve yazım yanlışı yoktur?
A) Bu genç ozan; kendinden yaşlı bir ozana:
"Benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz?" diye sordu mu acaba!
B) bu genç ozan kendinden yaşlı bir ozana;
"Benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz?" diye sordu mu acaba?
C) Bu genç ozan; "Kendinden yaşlı bir ozana
benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz diye sordu mu acaba?
D) Bu genç ozan kendinden yaşlı bir ozana:
"Benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz?" diye sordu mu acaba?
E) Bu genç ozan kendinden yaşlı bir ozana:
"Benim şiirlerimi nasıl buluyorsunuz!" Diye sordu mu acaba?

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül () eksikliği nedeniyle bir anlam karışıklığı vardır?
A) Filmin kahramanı Sanja kasabasında sevilen bir kızdır.
B) Onun herkesçe bilinen ünlü bir ailesi vardır.
C) İzlediğiniz Gladyatör adlı film bu yılın en önemli yapıtlarından biridir.
D) Bu filmin kimi sahneleri özel olarak bahar mevsiminde çekilmiş.
E) Yönetmen iki filminde de aynı konuyu işlemiş.

13. Yorgunluğumuzu (I) susuzluğumuzu bir fincan kahve (II) bir bardak çilek suyu (III) ya da başka bir (IV) meyve suyu ile (V) gidermek için bir kır kahvesi arıyoruz.
Bu cümlede ayraçla ( ) belirtilen yerlerden hangilerine virgül () getirilmelidir?
A) l. ve ll.
B) l. ve lll.
C) II. ve IV.
D) III. ve IV.
E) IV. ve V.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verinde kullanılmamış bir kesme işareti vardır?
A) Bakan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun çalışmalarından da yararlandıklarını söyledi.
B) 48. Avrupa Büyükler Grekoromen Güreş Şampiyona'sında Türkiye ilk kez takım halinde birinci oldu.
C) İstanbul'da geçen ay perakende fiyatı en çok artan maddenin % 391'lik artışla biber olduğu açıklandı.
D) Araştırma gemisi "Urania" Marmara'da "tsunami" olasılığını araştırmak üzere Türkiye'ye geldi.
E) Elazığ'da Picasso'nun "Palyaço" adlı yapıtı olduğu öne sürülen bir tablo ele geçirildi.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak işareti (" ") ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Her yıl bu ilçede "Akşehir Nasrettin Hoca Şenlikleri" yapılır.
B) Konuşmacılardan biri "Anadolu'muz Nasrettin Hoca fıkraları gibi güldürürken düşündüren gülmeceler yurdudur." dedi.
C) Birleşmiş Milletlerin kararıyla 1996 yılı "Nasrettin Hoca Yılı" ilan edildi.
D) Şairimize N. Hoca fıkrası derleme yarışmasında "Akseki Nasrettin Hoca Derneği"nce ödül verildi.
E) Bu yıl "Uluslar arası Nasrettin Hoca Karikatür Yarışması"nın yirmi ikincisi yapıldı.

17. Arnavut kaldırımlı dar (I) sevimli sokaklar (II) beyaz badana üzerine sarı (III) mavi desenlerle süslenmiş duvarları (IV) begonya kokusunun (V) hissedildiği küçük avlularıyla sanki ortaçağ yaşamını günümüze taşıyor bu kent.
Bu cümlede numaralanmış yerlerden hangisinde bir noktalama işareti konmasına gerek yoktur?
A) l
B) ll
C) lll
D) IV
E) V

20. Karlara gün ışığı vurdu mu bembeyaz (I) pırıl pırıl parlayan uçsuz bucaksız düzlüğü seyretmek ne büyük bir zevk (II) Temiz hava (III) içimize çektiğimiz bol oksijen acıktırıyor hepimizi. Hemen tepenin eteklerine kurulmuş (IV) şu anda yörenin çalışan tek oteli olan beyaz (V) iki katlı yapıya doğru hızlı hızlı yürümeye başlıyoruz.
Bu parçadaki numaralandırılmış yerlerden hangisine virgül () getirilemez?
A)l
B)ll
C) III
D) IV
E)V

22. Tarladan toplandığı andan başlayarak sebzeler () meyveler besin değerlerini yavaş yavaş yitirmeye başlar. Ürünlerin pazarlara () marketlere ulaşma süresind9 sakın ha unutmayın () Tazeliğini yitirmiş bir sebzenin yemeğe katacağı Iezzet ne olur () Kısacası ne alırsanız alın () onu en kısa sürede tüketin.
Bu parçada ayraçlarla () belirtilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A) ()((.)(!)(
B) (()(...)(!)(.)
C) ()()(!)(?)()
D) () (!) (.) (?) (
E) ()()(.)((!)


CEVAP ANAHTARI

1E 2A 3B 4A 6E 7C

9B 10D 11A 13A 15B 16B 17E 20B 22C

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:39   #6 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

1. Üzgünüm (I) En sevdiğim insan bugünlerde kırgın çünkü (II) onun yüzü hiç bu kadar asık olmamıştı (III) İçimde bin türlü sorunlar (IV) Ne yapayım bilmiyorum. (V)
6u parçada numaralanmış yerlerden hangisine üç nokta (...) konmalıdır?
A)l
B)ll
C) III
D) IV
E) V

2 Atatürk Onuncu Yıl Nutku'nu şöyle bitirmiştir; "Ne mutlu Türk'üm diyene!" '
Yukarıdaki cümlede yanlış kullanılan noktalama işareti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Noktalı virgül
B) Kesme işareti
C) Tırnak
D) Virgül
E) Ünlem

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna ünlem (!) işareti konulabilir?
A) Kolileri lütfen masamın üstüne bırak
B) Bir bilet al da ben de geleyim
C) Ben mi ona ihanet ettim
D) Aman ne anlaşılmaz bir insanmış
E) Ellerim soğuktan donuyordu az kalsın

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti (') yanlış kullanılmıştır?
A) A'dan Z'ye programını hiç kaçırmam.
B) ODTÜ'de bu akşam bir konser varmış.
C) Otobüs 07:30'da Ankara'ya varacak.
D) Ağrı Dağı'nı kışın seyretmek bir başka oluyor.
E) İstanbul’lu yine bize yanlış mal göndermiş.

5. (I) Odamızda birçok eşya var: kitaplık oturma takımı... (II) Bu eşyaların bir dili var; insanlarla konuşabildikleri bir dil. (III) Sanki onlar bizimle yaşıyor gülüyor kederleniyor. (IV) Bir düşünün evden bir tanesinin gittiğini. (V) Aklınız alışamaz onun boşluğuna bir şeyleri yitirmiş gibi olursunuz.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisinde virgül () yerinde kullanılmamıştır?
A) l
B) ll
C) III
D) IV
E) V

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle belirtilen yere iki nokta ( konulmalıdır?
A) Eserlerinde köylü insanları konu alıyor ( )
Köylünün gerçeğini yaşıyormuş gibi aktarıyor.
B) Eserlerinde üstü kapalı bir dil kullanıyor ( ) Bu dil onun maksadını bizden saklıyor.
C) Eserlerini genellikle Çukurova mekanında temellendiriyor () Çukurova'yı bir dekor haline getiriyor.
D) Eserlerini iki kurgu unsuru sürüklüyor ( ) mazlum bir köylü işçisinin savaşımı güzel bir ağa kızı.
E) Eserlerinde tarafsız olmaya gayret gösteriyor ( ) Onun bu gayreti üslubundan kaynaklanıyor.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?
A) Anlamca tamamlanmamış cümlelerin sonuna üç nokta konur.
B) Eş görevli sözcükleri ayırmak için virgül kullanılır.
C) Arasöz ve aracümlelerin başına ve sonuna kısa çizgi konur.
D) Özel adlara gelen yapım ekleri kesme ile ayrılmaz.
E) Yabancı bir kelimenin açıklanması köşeli parantezle yapılır.

8. Lig lideri Galatasaray'ı Ali'nin golüyle 1-0 yendi ve puanını 49'a yükseltti.
Bu cümledeki virgülün () kullanılma gerekçesi aşağıdakilerin hangisinde belirtilmiştir?
A) Eş görevli sözcükleri ayırma
B) Vurgulanan öğeyi belirtme
C) Adlaşmış sıfatı ayırma
D) Sıralı cümleleri ayırma
E) Arasöz ve aracümleyi belirtme

9. Yeni aldığımız bahçede (I) erik ve kayısı ağaçları var. Bu ağaçların bakımı için (II) birçok ilaç gerekiyormuş. Ağaçlarımızdan iyi verim almamız (III) onlara bir çocuk gibi bakmamızla olur. Bu yüzden ağaçları (IV) itinalı bir ilgi altına aldım (V) her gün sularını aksatmadan verdim.
Bu parçadaki numaralı yerlerden hangisinde noktalı virgül ( konulması uygun olur?
A) l
B) ll
C) III
D) IV
E) V

10. Kime söylesem bu derdimi (I) Anneme mi babama mı anlatsam (II) yoksa ağabeyime mi (III) Anlatsam da anlarlar mı acaba (IV) Anladılar diyelim dinlerler mi ki (V)
Bu parçada numaralanmış yerlerin hangisine soru işareti (?) getirilemez?
A) l
B) ll
C) III
D) IV
E) V

11.
I. Cümlede yüklemden uzak kalmış özneyi belirtmek için kullanılır.
II. Özellikle vurgulanmak istenen kavramları göstermek için kullanılır.
III. Aktarma sözlerden önce kullanılır.
IV. Özel adlara gelen çekim eklerini ayırmada kullanır.
Yukarıdaki cümlelerde aşağıdakilerden hangisiyle ilgili bilgi verilmemiştir?
A) Virgül
B) Tırnak işareti
C) Kesme işareti
D) İki nokta
E) Noktalı virgül

12. Cenap Şahabettin (I) Tevfik Fikret şiirde (II) Halit Ziya (III) Mehmet Rauf roman alanında ün yapan (IV) tanınmış (V) Servet-i Fünûn sanatçılarıdır.
Yukarıdaki cümlede numaralanmış yerlerden hangisine noktalı virgül ( getirilmelidir?
A) l
B) ll
C) lll
D) IV
E) V

13. Aşağıdakilerin hangisinde virgül () yerinde kullanılmamıştır?
A) Bugünlerde değişik duygular içindeyim: korku güven umut cesaret...
B) Biz tarih yazarken onlar tarih okuyorlardı demiş.
C) Akılsız insana hiç öyle davranılır mı?
D) Manavda elma armut karpuz... birçok meyve vardı.
E) Adam akıllı şu işi anlat bana; yoksa darılırım.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantez ( ) ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Eski dönem şairleri kendilerini temrin (idman) yaparak yetiştirirmiş.
B) Neitche egoist (bencil) bir kişiliğe sahipmiş.
C) Yazım türleri içinde nazmı (şiiri) diğerlerinden üstün tutarmış.
D) İçimizi karartan bu kenti (Ankara'yı) hiç ama hiç özlemeyeceğim.
E) Olaylara hep pragmatik (faydacı) yaklaşması beni korkutuyor.

15. Aşağıdakilerin hangisinde "o" sözcüğünden sonra virgül () kullanılsa da cümlenin anlamı değişmez?
A) 0 eski plaktaydı.
B) 0 şiiri okumuştu.
C) 0 evi gösterdi.
D) 0 yeni gelmişti.
E) 0 kitabı verdi.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kullanmak cümlenin anlamını değiştirir?
A) Düzenli çalışmak başarının anahtarıdır.
B) İhtiyar adamın yüzüne şaşkın şaşkın baktı.
C) Bir daha buraya gelmediler o olaydan sonra.
D) Genç adam uzun süre bu soruyu düşündü.
E) Sınıftakiler öğretmenleriyle bir süre tartıştırlar.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül ( farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Deli adama yaklaştı; hızla vurmaya başladı.
B) Çok mutluydu; bunu herkesle paylaşmak istiyordu.
C) Kitabı dergiyi; tiyatroyu sinemayı unuttuk artık.
D) Kardeşi iki yıldır yurt dışındaydı; onu çok özlüyordu.
E) Çantayı açtı kitabı çıkardı; yerine oturdu okumaya başladı.

21.Gazetede yazmaya başladığında bu sütunlar ona düşmezdi; dönemin ünlü yazarları süslerdi bu sütunları.
Bu cümlenin "sözü edilen yazarların küçümsendiği" anlamını kazanması için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) "düşmezdi" sözcüğünden sonra (!) konulmalıdır.
B) "sütunları" sözcüğünden sonra (...) getirilmelidir.
C) "süslerdi" sözcüğünden sonra (?) konulmalıdır.
D) "ünlü" sözcüğünden sonra (!) getirilmelidir.
E) "Gazetede" sözcüğünden sonra (!) konulmalıdır.

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti (?) kullanılamaz?
A) Uzun mu uzun düşündü de konuştu
B) Uzun uzun mu düşündü de konuştu
C) Uzun uzun düşündü mü de konuştu
D) Uzun uzun düşündü de mi konuştu
E) Uzun uzun düşündü de konuştu mu

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işaretinin konulması yanlıştır?
A) Şimdiye kadar niçin gelmedin?
B) Bu haberi kimden duymuştun?
C) Nasıl bir dünyada yaşamak istersin?
D) Hafta sonunda nereye gideceksin?
E) Neden bu kadar kızdığını bilsem?

24. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti konamaz?
A) Hangi okuldasınız biliyorum
B) Ne konuştunuz gizli gizli
C) Kimden aldın bu aklı
D) Hiç mi vicdanın sızlamadı
E) Kime verecektin o paraları

27. Yüklemden uzak kalmış özneden sonra virgül () kullanılır.
Aşağıdakilerden hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek vardır?
A) Çinekopları hamsileri sardalyeleri bir tahta tekneye doldurmuşlar.
B) Bir bahar sabahı seni görmek için geri dönebilirim.
C) Arkadaşım kola almaya gitti cebinde hiç bozuk para yoktu.
D) Portakallar buraya gelene kadar kolide iyice yumuşamışlardı.
E) Yeşil yemyeşil bir yaylanın ortasında yürüdük.

29. Aşağıdakilerin hangisinde üç noktanın (...) kullanımı yanlıştır?
A) Günümüzün sorunları çeşit çeşit: soygun adam kaçırma...
B) Bana öyle bir baktı ki...
C) Mahkûm kütüphaneye girdi kitaplıklara yöneldi bir roman aldı...
D) A... adam beni hiç anlayamamış.
E) Caddenin karşısında yağmurun altında köpekler kediler... dizilmişler.

30. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti (?) yanlış kullanılmıştır?
A) Niçin sabah benim için geç olur?
B) Bütün aşkların sebebi bu mu?
C) Nereden geldiğini bilmediğim hisler içindeyim?
D) Ben mi tüm dertlerin çaresiyim?
E) Hangi iklimde bu çiçekler yetişir?

31. Özel adlardan türetilen sözcüklerin aldıkları ekler kesmeyle (') ayrılmaz.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?
A) Ahmet Mithat'la aynı dönemde yaşamış bir sanatçıdır.
B) Çanakkale Marşı'nı ilkokuldan beri ezbere okur.
C) Ankara'nın en pahalı semtinden bir ev almış.
D) Türkçe'de tam 29 harf vardır.
E) Halit Fahri'yi anlatmak için o dönemin şartlarını bilmeliyiz.


CEVAP ANAHTARI

1D 2A 3D 4E 5B 6D

7E 8C 9E 10B 11E 12B 13E

14D 15D 16B 17C 21D 22A 23E 24A

27D 29C 30C 31D

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 3
cortnek, DeLi.Cocuk, Narsinha
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 02:39