Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları konusu , 1. “-ce -ca” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye benzerlik anlamı katmıştır? a) Yıllarca yurt dışında yaşamıştı. b) Tiyatrodan çıkınca eve gittik. c) İnsanca yaşamak herkesin hakkıdır. d) Geç kaldığı ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:40   #11 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları



1. “-ce -ca” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye benzerlik anlamı katmıştır?
a) Yıllarca yurt dışında yaşamıştı.
b) Tiyatrodan çıkınca eve gittik.
c) İnsanca yaşamak herkesin hakkıdır.
d) Geç kaldığı için sessizce yerine oturdu.

2. “sınıf” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
a) Sınıftayken farklı dışarıda farlı davranıyor.
b) Türkçe derslerinde sınıfın ön sıralarında toplanırdık.
c) Bu okulun en büyük sınıflarından biridir.
d) Sınıfımız adına bir konuşma yapmak istiyorum.
e) Çağrı geç saatlere kadar sınıfta çalışırdı.

3. Aşağıdaki deyimlerden hangisi "mecaz" anlamlıdır?
A) Çoğu gitti azı kaldı.
B) İyi gün dostu.
C) Hem suçlu hem güçlü.
D) Soyup soğana çevirdi.

4.
1. Konuklarımıza şeker tuttum.
2. Geçmişte yadırgananlar bugün tutmuştur.
3. Adamı tutmayın evine gitsin.
4. Dağların başını duman tutmuş.
Aşağıdakilerden hangisi “tutmak” sözcüğünün yukarıdaki cümlelerde kazandığı anlamlardan biri değildir?
a) kaplamak
b) ikram etmek
c) benimsemek
d) alıkoymak
e) sanmak

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
a) Bu düşünceleri gerçekten sindirmiş aydınların tutumuna bir bakın.
b) Elverişli durumların kukusunu hemencecik alıyor.
c) Genç kadının korkudan sinirleri bozuldu.
d) İskele memuru zayıf kuru asabi bir adamdı.
e) Yemek vakti gelmiş misafirler sofraya oturmuşlardı.

6. “çekilmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde başka sözcüklerle deyim oluşturmamıştır?
a) Düşman şiddetli direnişe dayanamayarak çekildi.
b) Emekliye ayrıldıktan sonra kabuğuna çekildi.
c) El ayak çekildikten sonra gizlice bodruma indi.
d) Savcı kavgada silah çekildiğini iddia ediyor.
e) Daha güzel günler uğruna az mı çile çekildi?

7. “baş” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Öğrenciler teneffüste öğretmenin başına üşüştüler.
b) Onunla başa çıkamazsın demiştim.
c) Başa gelen çekilirmiş ne yapalım…
d) Başım ağrıyor; lütfen biraz sessizlik…
e) Yine iş başa düştü desenize!

8. Aşağıdakilerin hangisinde “bağlamak” sözcüğünün anlamıyla kullanımı birbirine uymamaktadır?
a) Bir şeye karşı ilgi istek uyandırmak: Kardeşim ne yapsak da seni bu eve bağlayabilsek acaba?
b) Başka bir işle uğraşamaz olmak başka şeye vakit ayıramamak: Bu iş beni bağladı.
c) Oluşmak meydana gelmek tutmak: Lambanın şişesi is bağlamış.
d) Ayırmak (bilgi yelpazesi.net) tahsis etmek: Yaşlı kadına aylık bağladılar.
e) Gönlünü kazanmak: Bu sözler bizi bağlamamalı.

9. Aşağıdakilerin hangisinde doğadan insana aktarma yapımlaştır?
a) Oturmuş dertleşir yüzsüz bir ayna sağır duvarlar
b) Toplarım gözlerinden dökülen binlerce inciyi
c) Acımasız zaman gardiyan olmuş bekler köşede
d) Uyma sakın bu vefasız bahara kaçıp da gitme
e) Alışıktı bana uzayıp giden dost kaldırımlar

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duyularla ilgili kavramlar arasında bir aktarma yapılmıştır?
a) Bir hafta boyunca Ege’nin serin sularında yüzmüştük.
b) Ilık bir ilkbahar akşamında ateş yakıp şarkılar söylemiştik.
c) Günlerdir acı çektiğini belli etmemek için elinden geleni yapıyordu.
d) Haftalarca kampta kalınca yumuşacık yatağını sıcak evini özlemişti.
e) O öğrenciler arasında taviz vermeyen tutumlarıyla sert bakışlarıyla tanınırdı.

CEVAP ANAHTARI
1.c 2.d 3.d 4.e 5.a 6.a 7.d 8.e 9.b 10.e

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:40   #12 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları

1.
Mağaranın ağzı bir insanın giremeyeceği kadar dardı.
Bu cümlede “ağız” kelimesi anlam genişlemesi yoluyla yan anlam kazanmıştır.
Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur?
a) Uçağın kanadında büyük bir hasar vardı.
b) Bir göz evde iki kişi nasıl yaşar.
c) Binanın tabanına mermer döşenmişti.
d) Erikleri toplama zamanı gelmişti artık.
e) Geminin burnu yara almıştı.

2.
1. Dinleyiciciler meydan yerini hınca hınç doldurmuştu.
2. Her kafadan bir ses çıkıyor bekleyiş arttıkça kalabalıktaki uğultu da artıyordu.
3. Neden sonra konuşmacı iriyarı gövdesiyle kürsüde göründe.
4. Cüssesine yaraşır bir ses tonuyla gürledi: Sevgili vatandaşlarım!
5. Yalnızca bu hitap kalabalığın dalgalanmasına yetmişti.
Numaralı cümlelerin hangi ikisinde doğaya özgü niteliklerin insana aktarılması söz konusu değildir?
a) 1-4 b) 2-4 c) 1-3 d) 3-5 e) 3-4

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklayıcısı ile verilmemiştir?
a) Babam yeğenini çok seviyor onun için deli divane oluyordu.
b) Merak etmeyin; ona sert bir karşılık verecek haddini bildireceğim.
c) Zavallı; ömrü boyunca sıkıntı içinde yaşadı iyi gün görmedi.
d) Bu çocuk işyerindeki herkese karşı gelmeyi kafa tutmayı adet haline getirmişti.
e) İskelenin kıyısında bir adam oturmuş kara kara düşünüyordu.

4. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz anlamca diğerlerinden farklıdır?
a) Parasızlığa katlanarak öğrenmesi tamamladı.
b) Bunca sıkıntıya nasıl dayanacak bilmiyorum.
c) Benim nice güçlüklere göğüs gerdiğimi bilemezsiniz.
d) Artık onun da ayak direyeceğini hiç sanmıyorum.
e) Bu derece ağır muameleyi kaldırması mümkün değildi.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklayıcısıyla birlikte verilmemiştir?
a) Dolambaçlı gerekçeler ileri sürüyor bin dereden su getiriyordu.
b) İyice yaşlanmış bir ayağı çukurda.
c) Sık sık işini ve tutumunu değiştiriyor bir dalda durmuyor.
d) Her istediği hemen yapılır bir dediği iki olmaz.
e) Bir yıldır Avrupa’daydı; bir deri bir kemik kalmış.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük terim değildir?
a) Kopya çektiği (bilgi yelpazesi.net) için cezalandırıldı.
b) Kitabında mecaz sanatının inceliklerine değinmiş.
c) Dünkü maçta iki penaltı vuruşu kullanıldı.
d) Orhan Veli’nin şiirlerinde uyak endişesi yoktur.
e) Bazı yiyecek paketlerinin üzerinde yiyeceğin kaç kalori içerdiği de yazılıyor.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tüm sözcükler gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Günlük de anı gibi kişinin yaşamından beslenen bir yazı türüdür.
b) Anlattıklarınız doyurucu bir açıklama olmadı.
c) Çarpık kentleşme önemli sorunları da birlikte getiriyor.
d) Olayları derin kaygı ile izliyoruz.
e) Durakta bekleşenler her gelen otobüse ilgiyle bakıyorlardı.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
a) Korkularını uzun süredir gizliyordu.
b) Kasabanın yoksul halkı göçe hazırlanıyor.
c) Bu çölün ortasında bir hayat fışkırıyor.
d) Acı hatıralar bizi rahat bırakmıyor.
e) Aldığı kitapları okumuş yenilerini almıştı.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük zaman bildirmek amacıyla kullanılmamıştır?
a) İleride seninle daha iyi dost olacağımıza inanıyorum.
b) Acı haberi yeni duydum geçmiş olsun.
c) Durmadan konuşuyorsun biraz da beni dinle.
d) Bu çantayı götür elindekileri sonra tamamlarsın.
e) Eskiden beni kırmazdı; ama şimdi öyle mi?

10. "Okumak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim içerisinde kullanılmamıştır?
A) Derslerine çalışmazsan canına okurum.
B) Çelimsiz haline bakmadan herkese meydan okuyordu.
C) Senin destanını okudum senin destanını yazacağım.
D) Bırak masal okumayı da gerçekleri söyle.

CEVAP ANAHTARI
1.d 2.c 3.e 4.d 5.e 6.a 7.e 8.e 9.c 10.c

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 4
cortnek, DeLi.Cocuk, eliifceliik, Perii
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 00:34