Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Kelimenin Yapısı / Sözcüğün Yapısı İle İlgili Test Soruları

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Kelimenin Yapısı / Sözcüğün Yapısı İle İlgili Test Soruları konusu , Kelimenin Yapısı / Sözcüğün Yapısı İle İlgili Test Soruları 1. Aşağıdaki dizelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? a) Benim doğduğum köyleri Geceleri eşkıyalar ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:40   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kelimenin Yapısı / Sözcüğün Yapısı İle İlgili Test Soruları



Kelimenin Yapısı / Sözcüğün Yapısı İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki dizelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır?
a) Benim doğduğum köyleri
Geceleri eşkıyalar basardı
b) Kurşunlar sıkılır göklere doğru
Serçe yavruları yuvasında titrer
c) Kediler halıları parçalıyor
Kırmızı bir ışık düşüyor yere
d) Alnından öpmeye gidiyorum
Evleri balkonsuz yapan mimarların
e) Önce çaresizlik çaldı kapıları
Sonra da yoksulluk

2. “Hem ad hem de eylem olarak kullanılan aralarında anlam ilişkisi olan köklere ortak (kökteş) kök denir.”
Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi kökteş sözcüktür?
a) Her zaman olduğu gibi güreşçimiz birinci oldu.
b) Her toplumun kendine özgü töreleri var.
c) Sonunda dünyadaki duvarlar yıkıldı.
d) Adamın saldırgan bir kişiliği vardı.
e) Aramızdaki iletişim tamamen bitmişti.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-miş” eki farklı bir görevde kullanılmıştır?
a) Uslanmış gönüllerde ateşler yansın.
b) Şair değinilmemiş konulara değinmeli.
c) Üşümüş ellerini ovuşturmaya başladı.
d) Bir köşede okunmuş kitap satardı.
e) Ağlamakmış kaderi ben ne yapayım!

4. Aşağıdaki dizelerin hangisindeki altı çizili sözcük hem yapım hem de çekim eki almıştır?
a) Belirsiz bir soluk alıp verişin var.
b) Bir sevdiğin vardı duyardım.
c) Senden kopardım çiçeklerin en solmazını
d) Yarım bırakılmış bir sevgimiz var
e) Sana beğendirmek zorundayım kendimi

5. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük aldığı ekle tür değişikliğine uğramıştır?
a) Ön bahçeye elma fidanları dikilmişti.
b) Sessizlik sinirlerimizi yıpratmaya başladı.
c) Mahalledeki yangın herkesi telaşlandırdı.
d) Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrıldı.
e) Kardeşim giyinmiş bizi bekliyordu.

6. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük iyelik eki almamıştır?
a) Tenin buğdaysı gözlerin zümrüt ormanı
b) Uykusu mu ağır bilmem sabah güneşinin.
c) Yoktu cebinde parası; ama umutları vardı.
d) Gönül yarası bu kolay kolay iyi olmaz.
e) Denizin dalgası gibi karışıktı saçların

7. Sergi açmak için büyük ve aydınlık bir salon istiyormuş.
1 2 3 4 5
Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü sözcük türü bakımından ötekilerden farklıdır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi adın belirtme durumu ekini almıştır?
a) Dünyayı gönlünce gezip dolaşmak istiyordu.
b) Arabanın camı iki yerden çatlamış.
c) Okulu durağa (bilgi yelpazesi.net) çok yakındı.
d) Görüşleri son derece isabetliydi.
e) Sorunları her gün biraz daha artıyordu.

9. Bilimsel gelişmelere duyarsız kalan körler vardır.
Yukarıdaki cümlede altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?
a) bilimsel b) gelişmelere c) duyarsız d) kalan e) vardır


10. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde yüklem sıfattan “-l” ekiyle türetilmiş bir sözcük değildir?
a) İp bu kısımda daha da incelmişti.
b) Bu olaydan sonra da daha doğrulamadı.
c) O da bu dönem yazarları arasında sivrildi.
d) Demir bu yüke dayanamayıp eğrildi.
e) Sabahleyin erkenden yola koyulduk.

CEVAP ANAHTARI
1.b 2.a 3.e 4.c 5.c 6.a 7.d 8.a 9.e 10.b

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:41   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kelimenin Yapısı / Sözcüğün Yapısı İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerde yer alan “tı” ekiyle türemiş sözcüklerden hangisi yansımadan türetilmemiştir?
a) Bir homurtu duyuldu karanlığın içinde
b) Birden çatırtılar duyulmaya başlandı.
c) Bu gürültü beni huzursuz etti.
d) Bu çözelti incelendi mi?
e) Bu cıvıltılar da nereden geliyor?

2. Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde “-gin” eki farklı türde sözcük türetmiştir?
a) Coşkun derenin suyuna kapıldık.
b) O da pişkin insanlardan biriydi.
c) Geçkin yaşına rağmen dimdik duruyordu.
d) Bir arka sokakta yangın vardı.
e) Olgun insanlardan zarar gelmez ki…

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük yapıca diğerlerinden farklıdır?
a) Başımızda sert bir müdür vardı.
b) İhtiyarın ellerinde ince çizgiler oluştu.
c) Kitabın içinde kurumuş bir gül gördüm.
d) Adam ekmeğini taştan çıkarıyordu.
e) Genel nüfus sayımı bu yıl yapılacakmış.

4. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “- gin” ekiyle türetilen sıfat niteleme görevinde değildir?
a) Dalgın adam yolun ortasında kaldı.
b) O da hayatından bezgin insanlardan buruydu.
c) Seçkin toplumda kendisine özel yer bulabilendir.
d) Yorgun adımlarla evin yolunu tuttu.
e) Keskin bir zekanın ürünüydü bu düşünceler.

5. Şiirin güzelliğini yaratan en önemli etken dilin bağımsızlığıdır. Ozanın başarısı gelişmiş bir dille yazmasıyla yakından (bilgi yelpazesi.net) ilgilidir. Ozan konunun yanında bir yığın kavramı dilde bulur.
Altı çizili sözcüklerden hangisinin aldığı ek diğerlerinden farklı işlevdedir?
a) şiirin b) dilin c) ozanın d) konunun e) yığın

6. Hangi seçenekteki sözcükler yapıları bakımından diğerlerinden farklıdır?
a) Liseli evci ikişer
b) Çizgi atak elek
c) Kelebek ağaçlar bağlar
d) Utanç çatı geçit

7. Altı çizili sözcüklerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
a) Bence bu örtü buraya yakışmamış.
b) Hepimiz kalıcı çalışmalar yapmalıyız.
c) Salgın hastalıklardan korunmalıyız.
d) Çocuklardan yardım istesek mi?

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bileşik sözcük değildir?
a) Burası tarıma elverişli bir yerdir.
b) Kardeşim çok unutkan bir çocuk oldu.
c) Bu mağaraya girebilecek kişi var mı?
d) Kapkaççılar kadının yaralanmasına yol açmışlar.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcük yoktur?
a) Siz de bizimle maça gelebilir misiniz?
b) İstanbul artık gökdelenler şehri oldu.
c) Çocukken arkadaşlarla beştaş oynardık.
d) Her yaşın kendine göre güzellikleri vardır.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ek diğerlerinden farklıdır?
a) Senin derdin çok mu fazla?
b) İstemem bütün her şey senin olsun.
c) Kitabın konusu çok güzel.
d) Kardeşin daha önce de gelmişti.

CEVAP ANAHTARI
1.d 2.d 3.e 4.c 5.e 6.c 7.d 8.b 9.d 10.c

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 2
cortnek, DeLi.Cocuk
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 22:58