Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


İsimler, Özellikleri, Çeşitleri İle İlgili Test Soruları

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan İsimler, Özellikleri, Çeşitleri İle İlgili Test Soruları konusu , İsimler, Özellikleri, Çeşitleri İle İlgili Test Soruları 1. Sigaraya başladım tekrar 1 2 Gün yeni açılan paketti 3 Anıları yakıyordum ucundan 4 5 Bu dizelerdeki numaralanmış sözcüklerden hangisi isim değildir? ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:41   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İsimler, Özellikleri, Çeşitleri İle İlgili Test Soruları



İsimler, Özellikleri, Çeşitleri İle İlgili Test Soruları

1.
Sigaraya başladım tekrar
1 2
Gün yeni açılan paketti
3
Anıları yakıyordum ucundan
4 5
Bu dizelerdeki numaralanmış sözcüklerden hangisi isim değildir?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme eki almış bir ad yoktur?
a) Bütün kitapları bu kutucuğa yerleştirecektim.
b) Kapının önünde bizi bekleyen kediciği kucakladım.
c) Bu evdeki her odacıkta küçük bir yatak vardı.
d) Oğlunun minicik adımları ona inanılmaz gibi gelmişti.
e) Şu tepeciğin ardında büyük bir çiftlik var.

3.
Ayaklarımda
Akılsız başın derdi var
Sırtımı kamburlaştırdı
Çektiklerim
Önümde sarp
Dik bir yol
Sonunu bilmediğim
Bu dizelerde ad durum eki almış kaç sözcük vardır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den (-dan)” eki ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?
a) Şiirden mutlaka bir ders çıkarmaya kalkmayalım.
b) Yapıtlarından birinde bu kasabayı anlatıyordu.
c) Bu cümleyi onun romanından almıştım.
d) İzmir’den yıllar önce ayrıldığını öğrendim.
e) Bu tabloyu karşı duvardan indirmişler.

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi hal eki almıştır?
a) Okyanusun dalgaları kadar kocaman umutlar içindeydim.
b) Böyle insandan başka ne beklenirdi?
c) Saçları çok çabuk uzuyordu.
d) Seyirciler şarkıcıyı yürekten alkışladılar.
e) Okula gitmeden seninle konuşacağım.

6.
1. Selçuklular mimariye önem vermiştir.
2. Pazarları ailece pikniğe gideriz.
3. Hasta ateşler içinde yanıyor.
4. Bakan beyler sizi de kabul edecek.
“-ler -lar” eki yukarıdaki cümlelere aşağıdaki anlamlardan hangisini katmamıştır?
a) Çoğul
b) Soy
c) Saygı
d) Abartma
e) Her

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili tamlamada tamlayan tamlananın neden yapıldığını bildirmektedir?
a) Çalışma masasının üzerinde buruşturulup atılmış kağıtlar vardı.
b) Güldüğünde inci dişleri dikkati çekiyordu.
c) Takvim yapraklarını atmaz biriktirirdi.
d) Bu deri ceketi yeni almış galiba.
e) Karşı tarafa bu asma köprüden geçiliyor.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş ad tamlaması kullanılmamıştır?
a) Çocuğu iki yıl önce kızamıktan ölmüştü.
b) Düşünceleri herkesin ilgisini çekmişti.
c) Arkadaşların önce bu oteldeydi.
d) Dertlerin bittiği biteceği yoktu burada.
e) Kitabı bir ay sonra piyasaya çıkacak.

9. “Biçimce çoğullanmamış yani – ler - lar eki almamış cins adların çoğul anlamlı kullanıldıkları da olur.
Aşağıdakilerin hangisinde bu durum örneklenmez?
a) Dedem koynunda yattıkça benimsin ey güzel vatan.
b) Dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur.
c) Vapur kayalık sahilimize uğramaya cesaret edemedi.
d) Çağımızın en kolay en rahat taşıtı uçaktır.
e) Gülü seven dikenine katlanır.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük “topluluk” adı olarak kullanılmamıştır?
a) Takım bu maçta da dağıldı.
b) Ordu fındıklarıyla ekonomik etkinliğe sahiptir.
c) Sınıf bu söze kahkahayla güldü.
d) Kafile iki gün hiç durmadan yürüdü.
e) Sürü akşama doğru kente indi.



CEVAP ANAHTARI
1.b 2.b 3.d 4.b 5.b 6.a 7.d 8.d 9.a 10.b

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:42   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İsimler, Özellikleri, Çeşitleri İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir?
a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.
b) Bu Tepebaşı civarında görülmüş.
c) Bu yine külbastı yemek olacakmış.
d) Bu gecekondu yine yıkılacakmış.
e) Bu Güneydoğu’ya yolda rastlamış.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır?
a) Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum.
b) Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu.
c) Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü.
d) Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi.
e) Sarsıntının önce nerede duyulduğu öğrenilmeli.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır?
a) Kırmızı çocuk gömleği aldık.
b) Kırık kapı kilidi onarıldı.
c) Evde büyük çiçek vazosu vardı.
d) Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı.
e) Okulda eski yazı masaları değiştirildi.

4. Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?
a) Bize bugün Kaya kitap getirecekti.
b) Bu olay Şahin’i iyice sarstı.
c) Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi.
d) Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı.
e) Bize Çiçek bir demet gül getirdi.

5. Takısız ad tamlamalarında tamlayan tamlananın neye benzediğini mecazlı olarak gösterir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?
a) O dev adam burada ne arıyor.
b) Gül hatırın için bu çileye katlanırım.
c) Ona kiraz dudak diye ad taktılar.
d) Demir bilek yine gücünü gösterdi.
e) Bakır çivi eğiliyor bükülüyor tahtaya girmiyordu.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır?
a) Saate bakmayı unutmuşum.
b) Kente inene kadar konuşmadım.
c) Ele dedi ama eleyemedi.
d) Bahçeden çıkıp okula gittim.
e) Seninle işe gitmeye karar verdim.

7. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez?
a) Bu konuyu sana anlatırdı.
b) Bu yazı bana ait değildi.
c) Bu camı camcı takmadı.
d) Bu sözü hiç unutmadı.
e) Bu düşünceyi pek tutmadı.

8. Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır?
a) Sevgi ruhun açan çiçeğidir.
b) O da bu iyimserlikten çekiyor.
c) Çocuk böyle nereye gidiyor.
d) Gel anlaş inadı bırak artık.
e) Mutluluk yaşadığını anlayabilmektir.

9. Bazı ad tamlamalarında tamlayan tamlananın neden yapıldığını göstermektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bu özellikte bir ad tamlaması değildir?
a) Meyve suyu
b) Mantar çorbası
c) Bal arısı
d) Gül kokusu

10. Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?
a) mirasyedi
b) vatansever
c) çöpçatan
d) ayakkabı


CEVAP ANAHTARI
1.b 2.c 3.d 4.d 5.e 6.c 7.b 8.c 9.c 10.d

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:42   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İsimler, Özellikleri, Çeşitleri İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hal eki almış sözcük yoktur?
a) Güneş dağlardan kımızı camlara vurur.
b) O güzelim yüzü kolay kolay unutmam.
c) İnsanların özü sözü bir olmalı.
d) Sağda solda dolaşma da ders çalış.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük iyelik eki almıştır?
a) Bir deniz biliyorum ucu bucağı yok.
b) Ben bu şiiri pek severim.
c) Kitabı okuyup arkadaşına verdi.
d) Evi geçen yıl satın almışlar.

3. “-ler” eki hangi cümlede “anne” kelimesine çoğul anlamı katmamıştır?
a) Anneler çocuklarının okumasını istiyor.
b) Öğrenciler törene anneleriyle gelmişti.
c) İki kardeş bahçede annelerini bekliyordu.
d) Cennet annelerin ayakları altındadır.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ce” eki eklendiği kelimeye “göre” anlamı katmıştır?
a) Bence onun söylediklerini de yabana atmayalım.
b) Düşüncemiz arkadaşlarca kabul edilir mi?
c) Onun sessizce içeri girdiğini görmedim.
d) Önemli işlere ailece karar verilmeli.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan doğan sözcük yoktur?
a) Sobada kuru odunlar çıtırdayarak yanıyor.
b) Kulağıma bir sivrisinek vızıltısı geldi.
c) Bütün mobilyaları temizleyip cilaladım.
d) Bebek mışıl mışıl uyuyor.

6.
1. Kitaplarını masanın üstüne koymuştu.
2. Amcaları gelmekten vazgeçmişler.
3. Eşyaları hafta sonunda gelecekmiş.
4. Çiçeklerine su vermeyi unutma.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcüklerin aldığı ekler sözcüklere hem ikinci hem de üçüncü tekil kişiye ait olma anlamı katmıştır?
a) 1 2
b) 1 4
c) 2 3
d) 3 4

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır?
a) Sözcük yapımında ekin işlek olması gerekir.
b) Gülün dikenleri kıskanç arılara benziyordu.
c) Anayasa basın özgürlünün güvencesidir.
d) Seçimde her oyun büyük önemi vardır.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük belirtme durum eki almıştır?
a) İçindeki sızı bir türlü dinmiyordu.
b) Bugünlerde gözü bir şey görmüyordu.
c) Anzer balı hem pahalı hem de bulunmuyor.
d) Tek isteğimiz onu mutlu görmekti.

9. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde zincirleme ad tamlaması vardır?
a) Misafir ev sahibinin kuzusudur.
b) Borçlunun duacısı alacaklıdır.
c) Beş parmağın hangisini kessen acımaz?
d) Kör kuşun yuvasını Allah yapar.
e) Yırtıcı kuşun ömrü az olur.


CEVAP ANAHTARI
1.c 2.a 3.c 4.a 5.c 6.b 7.c 8.d 9.a

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:42   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İsimler, Özellikleri, Çeşitleri İle İlgili Test Soruları

1. “Panjurları aralanmış pencereden ışık sızıyordu içeriye.”
Yukarıdaki cümledeki altı çizili isimlerin özellikleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A)soyut-cins-tekil-basit
B)somut-cins-tekil-basit
C)somut-özel-tekil-türemiş
D)soyut-cins-çoğul-basit
E)somut-cins-tekil-türemiş

2.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcüğün kökü isimdir?
A)İçindeki korkuyu bir türlü atamıyorduuyuyamıyordu.
B)Solgun bir gül oluyor dokununca dizesi kimi hatırlatır?
C)Dağ havasıyla daha bir gençleşmiş güzelleşmişti.
D)Soğuk suların aktığı yüksekçe bir dağ köyüydü burası.
E)Çocuğun çağrısına kulak veren anne telaşla ayağa kalktı.

3.Aşağıdakilerden hangisinde “-lık-lik” eki soyut bir anlam türettiği halde cümle içinde somut bir varlığı karşılama işleviyle kullanılmıştır?
A)Kahramanlık gerektiren işler için cesur olmak gerekir.
B)Gençlik acaba bizi nereye götürecek bu akşam?
C)İnsanlık başka bir deyişle vicdan insanlarda zamanla gelişmiştir.
D)Akıllılık edersen hedefine erken varır rahat edersin.
E)Özgürlük başkalarının özgürlüğüyle sınırlı olmalıdır.

4. “-den” eki aşağıdakilerden hangisinde tamlayan eki görevinde kullanılmıştır?
A)Sözlerinden bir anlam çıkarmak mümkün değildi.
B)Kamyon yokuşun tam ortasından geçti çekinmeden.
C)Aydın her şeyden habersiz koltukta uyuyordu.
D)Sonbaharda her zaman senden bir şey vardır.
E)Şiirlerden birkaçını yayımlamayı hiç düşünmemiş.

5.Aşağıdakilerden hangisinde bir şeyin neye veya kime ait olduğunu bildiren bir ek (iyelik eki) kullanılmamıştır?
A)Gönlümde yatan şey dışarıda okumaktır.
B)Ayakları turuncuya gagası karaya benzer bir kırmızılıktaydı.
C)Galiba içlerinde en kırmızısı ve serti bu karpuzdu.
D)Benim; tüm yaz gündüz işe gidip akşam ders çalışan.
E)Aklı bir karış havada ayakları yere basmıyor.

6.Aşağıdakilerden hangisinde “ler” eki “her” anlamında kullanılmıştır?
A)Böyle zamanlarda çok sakin ve sabırlı olmalısın.
B)Bulutlar geçiyor üzerimizden yavaş yavaş.
C)Sabahları uyanır uyanmaz gazete okurdu.
D)Okullar gezilip ihtiyaç analizi yapılacaktı.
E)Tüm konuları öğrenmek için planlı olmalısın.

7.Aşağıdakilerden hangisinde den” eki neden bildirme işlevinde kullanılmıştır?
A)Gözlerimin morarması geceler boyu uyumadığımdandır.
B)Okuduklarından en iyi şekilde yararlanmayı biliyordu.
C)Babadan kalma üç odalı küçük bir evleri vardı.
D)Oturmuş şundan bundan söz ediyorduk bahçede.
E)Onun mantıktan uzak konuşmaları bizi şaşırtmıştı.

8.Aşağıdakilerden hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır?
A)İç rahatlığıyla korkusuzca yaşıyorum bu ücra yerde.
B)Çayın kenarından gidip eski bir taş köprüden geçtik.
C)Senin içeri girdiğini görünce ne diyeceğini bilemedi.
D)Bir gazete patronu olalı olaylara bakışı yazık ki değişti.
E)Deniz kıyısına balıkçı lokantaları sıra sıra dizilmişti.

9.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük somut anlamda kullanılmıştır?
A)Yüreğimde garip bir ağrı var doktora gitmeliyim.
B)Onu tanımazsınız o ne keçidir bilir misiniz?
C)Ayrılığın verdiği acıyla ne yaptığını bilmiyor.
D)Tatsız ilişkiler yaşanmaması için gerekeni yaptık.
E)Kafadan çatlak mısın be kardeşim diye bağırıyordu.

10.Aşağıdakilerden hangisinde topluluk adı bir isim tamlamasında tamlanan görevinde kullanılmıştır?
A)Ordu komutanı birçok askerin sorumluluğunu yüklenir.
B)Bilim düşmanı insanların eğitime ihtiyacı olduğu tartışılmaz.
C)Öğrenci velisi okul müdürünün odasına bir dilekçeyle geldi.
D)Buranın halkı kız çocuklarına da mutlaka karateyi öğretirdi.
E)Milletin huzuru ve refahı için herkes birbirine hizmet etmeli.

11.Aşağıdaki altı çizili isimlerden hangisi soyut anlamlıdır?
A)Uzaktan gelen o sesle yıkıldı dünyam.
B)Gönül bir kuştur sevgilinin saçına konan.
C)Baharın kokusu yaşama sevinci aşılıyor.
D)Kentin renk renk ışıkları gece bir bir söndü.
E)Böbreğindeki taş en az iki santimetre kadardı.

12.
Ayın çevresinde bir ışık halkası
Denizden dumanlar tütmeye başladı
Islak ince bir yaz
Ağacına kadar işledi sandalın
Yukarıdaki dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A)Somut isim
B)Belirtili isim tamlaması
C)Birleşik isim
D)Tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş isim tamlaması
E)Ayrılma durum eki

13.Aşağıdakilerin hangisinde çoğul eki almamış bir topluluk ismi kullanılmıştır?
A)Bir sürü gezer dağın ormanlık yamacında.
B)Sınıfların dışarı çıkarmalarına beş dakika kaldı.
C)Cahilliktendir halkların birbirine düşmanlığı.
D)Ellerinde çiçek demetleriyle geldi yanıma.
E)Ormanların tükenmesi hayatın tükenmesidir.

14.Aşağıdakilerden hangisinde yansıma sözcük isim görevinde kullanılmamıştır?
A)Tencerenin fokurtusunu duyunca mutfağa koştu.
B)Gölge oyunu olan Karagöz bir zırıltıyla başlardı.
C)Önce şimşek çaktı gök gürledi sonra yağmur yağdı.
D)Kuşların cıvıltısı ağaçların sesiyle sarmaş dolaştı.
E)Yaprakların fısıltısını dinleyerek dinlenirim hep.

15.Aşağıdakilerden hangisinde zaman anlamlı bir sözcük isim görevinde kullanılmıştır?
A)Yurt dışındaki küçük kardeşini görmeyeli yıllar oldu.
B)Akşam erken yatarsan daha düzenli bir yaşamın olur.
C)Haftaya önemli bir konuğumuz gelecek şehir dışından.
D)Sınava aylarca çalıştı başarılı olarak emeğinin karşılığını aldı.
E)Dün çarşıya çıkmış evin tüm ihtiyaçlarını almıştı.

16.Aşağıdakilerin hangisinde küçültme eki alan bir isim kullanılmamıştır?
A)Masmavi Akdeniz’de [ yüzen bu yat büyükçeydi.
B)Bu bölgede beyazımsıdır göğün mavisi yaz aylarında.
C)Ciğerden aldığı küçük bir parçacıktı zehirlenmesinin nedeni.
D)Acımtırak yemeğin sağlığa yararlı olacağı konusu tartışmalıydı.
E)Kedicik annesine sığınmış hasta bir çocuğa benziyordu.

17.
I-Değil yalnız yazların kızgın sıcaklarında
II-Hemen her gün hele büyük kentlerde
III-Bulvarları tarıyor hain gülüşleri sessiz.
IV-Pan’la karşı karşıya gözleri kararıyor
V-Katı cıvık asfaltta yalınayak bir işsiz.
Yukarıdaki dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A)I.dizede hal eki vardır.
B)II. dizede tüm sözcükler basittir.
C)III. dizede ünlü daralması vardır.
D)IV. dizede iyelik eki kullanılmıştır.
E)V. dizede birleşik sıfat kullanılmıştır.

18.
I-Gözlerden uzak yaşıyordu kimsesiz.
II-Bedeninden kanlar fışkırıyordu.
III-İçimizde nice Molier’ler acılaşır kalır.
IV-Cumartesileri buluşur sinemaya giderdik.
V-2000’li yılların modasıdır düşük bel pantolon
Yukarıdaki cümlelerdeki “-lar-ler” eki kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
A)1
B)2
C)3
D)4
E)5

19.Aşağıdakilerden hangisinde ikileme isim görevinde kullanılmıştır?
A)Darı darı! Hamama girdi kocakarı dişleri sarı sarı.
B)Sesiz sedasız bir ortamda ders çalışma lüksü yoktu.
C)Kadın hırsızı yakalatmak için çığlık çığlığa bağırdı.
D)Zor iş yoktur yarım yamalak bırakılan işler vardır.
E)Sarı sarı güllerin arasında beyaz papatyalar ekiliydi.

20.Aşağıdakilerin hangisinde “yanlış” sözcüğü isim görevinde kullanılmıştır?
A)Yanlış düşünceler bilimin ışığıyla değiştirilebilir ancak.
B)Bu konuda bize yanlış bilgi verilmesinin hesabını soracağız.
C)Yanlışların zararını çekmektense işimi doğru yaparım.
D)Yanlış işler peşinde koşan insanlardorulara geç ulaşır.
E)Bu işe yanlış bir zamanda başlaması onun ticari hayatını bitirdi.




CEVAP ANAHTARI
1-E 2-C 3-B 4-E 5-D
6-C 7-A 8-C 9-A 10-D 11-B 12-C
13-A 14-C 15-A 16-D 17-B 18-E 19-A 20-C

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 3
cortnek, DeLi.Cocuk, Papatya
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 04:53