Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler İle İlgili Test Soruları

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler İle İlgili Test Soruları konusu , Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler İle İlgili Test Soruları 1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük tür olarak ötekilerden farklıdır? a) Gönül ne gezersin sarp kayalarda b) Gittim o son diyara ki ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:46   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler İle İlgili Test Soruları



Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük tür olarak ötekilerden farklıdır?
a) Gönül ne gezersin sarp kayalarda
b) Gittim o son diyara ki serhaddıdır yerin
c) Gül bile kıskandı döktü yaprağın
d) Bu viranede de kuşlar öterdi
e) Yorgun bir çınardı; fakat hep ayakta

2. “Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç görevinde kullanılmıştır?
a) Adam yalnız yaşamaya bir türlü alışamamıştı.
b) Arkadaşım beş yıldır bu evde yalnız kalıyor.
c) Büyük yazar sonunda bu yolda yalnız kaldı.
d) Biz de geliriz; yalnız çok oturmayız.
e) Bu konuyu yalnız o biliyordu.

3. “ki” bağlacı aşağıdaki cümlelerin hangisinde “koşul” ilgisi kurmuştur?
a) Evden çıkıyordum ki telefon çaldı.
b) Senin yaptıklarını hiç unutmadık ki.
c) Sorunları çöz ki konuyu iyice anlayasın.
d) Bu çocuk bir yaramaz ki sormayın.
e) Tahtaya kalkmıştım ki kapı açıldı.

4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde edat kullanılmamıştır?
a) Dün bir şal gibi dolandı boynuma
b) Gökyüzü ağarıncaya dek
c) Gökyüzünün maviliğine akarak
d) Su kadar maviyken gökyüzü
e) Bir haykırışla ürperdi her yer

5. “ve” bağlacı aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?
a) Sırtında eski ve kirli bir ceket vardı b) Saatini ve anahtarlarını masanın üzerinde unutmuş.
c) Yardımlarınız için size ve arkadaşlarınıza teşekkür ederiz.
d) Yarın ve bir sonraki gün köy okullarını dolaşacağız.
e) Kimseye kulak asmadı ve sonunda istediğini elde etti.

6.
Başımı sokacak bir damım yok
Uçsuz bucaksız dünyaya karşı
Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
a) Fiilimsi
b) Sıfat tamlaması
c) İyelik eki almış sözcük
d) Bağlaç
e) Edat

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat (ilgeç) kullanılmamıştır?
a) O kitabı okumadım; çünkü zamanım yoktu.
b) Görevimi birince kuş kadar hafifledim.
c) Başarılarını arı gibi çalışmalarına borçluydular.
d) Konuyu anladığınıza göre sorun kalmadı.
e) Bu araba sizin gibi bir aile için küçük değil mi?

8.
Bütün şehir nihayetsiz bir nur içinde!
Kış mehtabı daha parlak daha lekesiz
Ne buluttan bir eser var ne bir küçük iz.
Gülümsüyor gibi sema sürur içinde
Bu dizelerde aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi kullanılmamıştır?
a) edat
b) zarf
c) sıfat
d) zamir
e) bağlaç

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” farlık görevde kullanılmıştır?
a) Kuru pantolon ile balık tutulmaz.
b) Okumayı sevmeyen insanlar ile bir yere varılamaz.
c) Yenilmesi gereken ilk düşmanlar öfke ile umutsuzluktur.
d) Çevresindeki güzellikler ile neden ilgilenmez insanlar?

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük edat değildir?
a) Yanımda kitaptan başka bir şey yok.
b) Kitabı aldım ancak okumadım.
c) Adamı evine dek takip ettik.
d) Ödevini herkes hazırlamış bir sen yapmamışsın.


CEVAP ANAHTARI
1.a 2.d 3.c 4.c 5.e 6.d 7.a 8.d 9.c 10.b

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:46   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler İle İlgili Test Soruları

1.
Belki haziranda mavi benekli çocuksun
Ah seni kimseler bilmiyor bilmiyor
Bir şilep sızıyor ıssız gözlerinden
Belki Yeşilköy’de uçağa biniyorsun
Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
a) ünlem
b) edat
c) adıl
d) zarf

2. “ile” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır?
a) Sinema ile tiyatro kardeş sanatlardır.
b) Duygularımız ile düşüncelerimizi size söyledik.
c) Kadını ile erkeği ile ulus el ele vermeli.
d) Bilim ile sanat önem vermeliyiz.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgeç yoktur?
a) Sabahtan beri seni bekliyorum.
b) Akşama dek bu işi bitirmeliyiz.
c) Toplantıya sadece sen mi gelmedin?
d) Bu konuyu Selim ile Murat da anlamış.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç vardır?
a) Bu tabloları yalnız sen alabilirsin.
b) Birlikte gezdik fakat hiç konuşmadık.
c) Yolculuğumuza otobüs ile devam ettik.
d) Sabaha karşı telefon ile bizi aradı.

5. Hangi cümlede bağlaç yoktur?
a) Kendisi ne uğradı ne de haber verdi.
b) Yaz geldi ama havalar ısınmadı.
c) Tatile yeni arabaları ile çıktılar.
d) Bu evi beğenmedik ki kiralayalım!

6. “ile” kelimesi hangi cümlede bağlaç görevindedir?
a) Gece kardeşim ile sahilde dolaştılar.
b) Ahmet ile kardeşi bize geldiler.
c) Erzurum’a uçak ile gittiler d) Çocuklar öğretmenleri ile resim çektirdiler.

7. “Otobüs ve vapur ile gelen pek çok turist sahil ile orman arasında konakladı.” cümlesindeki “ile” sözcüğünün çeşidi hangi seçenekte sırası ile doğru olarak verilmiştir?
a) edat – bağlaç
b) edat – edat
c) bağlaç – bağlaç
d) bağlaç – edat

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” sözcüğü diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?
a) Okumakla dinlemek bir değil ki…
b) İki ile dördün toplamı kadardık.
c) Ahmet ile Mehmet’ten güç aldık.
d) Hikaye ile roman arasında bir seçim yapamadık.
e) Onun gösterilerini ilgiyle izledik.

9. Aşağıdakilerin hangisinde “ile” bağlaç görevindedir.?
a) Onu heyecanla uğurladık.
b) Bize arabayla geldiler.
c) Onu sözle bozguna uğrattık.
d) Bu durumu içtenlikle destekledi.
e) Duyguyla düşünceyi birbirinden ayıramadı.

10. Aşağıdaki cümleler “ile” sözcüğünün kullanımı yönünden kendi aralarında gruplanırlarsa hangisi gruplamalara girmez?
a) Kuşların tatlı cıvıltılarıyla uyandım.
b) Önüne gelen kısmeti de öfkeyle tepti.
c) Defterle kalem gerekli malzemeydi.
d) Okula kadar arabayla geldi.
e) Arkadaşının yüzüne sevgiyle baktı.


CEVAP ANAHTARI
1.b 2.c 3.d 4.b 5.c 6.b 7.a 8.e 9.e 10.c

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:47   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler İle İlgili Test Soruları

1.Aşağıdakilerden hangisinde “kadar” edatı cümleye “eşitlik” anlamı katmamıştır?
A)Hababam Sınıfı kadar sevilmiş bir komedi filmi yoktur Türk sinemasında.
B)Anlattıklarınıza “Çağını başkalarının gözünden izleyenler o çağın kuklalarıdır” sözü kadar denk düşen bir söz olamaz.
C)Dünyanın en güzel şarkısını söylemek kadar güzeldir sevgiliye sevdiğini söylemek.
D)Filmdeki oyuncu: “Adamın gizlediği elmaslar dünyadaki kum kadar çoktu” diyordu.
E)Mehmet Rauf da Halit Ziya Uşaklıgil kadar olmasa da usta bir romancıydı.

2.Aşağıdakilerden hangisinde “için” edatı cümleye “amaç” anlamı katmıştır?
A)Ailede üniversiteyi okuyan öncü biri olmadığı için diğer kardeşler de okumamış.
B)Film görsel efektlerden eser taşımadığı için izleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.
C)Edebi eleştiri yapmak zor bir iş olduğu için kimse eleştirmenliğe kalkışmıyor.
D)Konseri yakından izlemek için erkenden konser alanında sıraya girdik arkadaşlarla.
E)İçli türkülerle beslenen bir toplum olduğumuz için eğlence yerlerinde de acı türkülerle eğleniyoruz.

3.Aşağıdaki sorulardan hangisinde “ile” ötekilerden farklı işlevdedir?
A)Yazdıklarıyla söyledikleri birbirini tutmuyordu.
B)Caddenin kenarında bir abrayla iki motosiklet vardı.
C)Ben telefonla konuşurken annem birden içeri girdi.
D)Toptancıya ben ile babam dün gittik.
E)Soru ile cevabı art arda söyleyerek ders çalışıyordu.

4.Aşağıdakilerden hangisinde “göre” edatı cümleye “görecelik” anlamı katmıştır?
A)Duyduğumuza göre filmin en tehlikeli sahnelerinde dublörler kullanılmış.
B)Aktör için yapılan anma sinemaya yıllarca emek vermiş bir sanatçıya göre değildi.
C)Freud’a göre insan davranışının kökeninde bilinçaltına itilen duygu ve düşünceler vardır.
D)Orhan Kemal Çukurova’yı Zafer Doruk’a göre daha gerçekçi anlatır diyebiliriz.
E)Topluma göre yaşamak istemiyorsan önce kendi doğrularının yarat.

5.Aşağıdakilerden hangisinde edat kullanılmamıştır?
A)Akşama doğru insanlar kumsalda yürüyüşe çıkıyordu.
B)Öğretmenlerine karşı hiçbir saygısızlık yapmazdı.
C)Çocuk korktuğundan dolayı tir tir titriyordu.
D)Sabahtan beri ağzına hiçbir lokma koymamıştı.
E)Bu konuda sen bile bir şey yapamazsın diyordu.

6.Aşağıdakilerden hangisinde “için” edatı cümleye amaç anlamı katmamıştır?
A)Yorucu bir günün sonunda açlıklarını gidermek için masaya oturdular.
B)Teyzemlere gitmek için hazırlanmaya koyulmuştuk.
C)Para kazanmak için her işte çalışabileceğini söylüyordu.
D)Evini kurtarmak için canını tehlikeye katıp alevlere daldı.
E)Karnesindeki zayıfları gördüğü için hüngür hüngür ağlıyordu.

7.Aşağıdakilerden hangisinde “üzere” edatı cümleye yaklaşıklık anlamı katmıştır?
A)Alışveriş yapmak üzere dışarı çıkmıştı.
B)Görüldüğü üzere her şey zamanla hallediliyor.
C)Sabrım taşmak üzere biraz sakin ol!
D)Bu kitabı ondan üç günde okumak üzere aldım.
E)Sabah yola çıkmak üzere erkenden uyudu.

8.Aşağıdakilerden hangisinde “kadar” sözcüğü cümleye karşılaştırma anlamı katmamıştır?
A)Anlaşıldığı kadarıyla suçlu sensin.
B)Onun kadar fedakâr bir anne var mıydı?
C)Benim kadar ders çalışan yok diyordu.
D)En az bu ev kadar güzel bir ev bulduk.
E)Okuduklarımdan bu roman kadar güzeli yoktur.

9.Aşağıdakilerden hangisinde “göre” edatı cümleye “uygunluk” anlamı katmıştır?
A)Ona göre futbol çok önemliydi.
B)Anladığıma göre bu işte senin de parmağın var.
C)Hava soğuk olduğuna göre ceketsiz kalamazdım.
D)Henüz kendime göre bir iş bulamadım.
E)Sınıfa göre çok çalışkan bir öğrenciydi.

10.
I. Her şeyi biliyormuş gibi davranıyordu.
II. Onun gibi biriyle tanışmayı çok isterim.
III. Bu zamanda bunun gibisini bulamazsın.
IV. Başkasının sorunlarıyla meşgul gibiydi.
V. Sizin de anladığınız gibi bir sorun kalmadı.
Yukarıdaki cümlelerden hangilerinde edat fiilimsiyle öbekleşmiştir?
A)I ve III
B)II ve IV
C)III ve V
D)IV ve I
E)V ve I

11.Aşağıdakilerden hangisinde “yalnız” sözcüğü ötekilerden farklı görevdedir?
A)Elindeki parayla yalnız bir ceket alabilirdi.
B)Ağlamak yalnız kuruyan kirpikleri ıslatır.
C)Bu konuyu yalnız sizinle konuşabilirim.
D)Sinemaya da gideriz yalnız önce ödevini bitir.
E)Oyun yalnız akşamları sergilenecekmiş.

12.
I. Biraz olsun eğlenmek için arkadaşlarını toplayıp dışarı çıktı.
II. Ölüm kadar üzücü bir olay yoktur şu fani dünyada.
III. Sümbül gibi saçları kara üzüm gibi gözleri vardı.
IV. Senin için çirkin dediler düşmanı oldum güzelin.
V. İnci kadar beyaz dişleri esmer tenine yakışıyordu.
Yukarıdaki cümlelerden hangisinde edat grubu zarf tümleci görevinde kullanılmıştır?
A)I ve II
B)I ve IV
C)II ve IV
D)III ve V
E)IV ve V

13.Aşağıdakilerden hangisinde “doğru” sözcüğü edat (ilgeç) görevinde kullanılmıştır?
A)Doğru işlerin peşinden koşmalısın.
B)Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış.
C)Adam hızla bana doğru geliyordu.
D)Doğru toplumdan topluma değişen bir kavramdır.
E)Doğru bir iz peşinde olduğumuzdan emin misiniz?

14.Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu cümlede ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?
A)Size yetişmek için buralara kadar koşarak geldim.
B)Kuş gibi yemek yiyorsun çok zayıfladın yine.
C)Dağ kadar işim var bunları bırakıp gelemiyorum.
D)Dediğine göre gece gündüz ders çalışıyormuş.
E)Kendi kendine söz verdi tüm işleri akşama dek bitirecek.

15.Aşağıdakilerden hangisinde “gibi”yle kurulan edat grubu cümlede yüklem göreviyle kullanılmıştır?
A)Kan gibi kıpkırmızı bir gül açmıştı evlerinin önünde.
B)Gece gibiydi saçları savruluyordu rüzgârda.
C)Annesini gördüğü gibi ortadan kayboldu.
D)Güneş gibi yaşar ülkemizin her şairi.
E)İnsan gibi bir yaşam sürmeli herkes.

16.Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu yüklem görevinde kullanılmıştır?
A)Sabaha karşı limanda bir fırtına kopacağı söylendi.
B)Çocuğuyla ilgilendiğim için teşekkür edip gitti.
C)Bir çöplükmüş gibi attı elindeki o güzelim kitabı.
D)Bize doğru gelen adamı önce tanıyamamıştım.
E)Neredeyse roman kadardı elindeki kitap.

17.Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu cümle dolaylı tümleç görevindedir?
A)Elektronik eşyalara çocukluğundan beri ilgisi vardı.
B)Tiyatro salonunun önünde akşama dek bilet sattılar.
C)Havalar iyice ısındığından beri bu saatlerde sokağa çıkılmıyor.
D)İlgi çeksin diye vitrin renkli yapma çiçeklerle düzenlendi.
E)Kıskançlığından çıldırıyor bu kadarına da ses çıkarmıyordu.

18.Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu yüklem görevindedir?
A)Sırf o mutlu olsun diye yapabileceğim her şeyi yaptım.
B)Mina Urgan ömrünün sonlarına doğru geniş kitlelerce tanındı.
C)Tevfik Fikret de toplumcu bir sanatçıydı Victor Hugo gibi.
D)Saçındaki aklara karşın yaşı oldukça genç sayılırdı.
E)Gelecek içindi düşünürün söylediği her söz.

19.
I. Düşünmek gibi bir beceriye sahipse insan aklını kullanmalı her zaman.
II. Hayaller ülkesinde yaşayan Don Kişot yel değirmenine karşı savaştı.
III. Mai ve Siyah’ın şairi Ahmet Cemil gibi hayalci kişiler hayal kırıklığı yaşar.
IV. Yaşamak için çırpınıyordu bir kuş kalabalık ayakların altında.
V. Renkli ve yağmur damlaları gibi küçük misketlere daldı gözleri.
Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangilerinde kullanılan edat grupları sıfat görevindedir?
A)I ve II
B)I-III ve V
C)Yalnız III
D)II ve V
E)Yalnız V

20.Aşağıdakilerden hangisinde edatın gereksiz kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A)Apartmanda sanki kimse yok gibiydi etrafta hiç ses yoktu.
B)Bana göre pantolon bulunamamıştı o nedenle utanıyordum.
C)Bu yol bu kadar uzun muydu diye söylene söylene gidiyordu.
D)Çok yakından okuduğundan dolayı gözleri bozulmuştu.
E)Anladım ki annem kadar güzel yemek yapan yoktur.



CEVAP ANAHTARI


1-D 2-D 3-C 4-C 5-E
6-E 7-C 8-A 9-D 10-E 11-D 12-B
13-C 14-C 15-B 16-E 17-E 18-E 19-B 20-A

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
DeLi.Cocuk
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 06:30