Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Cümlenin Öğeleri, Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Sorular

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Cümlenin Öğeleri, Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Sorular konusu , Cümlenin Öğeleri, Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Sorular 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumlu olduğu halde anlamca olumsuzdur? A) Kitap okumayı sevmiyor değilim. B) Bir gün İstanbul'a yerleşeceğim. C) Ne ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:48   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cümlenin Öğeleri, Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Sorular



Cümlenin Öğeleri, Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Sorular

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumlu olduğu halde anlamca olumsuzdur?
A) Kitap okumayı sevmiyor değilim.
B) Bir gün İstanbul'a yerleşeceğim.
C) Ne seni ne de Ahmet'i görmek istiyorum.
D) Cahil insanlarla tartışılmaz.
E) Erkenden okula gelmenizi istiyorum.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi öğelerine yanlış ayrılmıştır?
A) Herkes tarafından paylaşılan dert / bir kişiye/ daha az düşer.
B) Çok fazla/ dikkat/ dikkati/ öldürür.
C) Yurdu savunmanın en ucuz yolu eğitimdir.
D) İsyan mikrobu salgın bir hastalığınkinden daha çabuk yayılır.
E) Gemisini batıran/sandalını/aramaz.

3. Aşağıdakilerden hangisi öznesi ortak bir sıralı cümledir?
A) Ahmet hiç konuşmuyordu Zeynep de susmuyordu.
B) Onu hep arıyorum; ama o beni hiç aramıyor.
C) Ellerini ısıtırken bacakları üşüyordu.
D) Ben arabayla geldim onlar yürüdü.
E) Öğretmen bana bakıyor ve söylediklerimi yaz diyordu.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?
A) Çocuklar ve oyuncaklar yoktu hiçbir yerde
B) Tanklar ezip geçmişti her şeyi.
C) Ortalık durulup sesler kesilince anlaşıldı her şey.
D) Oturup konuştuk olan bitenleri.
E) Herkese görevler verip kararlar aldık.

5. Başından geçenleri güzelce anlatarak bizleri bilgilendirdi.
Bu cümlenin öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nesne dolaylı tümleç özne yüklem
B) Özne nesne zarf tümleci nesne yüklem
C) Zarf tümleci nesne özne yüklem
D) Nesne zarf tümleci nesne yüklem
E) Zarf tümleci dolaylı tümleç nesne yüklem

6. Çiçek sulandığı kadar güzeldir. Kuşlar ötebildiği kadar sevimli bebek ağladığı kadar bebektir. Ve her şeyi öğrendiğin kadar bilirsin bunu da öğren sevdiğin kadar sevilirsin.
Bu parçada aşağıdaki cümle türlerinden hangisi yoktur?
A) Düzcümle
B) Birleşik cümle
C) Ad cümlesi
D) Devrik cümle
E) Eylem cümlesi

7. Aşağıdakilerden hangisi anlamca ve biçimce olumsuz bir cümledir?
A) Bana yapılan iyilikleri asla unutmayacağım.
B) Yakında yeni bir kitap çıkaracağım.
C) Senden uzakta hep ağlayacağım.
D) Olanlar için ben de üzülmüyor değilim.
E) En ufak ayrıntıyı bile hesaplıyorum.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne bir sıfat tamlamasıdır?
A) Leyleğin ömrü laklakla geçer.
B) Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
C) Güzel bir dünya bizi bekliyor.
D) Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.
E) Fakirin gururu zengininkinden az değildir.

9. Hayatın en büyük mutluluğu sevildiğimize inanmış olmaktır.
Bu cümleyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Kurallı bir eylem cümlesidir.
B) Basit cümledir.
C) İki öğeli bir cümledir.
D) Biçimce ve anlamca olumludur.
E) Zarf kullanılmıştır.

10. Aşağıdakilerden hangisinde soru nesneyi buldurmaya yöneliktir?
A) Bu fikir kimden çıktı?
B) Babam eve geldi mi?
C) Masadaki şekerleri hangisi yedi?
D) Böyle kısa bir sürede nasıl çalışabildin?
E) Öğretmene yarın ne vereceksin?

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "benzetme" söz konusudur
A) Deniz kudurmuşçasına kıyıları dövüyordu.
B) Onlar yaşça birbirlerine çok yakındır.
C) Kapı çalınca babasının geldiğini sanıp koştu.
D) Bu topraklarda da ayçiçeği yetiştirilir.
E) Fırtınanın verdiği zarar yağmurunkini geçti.

12. Yolcular akşamdan önce kasabaya varıp(l) güneşin batışını(ll) hep birlikte(lll) sahildeki kahveden(IV) izlemek(V) istediler.
Bu cümlede numaralanmış bölümlerden hangisi atılırsa cümlenin anlamında hem yer hem de zaman yönünden bir daralma olur?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işi kimin yaptığı belli değildir?
A) Görülmemek için arabanın arkasına saklanmış.
B) Akşama yola çıkmak üzere hazırlandı.
C) Arkadaşının başarısıyla övünüyor.
D) Beklediği haberi alınca çok sevindi.
E) Bayram sebebiyle vitrinler süslenmiş.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük zaman belirtmektedir?
A) Bir gün söylediklerimde doğruluk payı olduğunu anlayacaksınız.
B) Yarınki toplantıda buna bir çözüm bulunur.
C) Onun her konuşmasında duygusallık vardır.
D) Tatil dönüşü iki arkadaş okulun önünde buluştular.
E) Bu konuyu oraya geldiğimde uzun uzun konuşuruz.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aracümle vardır?
A) Lağım suları ne yazık ki kuyuların sularını kirletti.
B) Üzümleri bu hasırlara serip kurutuyoruz.
C) Tüm canlılar beslenme zinciriyle birbirine bağlıdır.
D) Zaman içinde kaybettiği gücünü ününü yeniden kazandı.
E) Bu uçaklar 6 saatlik bir uçuşta 36 ton oksijen tüketiyor.

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumsuz anlamca olumludur?
A) Olayların böyle sonuçlanmasına engel olamadı.
B) Çok istediği halde onu düğününe çağıramadı.
C) Dün yapılan doğum günü partisine arkadaşlarından hiçbiri katılmadı.
D) Bugünkü toplantıya hiç kimse gelmezlik etmedi.
E) Çok çalıştı; yine de işini zamanında bitiremedi.



CEVAP ANAHTARI
1C 2B 3E 4A 5D
6D 7A 8C 9B 10E 11A 12A
13E 14E 15A 16D

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:49   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Cümlenin Öğeleri, Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Sorular

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı özne farklı yüklemler için ortak kullanılmıştır?
A) Ben bir an için duraksadım o yazmaya devam etti.
B) İhtiyar kıyıdaki balıkçılara akşam uğrar balık alıp evine giderdi.
C) Hem ablam hem ağabeyim bu olaya kızmıştı.
D) Yağmur yağmış sokaktaki tozlar mil haline gelmişti.
E) Sokaklar bu akşam ıssız caddeler bomboştu.

2. Aşağıdakilerden hangisi iki öğeli bir cümledir?
A) Tüm gençliği çocuklarının peşinden koşmakla geçmişti.
B) Hanlar saraylar değildi onun istediği.
C) Sabahlar olmak bilmiyordu bu yabancı kentte.
D) Bardağı yere düşürünce iyice telaşlandı ürkek elleri.
E) En sevdiği yemeği pişirmişti yine annesi.

3. "Kendi" dönüşlülük zamiri aşağıdakilerin hangisinde özneyi pekiştirmek için kullanılmıştır?
A) Kendini bir hiç uğruna yaktı.
B) Ahmet'i kendi çocuğu gibi severdi.
C) Kendi gölgesi bile korkutur onu.
D) Önce olayı sen kendin anlatmalısın.
E) Kendi gözlerini sorgulasın önce.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne vurgulanmıştır?
A) Mahkemenin kararını avukatım dün akşam bana iletti.
B) Tarih insanın hayatının akışını sağlayan bir bilim dalıdır.
C) Ankara hayatının en kalabalık günlerini şimdi yaşıyor.
D) Baharlar insanlar için önem taşıyor.
E) Takvimler saatler şimdi ilaç olmuyor yaralarıma.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik fiildir?
A) Bu piyasadaki en güzel kitap bence uygulamalı olanıdır.
B) Evden ne zaman çıksa kırtasiyeye muhakkak uğrardı.
C) Ne kadar uğraştıysa da şivesini düzeltemedi.
D) Bir gece ansızın eve dönmüş.
E) Bu işin aslını bir gün mutlaka öğrenecektir.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru nesneyi buldurmaya yönelik değildir?
A) Ablan sana ne almış?
B) Ulaş yanında kimi götürdü?
C) Kızcağız otobüsü mü kaçırmış?
D) Eteğin yanında başka ne aldın?
E) Serhat yemeğini yemiş mi?

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Deniz kenarı / soğuktu / akşam olduğunda.
B) Bu geziye muhakkak katılmak / istiyordu.
C) Zafer / zafer benimdir demekle / kazanılır.
D) Evdeki herkese / söz verdiği için / hediyeler / aldı.
E) Döndüğümde / çocuklar büyümüştü / analarının yanında.

8. Aşağıdaki sorulardan hangisi dolaylı tümleci buldurmaya yöneliktir?
A) Askere Mehmet mi gitti?
B) Kitaba mı para vermiyor?
C) Deniz mi bugün hırçın?
D) Mektupla mı anlaşıyorlarmış?
E) Akşama mı misafirliğe gidecek?

9. Aşağıdakilerden hangisinde dolaylı tümleç açıklayıcısıyla verilmiştir?
A) Osman kardeşini gezmeye götürmüştü.
B) Okuduğu kitap yazarken eleştirinin inceliklerini anlatıyordu.
C) Doğduğu yeri Ardahan'ın o şirin semtini hiç görmemişti.
D) Süheylâ Hanım alt komşumuz bizi çaya davet etti.
E) Kursa gitmeme İngilizce öğrenmeme annem de karşı çıktı.

10. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi özne ve yüklemden oluşmuştur?
A) Sakla samanı gelir zamanı.
B) Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur.
C) Minareyi çalan kılıfını hazırlar.
D) Tekkeyi bekleyen çorbayı içer.
E) Ak akçe kara gün içindir.

11. "Bisikletini tamire yine kim götürdü?" sorusuna verilecek cevap cümlenin hangi öğesidir?
A) Yüklem
B) Belirtisiz nesne
C) Belirtili nesne
D) Dolaylı tümleç
E) Özne

12. "Sabırdır ki insanı azgın bir boğa iken uysal bir kedi yapan duygu; fakirken zengin yaşatan his."
Bu cümlenin "öznesi" aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sabırdır
B) İnsanı azgın bir boğa iken uysal bir kedi yapan duygu
C) Fakirken zengin yaşatan his
D) His
E) İnsanı azgın bir boğa iken uysal bir kedi yapan duygu; fakirken engin yaşatan his

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem bir söz öbeğinden oluşmamıştır?
A) Bekleyemezdim geç kalan onca insanı.
B) Gazetelere sadece şöyle bir göz attı.
C) Gözleri boncuk boncuk bakan bir çocuk gibiydi.
D) Bana bunları söyleyen dün bunlara karşı çıkan insandı.
E) Şu an onun için okuma saatidir.

14."Karşımızda hiç çalışmadan oturan sadece insanların arkasından konuşan sorumluluk almaktan kaçınan yöneticiler bulundukça yönetilenlerin işini yapması beklenemez."
Cümlesinin öğeleri aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A) Özne - Zarf Tümleci - Belirtisiz Nesne - Yüklem
B) Zarf tümleci - Özne - Yüklem
C) Özne-Yüklem
D) Özne - Zarf Tümleci - Belirtili Nesne - Yüklem
E) Özne - Belirtisiz Nesne – Yüklem

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik temel cümleciğin dolaylı tümleci görevindedir?
A) Elindeki yemeniyi bana verişini o günden sonra hiç unutamadım.
B) Bıraktığım yerde o günlerimizin mutluluğu hâlâ var.
C) Gülmeyi bilen insanların ticaretle uğraşmasını hep isterim.
D) Onlara gittiğimde senin eşyalarını ortalıkta görememiştim.
E) Arkadaşına çok kızdığından onunla barışmayı hiç düşünmüyor.

16. Aşağıdakilerden hangisi devrik bir isim cümlesidir?
A) Sendin tek çaresi korkularımın.
B) Her gün biraz daha yaklaşıyorduk ölümsüzlüğe.
C) Okuldan atılınca hepimiz çok üzüldük.
D) Bütün olanların sorumlusu oydu.
E) En ölümsüz aşk; vuslatsız olandır.

17. Savunduğunuz fikirleri hiç benimsemiyorum.
Bu cümlenin niteliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Basit düz fiil olumlu
B) Basit devrik fiil olumsuz
C) Bileşik düz fiil olumlu
D) Bileşik devrik fiil olumsuz
E) Bileşik düz fiil olumsuz

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad eylem dolaylı tümleç görevindedir?
A) Çocuklara bakmaktan kendisiyle ilgilenmeyi unutmuştu.
B) Seni görmeye çok ihtiyâcı olduğunu söyledi.
C) Öyle mutluydu ki gülüşleri ta uzaktan duyulurdu.
D) Bu tırmanıştan öncekilere göre daha çok zevk almıştı.
E) Görünüşe göre bu süre içinde kendini çok pekiştirmiş.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapısına göre "basit" söz dizimine göre "devrik bir "fiil" cümlesidir?
A) Aramızdan ayrılan birçok arkadaşımız hiç mutlu olmadı.
B) Bu dergiler bundan on yıl öncesinde çıkan dergilere benzetilmiş.
C) Irmağın kenarındaki kuyulara takmışlar birer musluk.
D) Bize karşı yanlış davranacak insanlarla iş yapmıyoruz artık.
E) Televizyonda yayınlanan programlar gençleri çok kötü etkiledi bence

21.(1) İçinde bulunduğumuz günlerde bir "star" tartışması aldı yürüdü. (II) Bizim tartışacağımız güzel bir konu sanki yokmuş gibi. (III) insanlarımızın geçim sıkıntılarını bir anda unuttular. (IV) Toplumumuzun "star'lardan çok ekmeğe ihtiyacı var.
Bu parçadaki cümlelerden hangileri yapı bakımından bileşiktir?
A) I ve ll
B) I ve lll
C) ll ve lll
D) II ve IV
E) I ve lV

22. "Haramı ve helâli ayırmayı çocuğumuza öğretmeliyiz."
Cümlesinin niteliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Basit düz olumlu fiil
B) Bileşik devrik olumlu isim
C) Basit devrik olumsuz fiil
D) Bileşik düz olumlu fiil
E) Bileşik devrik olumsuz isim

23. "Ahmet Haşim" sözü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "örtülü özne" olarak kullanılmıştır?
A) Ahmet Haşim edebiyatımıza kendince bir yenilik getirmiştir.
B) Ahmet Haşim'in etkisiyle "akşam" sözcüğü edebiyatımızda mit haline geldi.
C) "0 Belde" şiiri Ahmet Haşim tarafından bir yılda yazılmıştı.
D) Ahmet Haşim kendinden sonra gelen şairlere bir hayal dünyası bıraktı.
E) Ahmet Haşim hastalanınca bir yatağa yatırılmadan hastaneye kaldırıldı.

24. Aşağıdaki hangisi cümlelerin anlamca olumludur?
A) Aldığımız hediyeler öyle dediği gibi ucuz değildi.
B) Öğrencilerimin hepsi çalışkan değil aslında.
C) Handan göründüğü gibi dertli değil.
D) Yeni doğan bebeğin durumu iyi değil.
E) Tüm ödevlerini zamanında hazırlıyor değil.

25. Akrabalarımız yurt dışından döndüğü zaman ailemiz büyük bir depremle sarsılmıştı adeta.
Bu cümlede temel cümlenin öznesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Akrabalarımız
B) yurt dışından
C) ailemiz
D) büyük bir depremle
E) adeta



CEVAP ANAHTARI
1B 2B 3D 4B 5C 6E
7E 8B 9E 10E 11E 12E 13A
14B 15B 16A 17E 19D 20C 21A 22D
23C 24C 25C

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
DeLi.Cocuk
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 05:34