Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Cümlenin Öğeleri İle İlgili Test Sorular

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Cümlenin Öğeleri İle İlgili Test Sorular konusu , Cümlenin Öğeleri İle İlgili Test Sorular 1. Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı özne de yüklem de değildir? a) – Hangisi daha çok çalışıyor? - Şu b) – Soruları çözdün mü? - ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:49   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cümlenin Öğeleri İle İlgili Test Sorular



Cümlenin Öğeleri İle İlgili Test Sorular

1. Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı özne de yüklem de değildir?
a) – Hangisi daha çok çalışıyor?
- Şu
b) – Soruları çözdün mü?
- Çözdüm.
c) – Telefondaki kimdi?
- Babam
d) – Bunları kime anlattın?
- Kimseye.
e) – Arabanın içinde ne vardı?
- Kutu.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanıt cümlesi ötekilerden farklı bir öğedir?
a) – Kitapçıdan ne aldın?
- Kitap.
b) – Sınıfta bulduğun neydi?
- Ali’nin kalemi.
c) – Hangi kitapları okurdu?
- Macera romanlarını.
d) – Ne tür şiirleri seversin?
- Toplumsal şiirleri.
e) – En çok kimi özledin?
- Annemi.

3. Aşağıdaki sorulardan hangisi zarf tümlecini buldurmaya yöneliktir?
a) Bankanın açılmasını ne kadar beklediniz?
b) Gezip gördüğünüz yerler nasıldı?
c) Adresi nasıl bulduğunu öğrendin mi?
d) Ne zaman döneceğini kimden öğrenebiliriz?
e) Bu adam neden bahsediyor?

4. Aşağıdaki sorulardan hangisi eylemden etkileneni buldurmaya yöneliktir?
a) Bu kadar yolu yürüyerek mi gideceğiz?
b) Kuş sesleri nereden geliyor böyle?
c) Bizleri çağıran müdür müydü?
d) Şu adamlar kitap mı satıyormuş?
e) Mali işlerden kim sorumlu
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğe dışı bir unsura yer verilmemiştir?
a) Haberin var mı taş duvar?
b) Yalnız geçen yılların hesabını ver şimdi.
c) Murat bu soruyu yanıtlar mısın?
d) Arkadaşlar salonda toplanacaksınız.
e) Kardeşim bana yazdığın şiirleri gönder.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gece” sözcüğü zarf tümlecidir?
a) Bu olay gece ile gündüz farkından kaynaklanıyormuş.
b) Orda gece gündüze göre çok uzunmuş bu mevsimde.
c) Sabaha kadar döndüm durdum; gece bitmek bilmedi.
d) Gece hep bunu düşündüm; ama işin içinden çıkamadım.
e) Gece umutsuzlukları artıran bir zaman dilimidir.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması “özne” görevindedir?
a) Arkadaşlarını okulun müdürü uzaklaştırdı.
b) Arkadaşları okul müdürünü uzaklaştırdı.
c) Okul müdürüne onu şikayet etti.
d) Olayı okul müdüründen sakladı.
e) Okul müdüründe çok yetki vardı.

8. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “de” belirtili nesneyi bağlamıştır?
a) Sen de ben de okula gitmeyeceğiz.
b) Evi de camları da o temizledi.
c) Adam da köpeği de gözden kayboldu.
d) Anne sevgisine de baba sevgisine de muhtacız.
e) Okuldan da evden de vazgeçemiyordu.

9. “Günde bir öğün sıcak yemek ya yiyor ya yemiyorlar.”
Cümlesinde “ya…ya” bağlaçlarının bağladığı öğeler yönünden aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir.
a) Ya tavanları akmakta ya sobalar islenmekte.
b) Hep ya aptalına ya dik kafalısına çattım.
c) Kırk elli kişi kadar ya var ya yoktuk.
d) Ya üstümden ya yanımdan geçip gidiyorlar
e) Ya sen git ya ben gideyim.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması özne görevindedir?
a) Ankara’nın baharı yoktur.
b) Evin önünü çiçekle donattılar.
c) Suyun yüzünde köpükler vardı.
d) İşin özünü ben de anlayamadım.
e) Arkadaşının geldiğini haber verecekmiş.


CEVAP ANAHTARI
1.d 2.b 3.a 4.d 5.b 6.d 7.a 8.b 9.c 10.a

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:50   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Cümlenin Öğeleri İle İlgili Test Sorular

1. “-den” hali ekini almış olan sözcük hangisinde dolaylı tümleç görevindedir?
a) Sordum köyden geliyormuş bu adam.
b) Arkadaşlar akşamdan yola çıkmışlar.
c) Umursamayın şikayetim kendimdendir.
d) Sıkıntıdan çatladım kardeşim bütün gün!

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ad tamlaması değildir?
a) Siyah bulutlar giysiler başımızın üstündeydi.
b) Buradaki giysiler ucuz cinstendi.
c) Bu durum bizim sorunumuzdur.
d) Tek güvencemiz Türk gücüdür.
e) Bu olay kağıdın öyküsüdür.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin dolaylı tümleci belirtili isimi tamlamasıdır?
a) Okul derslerine gereken önemi vermelisin.
b) Bu masalı küçük çocuklara okuyacağım.
c) Yolun kenarında güzel bir çeşme vardı.
d) Yatırım hesabında hiç para kalmamış.

4. Hangi cümlenin yüklemi sıfat tamlamasıdır?
a) Beni etkileyen televizyon haberleridir.
b) Tepedeki yüksek kule radyo vericisidir.
c) Kapıyı açan hizmetçi şişman bir adamdı.
d) Beni en çok dinlendiren doğa resimleridir.

5. Aşağıdakilerin hangisinin öznesi “Akacak kan damarda durmaz.” cümlesinin öznesi ile aynı türden bir tamlama durumundadır?
a) Gençlik yılları bir dağ köyünde geçmiş.
b) Masa tenisi çok eğlenceli bir oyundur.
c) Akıllı insan hiç kimseyle bozuşmaz.
d) Kırmızı ayakkabılarını herkes beğendi.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
a) Bakışın güneş gibi ısıtır içimizi.
b) Sevgi enginliğinde sana kim eş olur?
c) Dağlara yaslanarak Sarızeybek yükseldi.
d) Bir yanardağ gibi içim kavrulur.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “–dan (-den -tan -ten)” ekinin işlevi diğerlerinden farklıdır?
a) Konuşmaktan yorgun düşmüştü.
b) Gözleri rüzgardan sulanmıştı.
c) Evleri sınıftan görünüyordu.
d) Tozdan hiçbir yer görememiştik.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi birleşik fiil değildir?
a) Okuldan gelir gelmez annemden yemek istedim.
b) Sofra hazırlanırken annemle sohbet ettik.
c) Annemin okulla ilgili sorularına cevap verdim.
d) Sofranın hazırlanmasında anneme yardımcı oldum.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemin yapısı diğerlerinden farklıdır?
a) Soğuk havalar hepimizi hasta etti.
b) Her gün şehre inmek mümkün olmuyor.
c) Şiir yazmak için bol bol zaman buluyorum.
d) Yalnızlık ve sessizlikten şikayet etmiyorum.

10. Hangi cümlenin yüklemi bileşik fiil değildir?
a) Dün akşam babamı Antalya’ya yolcu ettik.
b) Sinemaya gitmeye karar verdik.
c) Allah çalışan insanları başarılı kılar.
d) Her geçen gün olayları bir başka değerlendiriyorum.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de” bağlacı nesneleri bağlamıştır?
a) Sen de o da derse geç kalmayın.
b) Evini de köyünü de çok özlemişti.
c) Çok çalıştı da sınavı kazandı.
d) Yarın da öbür gün de gelebilirsiniz.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne vurgulanmıştır?
a) Hepimiz evimiz kadar çevremizi de kurumalıyız.
b) İnsanlarda mutlaka çevre bilinci oluşmalı.
c) Güzel ve temiz bir çevrede yaşamayı kim istemez ki!
d) İnsanlar çevrelerini neden temiz tutmazlar?

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf tümleci yoktur?
a) Başından geçenleri gülerek anlattı.
b) İşini bitirince dükkanı kapattı.
c) Elindeki çantayı içeriye bıraktı.
d) Güneşli bir günde piknik yaptık.

14. Hangi cümlede zamir dolaylı tümleç görevindedir?
a) Onu bir daha okulda görmeyecektim.
b) Bendeki azim kardeşimde yoktu.
c) Bunu anneme sen sor.
d) Çantayı kendisine vereceğim.

15. Aşağıdaki bağlı cümlelerin hangisinde özne ortak değildir?
a) Eve gittim ama kimseyi bulamadım.
b) Bana kalem verdi fakat kardeşine vermedi.
c) Eşyaları hazırladı lakin kamyon gelmedi.
d) Masadaki suyu aldı ve yere döktü.


CEVAP ANAHTARI
1.a 2.b 3.c 4.c 5.c 6.b 7.c 8.a 9.c 10.d
11.b 12.a 13.c 14.d 15.c

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:50   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Cümlenin Öğeleri İle İlgili Test Sorular

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisi yalnızca özne ve yüklemden oluşmuştur?
A)Orhan Pamuk tüm romanlarıyla edebiyat dünyamızda en çok tartışılan romancı olmuştur.
B)Sinemanın başlangıcından beri şairlerin şiirlerinde bu sanat dalıyla ilgi kurdukları görülmüştür.
C) “Şu şiiri beğendim” dediğimiz zaman o şiirin mutlaka bize hitap eden bir yönü vardır.
D)Karanlığa ve umutsuzluğa karşı çıkmak sanatın edebiyatın doğasındadır.
E)Şiirin son dizesi saçlarının karıştırılmasını isteyen bir yaşlının ilgi bekleyişini anlatıyor.

2.Aşağıdakilerden hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A)Yahya Kemal’de sık sık dile gelen İstanbul sevgisi / tarihsel ve kültürel bütünlük içinde / şiirsel olarak / verilir.
B)Türk sinemasında / toplumsal içerikli filmler / ilk olarak / köylülük ve göç sorunlarının işlenmesiyle / ortaya çıkmıştır.
C)Tiyatromuz / batılı yönelişin ilk adımlarından bu yana / toplumu merkezine almış bir çizgi / izlemiştir.
D)Dönüp baktığımızda / her önemli şair gibi / Turgut Uyar’ın da bize büyük bir mıknatıs bıraktığını / görüyoruz.
E)Merdiven basamaklarının hemen altında /arkası kerpiç duvara dayanmış peykenin üzerinde /gençten / bıyıklı biri / uyuyordu.

3.Birçok yapıtında çocuk sevgisini dile getirmiş olan Dağlarca “Ağır Hasta” şiirinde de ağır hasta bir çocuğun kendisi çevresi ve özlemleriyle ilgili hissettiklerini büyük bir duyarlılıkla yansıtıyor.
Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A)Dolaylı tümleç-Özne-Nesne-Zarf tümleci-Yüklem
B)Özne-Dolaylı tümleç-Zarf tümleci-Nesne-Yüklem
C)Özne-Dolaylı tümleç-Nesne-Zarf tümleci-Yüklem
D)Dolaylı tümleç-Nesne-Özne-Zarf tümleci-Yüklem
E)Özne-Nesne-Dolaylı tümleç-Zarf tümleci-Yüklem

4. “Hilmi Yavuz şiir ile felsefe arasındaki bağları ayrılıkları vurguladığı bir söyleşide benim de ilgi alanıma giren kimi kavramlara değiniyor.”
Yukarıdaki altı çizili bölüm cümlenin hangi öğesidir?
A)Zarf tümleci
B)Dolaylı tümleç
C)Özne
D)Nesne
E)Yüklemler

5.Aşağıdakilerin hangisi sadece özne ve yüklemden oluşmuştur?
A)Şaire göre şiirde anlatılan şey aslında her zaman için insanın iç dünyasıdır
B)Ömer Seyfettin in toplumsal sorunlara uzak kalmadığını kanıtlayan yapıtları çoktur
C)Her toplumda dünyayı eline alıp değiştirmeye çalışanlar yazardır öncelikle
D)İkinci Yeni şairlerinden olan Turgut Uyar şiirde güncelliğe yer veren bir şairdir.
E)Kendinden başka kimseyi düşünmeyen kişiler ilkeliklerinden kurtulamamışlardır.

6. “II. Meşrutiyet daha ilk yıllarında halkta özgürlüğü hayata geçirme bilinci yaratmıştı.”
Yukarıdaki cümlenin öğelerini bulabilmek için yükleme aşağıdaki sorulardan hangileri sırasıyla sorulmalıdır?
A)Ne-Ne zaman-Kimde-Ne
B)Ne zaman-Ne-Kimde-Ne
C)Kimde-Ne-Ne zaman-Ne
D)Ne zaman-Kimde-Ne-Ne
E)Kim-Ne zaman-Kimde-Ne

7.Aşağıdaki cümlelerden hangisi yalnızca yüklemden oluşmuştur?
A)Omuzlarının üzerinde kendi kafasını taşıyan çok az insan tanıyorum.
B)Bir şairin adının sadece ve sadece şiiriyle öne çıkacağına inanan biriyim.
C)Her ülke şiirinin kendine göre bir rengi olduğunu söylerdi Cemal Süreya.
D) “Devlet Ana” Kemal Tahir’in üzerinde en çok tartışılan romanı olmuştur.
E)Yiğitlik söz konusu olunca Dede Korkuta göndermeler yapılır.

8.
I- Ben kendimi denemeci ve yenilikçi sayarım.
II- Fakir Baykurt bu konuya farklı bir açıdan bakar.
III-Sıradan bir insan bir sanatçının yazdığı gibi yazamaz.
IV-Bu romanı bitireceğine söz vermiştim kendime.
V- Okul kitaplarına yazılacaklar ince elenip sık dokunmalı.
Yukarıdaki numaralanmış dizelerin hangi ikisinde zarf tümleci vardır?
A)I ve II
B)I ve V
C)II ve III
D)III ve V
E)IV ve V

9.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A)Ahmet Cemil ölçüsünde bir romanın sayfaları arasından fırlayarak sokaklarda dolaşmaya başlayan pek az roman kişisi / vardır.
B)Hikâye sanatının da bir açılım kazandığı şu günlerde / genç hikâyecinin kendine eleştirel gözlerle bakması / zorunludur.
C)Bir şiirin yalnız o şiire giren değil / bir de girmeyen sözcüklerden oluştuğuna / inanırım.
D)Edebiyat-ı Cedide hareketi / Tevfik Fikret’in yönetiminde yayımlanan Servet-i Fünun dergisinde toplanan yeni bir kuşakla / başlar.
E)Hüseyin Rahmi’nin romanlarının ortak özelliği / İstanbul’da geçen olaylara bağlı konuların işlenmesidir.

10.Genç gazetecileri değil de onların düşürüldüğü durumu ve geçerli anlayışı eleştiriyorum.
Yukarıdaki cümlenin öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Özne-Yüklem
B)Dolaylı tümleç-Yüklem
C)Zarf tümleci-Yüklem
D)Belirtili nesne-Yüklem
E)Yüklem-Nesne-Yüklem

11.Aşağıdakilerden hangisinde özne isim tamlamasından oluşmuştur?
A)Heyecan uyandırmayı amaçlayan yazar romanın polisiye havasını da hiç mi hiç ihmal etmez.
B)Ağalardan alacağını köylüye dağıtmayı düşleyen bir ikinci İnce Memet değil mi Derviş Bey?
C)Reşat Nuri’nin romanları yirminci yüzyılın değişen toplumsal koşullarının ortaya çıkardığı yeni insanı getirmiştir.
D)Eski zamanlarda her anlatıda yalnız kişiler değil olaylar da abartılarak yansıtılırdı.
E)Başkaldırının sembolü olan Köroğlu hikâyesidir ezilenin ezene duyurduğu en güçlü ses.

12.Aşağıdakilerden hangisinde nesne öbeği arasına yüklem girmiştir?
A)Tadını iyice alarak yaşadı acı tatlı bu dünyada ne varsa.
B)Suyu çekilmiş bir ırmağın içli türküsüdür bizimkisi.
C)Ipıl ıpıl kar yağıyor sokaklarına Adapazarı’nın.
D)Tüm kitaplarını okudu dünyaca tanınan bu yazarın.
E)Yalnızlığının sırrını döküyor orada yalnız bir ardıç.

13.Aşağıdakilerden hangisinde özne açıklayıcısıyla birlikte verilmiştir?
A)Mitos dünyanın kökenini tanrıların doğasını nesnelerin düzenini açıklayan temel bir anlatıdır.
B)Ablamı o fedakâr insanı her zaman ayrı bir yerde tuttuğumdan kimseyle paylaşmak istememişimdir.
C)Kendine özgü bir gelenek içinde söylenen maniler bir ucuyla geçmişe bir ucuyla da günümüze uzanır.
D)Biz benim yaşıtlarım ile benden yaşça biraz daha büyük ve küçük olanlar şiir konusunda ikiye bölündük.
E)Halk şiirimizde sevgili el değmemişliği ulaşılmazlığı aydınlatıcılığı bakımından aya benzetilir.

14.Aşağıdakilerden hangisinde yüklem zamirden oluşmuştur?
A)Geldi indi salınarak nazlı serin bir mavilik meydana öğle vakti.
B)Bahçenin içinde bembeyaz güller arasında su üzerinde bir nilüfer gibi o.
C)Kerpiç duvarlarla örtülü toprak damlarda geçti çocukluğu.
D)Bu topraklar senindir ona emek verdiğin sürece.
E)Kim bilir nasıl da çağlıyordur eriyen karlarla birlikte sular.

15.Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili bölüm farklı bir öğesini oluşturmuştur?
A)Şinasi Z. Paşa ve N. Kemal Tanzimat yazınının öncü üç şairidir.
B)Başlar çiselemeye hüznün yağmuru içimin tenha karanlık köşelerine.
C)Günlerce bir çocuk gibi Alâeddin’in sihirli lambasını aradım.
D)Ahmet Haşim Türk şiirinin Batı şiiriyle ilk gerçek karşılaşmasıdır.
E)Dergilerde uzunca bir süredir günümüz şiiri üzerine tartışmalar sürüyor.

16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru eylemden etkileneni buldurmaya yöneliktir?
A)Kim bulabilir şimdi denizde kaybolan saatimi?
B)Nereye gideceksiniz gecenin bu saatinde canım?
C)Dayın yurt dışından geldiğinde ne hediye etti sana?
D)Ne kadar kaldı zilin çalmasına acaba?
E)Salı günlerinde ne satılıyor semt pazarlarında?

17.I- Her şairin ilk yapıtı bir kumaşın ilk metresi gibidir.
II-Yazarın anlatım tekniği pek fazla rastlanmayan bir uygulamaydı.
III-Şeyh Galib’e göre can ışıl ışıl yanan bir mum gibidir.
IV-Sen yalnız geceyi görüyorsun ben ağaran tanyerini.
V- Bayram günlerinin de sonu var bütün günler gibi.
Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisi öğe dizilişi bakımından özdeştir?
A)I ve II
B)II ve III
C)III ve IV
D)IV ve V
E)V ve I

18.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A)Osman Celal’in hikâyelerinde / insanların yoksulluk yüzünden düştüğü durumlar / en çarpıcı biçimde /görülür.
B)Heraklitus / dünyayı tanımak isteyen insanların / onu en ince ayrıntılarına kadar öğrenmesi gerektiğini söylüyor.
C)Türk şiiri ve şiir estetiği / moda ve müzikte olduğu gibi / farklı şekil ve yapılara bürünerek / gelmiştir / günümüze.
D)Orhan Veli’nin “Yol Türküleri” / pek çok kimse için /Anadolu’da yapılmış bir yolculuğu anlatan basit bir şiirdir.
E)Büyük ozan Karacaoğlan’ın aşkı anlatan o nefis türkülerine / bugün / de / birçok düğünde / rastlarsınız.

19.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yüklem görevindeki bir deyimin arasına özne girmiştir?
A)Pusula ortasına yıldırım düşmüş bir ağacı gösteriyor.
B)İncecik hüzün bulutları kümeleniyor başucuma.
C)Aklıma söyleyecek hiçbir şey gelmiyordu.
D)Her gece böler uykumu özlemle yüklü bir kuş.
E)Bir gün ağlamak diye bir şey olmayacak.

20.Gönlümün sararmış yaprakları arasında bir yaralı kuş seğiriyor durmaksızın.
Yukarıdaki cümlenin öğeleri aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A)Dolaylı tümleç-Özne-Yüklem-Zarf tümleci
B)Özne-Dolaylı tümleç-Nesne-Zarf tümleci
C)Dolaylı tümleç-Nesne-Yüklem-Zarf tümleci
D)Nesne-Dolarlı tümleç-Özne-yüklem
E)Dolaylı tümleç-Özne-Nesne-Yüklem




CEVAP ANAHTARI
1-D 2-E 3-C 4-B 5-B
6-A 7-B 8-C 9-C 10-D 11-C 12-D
13-D 14-D 15-C 16-C 17-A 18-B 19-C 20-A

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:50   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Cümlenin Öğeleri İle İlgili Test Sorular

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisi yalnızca özne ve yüklemden oluşmuştur?
A)Orhan Pamuk tüm romanlarıyla edebiyat dünyamızda en çok tartışılan romancı olmuştur.
B)Sinemanın başlangıcından beri şairlerin şiirlerinde bu sanat dalıyla ilgi kurdukları görülmüştür.
C) “Şu şiiri beğendim” dediğimiz zaman o şiirin mutlaka bize hitap eden bir yönü vardır.
D)Karanlığa ve umutsuzluğa karşı çıkmak sanatın edebiyatın doğasındadır.
E)Şiirin son dizesi saçlarının karıştırılmasını isteyen bir yaşlının ilgi bekleyişini anlatıyor.

2.Aşağıdakilerden hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A)Yahya Kemal’de sık sık dile gelen İstanbul sevgisi / tarihsel ve kültürel bütünlük içinde / şiirsel olarak / verilir.
B)Türk sinemasında / toplumsal içerikli filmler / ilk olarak / köylülük ve göç sorunlarının işlenmesiyle / ortaya çıkmıştır.
C)Tiyatromuz / batılı yönelişin ilk adımlarından bu yana / toplumu merkezine almış bir çizgi / izlemiştir.
D)Dönüp baktığımızda / her önemli şair gibi / Turgut Uyar’ın da bize büyük bir mıknatıs bıraktığını / görüyoruz.
E)Merdiven basamaklarının hemen altında /arkası kerpiç duvara dayanmış peykenin üzerinde /gençten / bıyıklı biri / uyuyordu.

3.Birçok yapıtında çocuk sevgisini dile getirmiş olan Dağlarca “Ağır Hasta” şiirinde de ağır hasta bir çocuğun kendisi çevresi ve özlemleriyle ilgili hissettiklerini büyük bir duyarlılıkla yansıtıyor.
Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A)Dolaylı tümleç-Özne-Nesne-Zarf tümleci-Yüklem
B)Özne-Dolaylı tümleç-Zarf tümleci-Nesne-Yüklem
C)Özne-Dolaylı tümleç-Nesne-Zarf tümleci-Yüklem
D)Dolaylı tümleç-Nesne-Özne-Zarf tümleci-Yüklem
E)Özne-Nesne-Dolaylı tümleç-Zarf tümleci-Yüklem

4. “Hilmi Yavuz şiir ile felsefe arasındaki bağları ayrılıkları vurguladığı bir söyleşide benim de ilgi alanıma giren kimi kavramlara değiniyor.”
Yukarıdaki altı çizili bölüm cümlenin hangi öğesidir?
A)Zarf tümleci
B)Dolaylı tümleç
C)Özne
D)Nesne
E)Yüklemler

5.Aşağıdakilerin hangisi sadece özne ve yüklemden oluşmuştur?
A)Şaire göre şiirde anlatılan şey aslında her zaman için insanın iç dünyasıdır
B)Ömer Seyfettin in toplumsal sorunlara uzak kalmadığını kanıtlayan yapıtları çoktur
C)Her toplumda dünyayı eline alıp değiştirmeye çalışanlar yazardır öncelikle
D)İkinci Yeni şairlerinden olan Turgut Uyar şiirde güncelliğe yer veren bir şairdir.
E)Kendinden başka kimseyi düşünmeyen kişiler ilkeliklerinden kurtulamamışlardır.

6. “II. Meşrutiyet daha ilk yıllarında halkta özgürlüğü hayata geçirme bilinci yaratmıştı.”
Yukarıdaki cümlenin öğelerini bulabilmek için yükleme aşağıdaki sorulardan hangileri sırasıyla sorulmalıdır?
A)Ne-Ne zaman-Kimde-Ne
B)Ne zaman-Ne-Kimde-Ne
C)Kimde-Ne-Ne zaman-Ne
D)Ne zaman-Kimde-Ne-Ne
E)Kim-Ne zaman-Kimde-Ne

7.Aşağıdaki cümlelerden hangisi yalnızca yüklemden oluşmuştur?
A)Omuzlarının üzerinde kendi kafasını taşıyan çok az insan tanıyorum.
B)Bir şairin adının sadece ve sadece şiiriyle öne çıkacağına inanan biriyim.
C)Her ülke şiirinin kendine göre bir rengi olduğunu söylerdi Cemal Süreya.
D) “Devlet Ana” Kemal Tahir’in üzerinde en çok tartışılan romanı olmuştur.
E)Yiğitlik söz konusu olunca Dede Korkuta göndermeler yapılır.

8.
I- Ben kendimi denemeci ve yenilikçi sayarım.
II- Fakir Baykurt bu konuya farklı bir açıdan bakar.
III-Sıradan bir insan bir sanatçının yazdığı gibi yazamaz.
IV-Bu romanı bitireceğine söz vermiştim kendime.
V- Okul kitaplarına yazılacaklar ince elenip sık dokunmalı.
Yukarıdaki numaralanmış dizelerin hangi ikisinde zarf tümleci vardır?
A)I ve II
B)I ve V
C)II ve III
D)III ve V
E)IV ve V

9.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A)Ahmet Cemil ölçüsünde bir romanın sayfaları arasından fırlayarak sokaklarda dolaşmaya başlayan pek az roman kişisi / vardır.
B)Hikâye sanatının da bir açılım kazandığı şu günlerde / genç hikâyecinin kendine eleştirel gözlerle bakması / zorunludur.
C)Bir şiirin yalnız o şiire giren değil / bir de girmeyen sözcüklerden oluştuğuna / inanırım.
D)Edebiyat-ı Cedide hareketi / Tevfik Fikret’in yönetiminde yayımlanan Servet-i Fünun dergisinde toplanan yeni bir kuşakla / başlar.
E)Hüseyin Rahmi’nin romanlarının ortak özelliği / İstanbul’da geçen olaylara bağlı konuların işlenmesidir.

10.Genç gazetecileri değil de onların düşürüldüğü durumu ve geçerli anlayışı eleştiriyorum.
Yukarıdaki cümlenin öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Özne-Yüklem
B)Dolaylı tümleç-Yüklem
C)Zarf tümleci-Yüklem
D)Belirtili nesne-Yüklem
E)Yüklem-Nesne-Yüklem

11.Aşağıdakilerden hangisinde özne isim tamlamasından oluşmuştur?
A)Heyecan uyandırmayı amaçlayan yazar romanın polisiye havasını da hiç mi hiç ihmal etmez.
B)Ağalardan alacağını köylüye dağıtmayı düşleyen bir ikinci İnce Memet değil mi Derviş Bey?
C)Reşat Nuri’nin romanları yirminci yüzyılın değişen toplumsal koşullarının ortaya çıkardığı yeni insanı getirmiştir.
D)Eski zamanlarda her anlatıda yalnız kişiler değil olaylar da abartılarak yansıtılırdı.
E)Başkaldırının sembolü olan Köroğlu hikâyesidir ezilenin ezene duyurduğu en güçlü ses.

12.Aşağıdakilerden hangisinde nesne öbeği arasına yüklem girmiştir?
A)Tadını iyice alarak yaşadı acı tatlı bu dünyada ne varsa.
B)Suyu çekilmiş bir ırmağın içli türküsüdür bizimkisi.
C)Ipıl ıpıl kar yağıyor sokaklarına Adapazarı’nın.
D)Tüm kitaplarını okudu dünyaca tanınan bu yazarın.
E)Yalnızlığının sırrını döküyor orada yalnız bir ardıç.

13.Aşağıdakilerden hangisinde özne açıklayıcısıyla birlikte verilmiştir?
A)Mitos dünyanın kökenini tanrıların doğasını nesnelerin düzenini açıklayan temel bir anlatıdır.
B)Ablamı o fedakâr insanı her zaman ayrı bir yerde tuttuğumdan kimseyle paylaşmak istememişimdir.
C)Kendine özgü bir gelenek içinde söylenen maniler bir ucuyla geçmişe bir ucuyla da günümüze uzanır.
D)Biz benim yaşıtlarım ile benden yaşça biraz daha büyük ve küçük olanlar şiir konusunda ikiye bölündük.
E)Halk şiirimizde sevgili el değmemişliği ulaşılmazlığı aydınlatıcılığı bakımından aya benzetilir.

14.Aşağıdakilerden hangisinde yüklem zamirden oluşmuştur?
A)Geldi indi salınarak nazlı serin bir mavilik meydana öğle vakti.
B)Bahçenin içinde bembeyaz güller arasında su üzerinde bir nilüfer gibi o.
C)Kerpiç duvarlarla örtülü toprak damlarda geçti çocukluğu.
D)Bu topraklar senindir ona emek verdiğin sürece.
E)Kim bilir nasıl da çağlıyordur eriyen karlarla birlikte sular.

15.Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili bölüm farklı bir öğesini oluşturmuştur?
A)Şinasi Z. Paşa ve N. Kemal Tanzimat yazınının öncü üç şairidir.
B)Başlar çiselemeye hüznün yağmuru içimin tenha karanlık köşelerine.
C)Günlerce bir çocuk gibi Alâeddin’in sihirli lambasını aradım.
D)Ahmet Haşim Türk şiirinin Batı şiiriyle ilk gerçek karşılaşmasıdır.
E)Dergilerde uzunca bir süredir günümüz şiiri üzerine tartışmalar sürüyor.

16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru eylemden etkileneni buldurmaya yöneliktir?
A)Kim bulabilir şimdi denizde kaybolan saatimi?
B)Nereye gideceksiniz gecenin bu saatinde canım?
C)Dayın yurt dışından geldiğinde ne hediye etti sana?
D)Ne kadar kaldı zilin çalmasına acaba?
E)Salı günlerinde ne satılıyor semt pazarlarında?

17.I- Her şairin ilk yapıtı bir kumaşın ilk metresi gibidir.
II-Yazarın anlatım tekniği pek fazla rastlanmayan bir uygulamaydı.
III-Şeyh Galib’e göre can ışıl ışıl yanan bir mum gibidir.
IV-Sen yalnız geceyi görüyorsun ben ağaran tanyerini.
V- Bayram günlerinin de sonu var bütün günler gibi.
Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisi öğe dizilişi bakımından özdeştir?
A)I ve II
B)II ve III
C)III ve IV
D)IV ve V
E)V ve I

18.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
A)Osman Celal’in hikâyelerinde / insanların yoksulluk yüzünden düştüğü durumlar / en çarpıcı biçimde /görülür.
B)Heraklitus / dünyayı tanımak isteyen insanların / onu en ince ayrıntılarına kadar öğrenmesi gerektiğini söylüyor.
C)Türk şiiri ve şiir estetiği / moda ve müzikte olduğu gibi / farklı şekil ve yapılara bürünerek / gelmiştir / günümüze.
D)Orhan Veli’nin “Yol Türküleri” / pek çok kimse için /Anadolu’da yapılmış bir yolculuğu anlatan basit bir şiirdir.
E)Büyük ozan Karacaoğlan’ın aşkı anlatan o nefis türkülerine / bugün / de / birçok düğünde / rastlarsınız.

19.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yüklem görevindeki bir deyimin arasına özne girmiştir?
A)Pusula ortasına yıldırım düşmüş bir ağacı gösteriyor.
B)İncecik hüzün bulutları kümeleniyor başucuma.
C)Aklıma söyleyecek hiçbir şey gelmiyordu.
D)Her gece böler uykumu özlemle yüklü bir kuş.
E)Bir gün ağlamak diye bir şey olmayacak.

20.Gönlümün sararmış yaprakları arasında bir yaralı kuş seğiriyor durmaksızın.
Yukarıdaki cümlenin öğeleri aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A)Dolaylı tümleç-Özne-Yüklem-Zarf tümleci
B)Özne-Dolaylı tümleç-Nesne-Zarf tümleci
C)Dolaylı tümleç-Nesne-Yüklem-Zarf tümleci
D)Nesne-Dolarlı tümleç-Özne-yüklem
E)Dolaylı tümleç-Özne-Nesne-Yüklem




CEVAP ANAHTARI
1-D 2-E 3-C 4-B 5-B
6-A 7-B 8-C 9-C 10-D 11-C 12-D
13-D 14-D 15-C 16-C 17-A 18-B 19-C 20-A

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
DeLi.Cocuk
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 15:15