Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Diyanet'te denize girenlere fetva
Diyanet'te denize girenlere fetva
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri yüksek Kurulu Dini Soruları cevaplandırma Platformu’nda 4 Agustos’ta yer alan cünüpluk ve gusül ile ilgili 8 yeni fetvadan ’Cünüp olarak denize giren kimse gusül abdesti almış olur mu?’ sorusuna ilişkin şöyle denildi:
"Cünüp olan kimsenin gusül abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Gusül ile ilgili ayette bütün vücudun iyice yıkanması emredilmektedir (Maide, 5/6). Hanefiler’e göre gusül için niyet şart olmamakla birlikte, ağıza ve burna su almak farzdır (İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, D?ru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut). Bu itibarla, denize giren kimse, ağız ve burnuna su aldığı takdirde gusletmiş olur. Bazı din bilginlerine göre ise, ağız ve burna su almak sünnettir; fakat niyet farzdır. Bunlara göre ağız ve burna su almasa bile, niyet etmişse gusül geçerli olur (Şirbini, Muğni’l-muhtac, Daru’l-Marife, Beyrut)."
LENS GUSÜLE ENGEL DEĞİL
Öte yandan aynı konuda, gözdeki lenslerin gusül abdesti almaya mani olup olmadığı yolundaki soruya verilen fetvada ise, şöyle denildi:
"Abdest ve gusülde gözün iç kısmının yıkanması farz değildir (Mevsıi?, el-İhtiyar). Zira, gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere de zarar verebilir. Bu itibarla lens gözlerin iç kısmına konulduğundan abdest ve gusüle engel değildir.
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.