Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Bayanların Dünyası > Yemek Tarifleri
facebook bağlan


Taze balık nasıl anlaşılır?

Yemek Tarifleri kategorisinde açılmış olan Taze balık nasıl anlaşılır? konusu , Taze balık nasıl anlaşılır? Balık protein bakımdan yüksek besin değerine sahip deniz ürünüdür. En az haftada bir defa tüketilmesi birçok doktor tarafından tavsiye edilir. Yalnız balık alacağımız zaman tazeliğine çok ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 30.07.2014, 19:37   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart



Taze balık nasıl anlaşılır?




Balık protein bakımdan yüksek besin değerine sahip deniz ürünüdür. En az haftada bir defa tüketilmesi birçok doktor tarafından tavsiye edilir. Yalnız balık alacağımız zaman tazeliğine çok dikkat edilmelidir. Balıkların gözlerine bakarak bayat mı yoksa tazemi olduğu anlaşılabilir. Tabii ki bunun yanında birçok püf noktayı da bilmek gerekir. Konun devamında taze balık nasıl anlaşılır hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Taze balık nasıl anlaşılır:
� Taze balık seçiminde gözleri parlak ve dışa bombeli olanlarından seçmeye çalışın. Bu tarz balıklar oldukça taze anlamına gelir. Balık bayatlamaya başlayınca gözlerinde buğulanma başlayıp bombeli görüntüsü yerine içe doğru çökmeye başlarlar.
� Balığın derisi gergin ve parlak olması da taze olduğu anlamına gelir. Bayatlayan balıkların pulları dökülür ve derilerindeki gerginlik azalır ve alt karin bölgesinde buruşmalar meydana gelir. Balığın parlak kalması için tezgahtarlar sürekli balıkları sularlar bu sayede balık sürekli parlak gözükür. Bu yüzden parlaklık sizi kandırabilir dikkatli olunuz.
� Balığa parmakla bastırdığınızda oluşan çukur anında düzelmesi de taze anlamına gelir. Bayat balıkta bu çökük olduğu gibi kalacaktır.
� Balığı başından tutup havaya kaldırın. Kuyruk kısmı tepsideki bir Balık gibi dimdik kalkacaktır. Balığın kuyruk kısmı aşağı doğru sarkıyorsa bayat anlamına gelir.
� Kırmızı solungaç ta taze balığın göstergelerinden biridir. Bayatlayan balıkta kırmızı renk yavaş yavaş solmaya baslar. Ancak bazı balık satıcıları solungaçlarını kırmızı mürekkep ile boyadıkları bilinir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
� Taze balıkta rahatsız edici koku olmaz, bayatlayan balık ise asit kokusu gibi rahatsız edici kokular yayar.

Balığın incelenen bölümü
Taze balık
Bayat balık
1. Deri
Parlak ve canlı
Deri üstündeki sümüklü tabaka sulu ve şeffaf
Derinin rengi donuk. Sümüksü tabaka mat.
2. Gözler
Bombeli. Kornea şeffaf Gözbebeği siyah ve parlak
Merkeze doğru çukurlaşmış. Kornea sütlü bir görüntüde. Gözbebeği gri-kül rengi
3. Solungaçlar
Renk parlak. Sümüksü tabaka oluşmamış
Renk sararmış. Sütlü bir sümük tabakası oluşmuş.
4. Karın zarı
Karın çevresindeki et:Mavimtrak, yarı saydam, parlak. Orijinal renginden hiçbir değişiklik yok. Karın zarı tamamen ete yapışmış
Karın çevresindeki et: opak (donuk). Karın zarının ete yapışkanlığı azalmış.
5. Eti
Sıkı, yüzeyi düz
Gevşek, pulları kolayca ayrılır, yüzeyi kadife gibi
6. Omurga
Renk değişimi yok. Etten ayrılırken kırılır
Renk pembe-kırmızı. Ete yapışkanlık azalmış
7. İç organlar
Böbrekler parlak kırmızı
Böbrekler esmerimsi
8. Koku
Solungaçlar, deri ve karın boşluğunda deniz yosunu kokusu
Ekşi bir koku
kaynak ;ipuclarim


__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
Jade
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 03:19