Kuver Hazırlama Kuver Hazırlama [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Misafirlerin yemekte kullanacağı servis araç ve gereçleri, masaya belli bir sistem dahilinde konur. Peçete, tabak, bardak vb. araçlar rast gele masaya getirilip serpiştirilemez. Bardağı ekmek tabağının yerine, ekmek tabağını yemek tabağının yerine koymak, misafirin yemek yemesini ve garsonun servis yapmasını zorlaştırır. Çatal ve bıçağın yeteri kadar aralıklı konulmaması halinde yemek tabağı, masada ait olduğu yere sığmayacaktır veya ait olduğu yeri bulmayacaktır. Bu ve benzeri sakıncaları ortadan kaldırmak için kuverdeki araçları bir sıra dâhilinde ve belli kurallara uyarak masaya yerleştirmek gerekir. 1. SERVİS TABAĞI VE PEÇETE 2. BÜYÜK ÇATAL 3. BÜYÜK BIÇAK 4. BALIK ÇATALI 5. BALIK BIÇAĞI 6. ÇORBA KAŞIĞI 7. DESSERT (Tatlı) ÇATALI 8. DESSERT (Tatlı) BIÇAĞI 9. ŞARAP VE SU BARDAKLARI 10. MENAJ VE KÜL TABLASI 11. DESSERT KAŞIK ÇATAL VE BIÇAĞI (MEYVE VE TATLI İÇİN) 12. EKMEK TABAĞI VE TEREYAĞI BIÇAĞI (I) Önce molton ve masa örtüsü masaya örtülür. Örtünün düzgün örtülmesi çok önemlidir. Çatal, bıçak, bardak vb. takımlar örtü üzerinde ütü çizgilerine göre yerleştirilir. Örtü düzgün örtülmezse, takımlarda düzgün olarak masaya yerleştirilemez. (II) Her kuver için 65–80 cm. yer ayrılır. Bu yerin tam ortasına servis tabağı yerleştirilir. Tabağın amblemi üste gelmeli, kenarı da masa kenarından bir parmak eni kadar içeride olmalıdır. Tabağın masa kenarından taşması görüntüyü bozar ve kazalara sebep olur. Servis tabağı kullanılmayacaksa, onun yerine peçete konulmalıdır. Peçetenin üzerindeki amblemin düz olmasına dikkat edilmelidir. (III) Servis tabağı veya peçetenin sağına bıçaklar ve çorba kaşığı, soluna da çatallar yerleştirilir. Çatal, bıçak takımlarının sapları masa kenarına dik olmalıdır. Bunlar da servis tabağı gibi masa kenarından 1 parmak eni kadar içeride olmalıdır. (IV) Kuverde birden fazla çatal, bıçak, kaşık takımı varsa; önce servis tabağına yakın takımlar masaya konur. Sırasıyla diğer takımlar dışa doğru yerleştirilir. Böylece çorba kaşığı ya da ilk yemeğin takımı en dışa gelir. (V) Bazı özel durumlar dışında bıçaklar ve çorba kaşığı servis tabağının sağına, çatallar ise soluna konur. Bıçakların ağzı (keskin tarafı) servis tabağına dönük olur. Çatallar ve kaşıklar Fransız usulü servis yapan restoranlarda kapalı olarak konabilir. Sağdaki bütün bıçaklar ve kaşığın sapları aynı çizgi üzerinde bulunur. Soldaki çatallardan ise ikinci çatal diğerlerinden iki parmak daha ileri konur. Böylece ağız kısmı geniş olan çatalların fazla yer kaplamaları önlenmiş olur. (VI) Tatlı ve meyve takımları servis tabağının bir parmak eni kadar ilerisine konur. Çatal, bıçak konacaksa bıçak içte, sapı sağda ve keskin tarafı tabağa konacak şekilde olmalıdır. Çatal da buna paralel olarak dışa konur ve sapı sola dönük olur. Çatal, kaşık konacaksa çatal içe, kaşık dışa konur. Kaşığın sapı sağa, çatalınki ise sola dönük olur. |
Saat: 02:22 |
Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.