Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15.10.2015, 10:58   #6 (permalink)
Hatra
Aktif Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Günün Menüsü (Güncellenecektir.)

15 Ekim Günün Menüsü

Kremalı Havuç Çorbası
Baklavalık Yufkadan Beyti Kebabı
Gavurdağı Salatası
Bademli Keşkül (Keşkül"ü Fukara)





Malzemeler :

2 adet orta boy havuç
1 adet küçük boy patates
2,5 su bardağı su
Yarım paket krema
1 yemek kaşığı un
1 tutam dereotu
Sıvıyağ
Tuz

Hazırlanışı :
2 adet havucu ve patatesi yıkayıp, kabuklarını soyun. Ayrı ayrı rendeleyin.

Çorba tencerenize bir miktar sıvıyağ döküp, rendelenmiş havuçları ekleyin. Bir süre havuçları kavurun. Havuçlar biraz kavrulunca, patatesleri ekleyin. Biraz da patateslerle kavurup, ardından 1 yemek kaşığı un ekleyin. Sürekli karıştırarak unu biraz kavurun. Daha sonra 2,5 su bardağı su ve tuz ekleyip, pişmeye bırakın.

Havuçlar ve patatesler piştikten sonra ocaktan alıp, blender ile çırpıp, pürüzsüz hale getirin. Daha sonra tekrar ocağa alıp, ince ince kıyılmış dereotunu ilave edip, ardından yarım paket kremayı yavaş yavaş dökerek, karıştırın. 3-4 dakika kaynatıp, ocağı kapatın.

Pişen çorbanızı kaselere koyup, sıcak olarak servis edebilirsiniz.

İsteğe göre çorbanıza krema yerine süt ilave edebilirsiniz.



Malzemeler :

6 adet hazır baklavalık yufka
150 gr kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı (Erimiş)

Sos İçin:

2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı kadar sıcak su
Yoğurt

Hazırlanışı :
Geniş bir tavaya 150 gr kıyma koyun. Üzerine ince ince doğranmış 1 adet soğan ekleyin. Sürekli karıştırarak pişirin. Daha sonra üzerine tuz ve karabiber serpiştirip, ocaktan alın.

Diğer taraftan 2 adet baklavalık yufkayı üst üste koyun. En üste fırça yardımı ile eritilmiş 2 yemek kaşığı tereyağından az miktar sürün. Daha sonra hazırladığınız kıymalı karışımdan baklavalık yufkanın her tarafına serpiştirin. Ardından yufkayı rulo şeklinde sıkıca sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın.

Hazırladığınız baklavalık yufkadan beyti kebabını yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Kalan erimiş tereyağının içine yumurta sarısını kırın. Bu karışımı yufkaların üzerlerine sürün. Önceden ısıtılmış 160 dereceli fırına verin. Yaklaşık 15 dk pişirin.

Diğer taraftan orta boy bir tava içine 1 yemek kaşığı tereyağ koyup, eritin. Üzerine 2 yemek kaşığı salça ekleyip, 1 dk kadar kavurun. Daha sonra 1,5 su bardağı sıcak su döküp, karıştırın. Domates sosu koyu bir kıvam aldığında ocaktan alın.

Pişen baklavalık yufkadan beyti kebabını fırından çıkartın. Yufkaları 1"er cm kalınlığında bıçak yardımı ile kesin. Servis tabağına yan yana olacak şekilde dizin.

Hazırladığınız baklavalık yufkadan beyti kebabının üzerine salçalı sostan dökün. Yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.




Malzemeler :

4 adet küçük boy domates
2 adet küçük boy salatalık
1 adet çerliston biber ya da 2 adet sivri biber
2-3 tutam maydanoz
1 adet küçük boy kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
5 yemek kaşığı nar ekşisi
İsteğe göre 1/4 limon suyu
1 çay bardağı kırılmış ceviz
Tuz

Hazırlanışı :
Domatesleri ve salatalıkları küçük küpler halinde doğrayın. Soğanın kabuğunu soyun. Soğanı, maydanozu ve biberi ince ince doğrayın.

Derin bir kaba doğranmış domatesleri,salatalıkları, maydanozları, biberi ve soğanı koyun. Üzerine kırılmış cevizi ekleyin. Son olarak nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu koyup, iyice karıştırın.

Gavurdağı salatanızı servis tabağına alıp, servis edebilirsiniz.

Gavurdağı salatanın özelliği salataya katılan tüm malzemeleri tavla zarından daha küçük doğranmasıdır. Gaziantep mutfağına ait bir salata çeşididir.


Malzemeler :

2,5 su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı
1/2 su bardağından biraz fazla toz şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı toz badem
1,5 yemek kaşığı hindistan cevizi

Üzeri İçin

Yeşil toz fıstık
Badem

Hazırlanışı :
Derin bir tencereye 2,5 su bardağı sütü koyun. Üzerine toz şekeri, nişastayı, toz bademi ve 1 adet yumurta sarısını ilave edip, iyice çırpın.

Daha sonra ocağa alıp, orta ateşte sürekli karıştırarak, kaynayana kadar pişirin. Karışımınız kaynayınca üzerine 1,5 yemek kaşığı hindistan cevizi ekleyip, karıştırarak, bir süre daha kaynatın.

Keşkülünüz piştikten sonra ocaktan alıp, sıcak olarak servis kaplarına paylaştırın. İlk sıcaklığı çıkınca üzerini yeşil toz fıstık ve bademler ile süsleyerek, buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

"Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen harika bir tatlı..."

Fukara Keşkülü, doyurucu olması ve insanı tok tutması nedeniyle Kanuni devrinin imaretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlıdır.

Keşkül ise, hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adıdır.

Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan tatlının hikayesi, zamanımızın yöneticilerine ders verir niteliktedir:

Adalet ve halkın huzuruna çok önem veren osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar da imaretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuştur.

Hatra isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla