Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.05.2016, 12:14   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Penisilin Nedir? Çeşitleri, Yan Etkileri ve Etki Ettiği Hastalıklar Nelerdir?

Penisilin Nedir? Çeşitleri, Yan Etkileri ve Etki Ettiği Hastalıklar Nelerdir?

İlk olarak İskandinavyalı biri tarafından 1911 yılında tanımlanmış olan penisilinin, daha sonraki araştırmalar neticesinde sağlık alanında iyileştirici etkileri saptanmıştır. Tıp alanında kullanılan penisilin tedavi edici bir antibiyotiktir. Bu amaçla da yıllardır hastalıkların tedavisinde faydalanılmıştır.



Antibiyotik olarak bilinen penisilin, antibiyotiklerin tüm zararlarını içeren bir tür ilaçtır ama klasik antibiyotik haplardan farklı olarak iğne yoluyla enjekte edilmektedir. Penisilin, iğnesi yapılırken çok dikkat edilmesi gereken bir ilaçtır. Özellikle alerjisi olanlarda ölümlere kadar gidebilen ciddi boyutta hasarlara neden olabilir. Mutlaka doktor kontrolünde alınması ve uygulanması gereken bir ilaçtır. İlacın tedavisine başlanmadan önce mutlaka alerji testlerinin yapılması gereklidir. Alerji testleri de her zaman doğru netice veremeyebilir.

Bu nedenle özellikle ilk iğnenin gözetim altında yapılması ve etkilerini tespit etmek için kişilerin kendilerini gözlemlemesi gerekmektedir. Çocuklarda kullanımına daha fazla özen ve dikkat gereklidir. 1928 yılında keşfedilen bu ilaç 1945 yılında rahatlıkla bulunabilir hale gelmiştir. Günümüzde ise artık rahatlıkla bulunabiliyor ama tıp alanında doktorlar bu aşamaya gelmeden evvel uygulayabilecekleri diğer tedavileri uygulamayı tercih etmektedir.

Penisilin Nedir?
Penisilin maddesi, ilk olarak 1911 yılında İskandinavyalı bir keşifçi tarafından bulunmuştur ama bu zamanlarda iyileştirici etkisi henüz bilinmemekteydi. Penisilinin antibiyotik olarak keşfi ise 1928 yılında Londra’da Fleming tarafından keşfedilmiştir. Kısacası penisilin, bir antibiyotik ilaçtır denebilir. 1945 yılına gelindiğinde Florey, Chain ve Fleming, penisilinin kitle halinde bulunabilmesini sağlamışlardır.

Penisilin Çeşitleri Nelerdir?
Penisilinler iki ana grupta toplanmaktadır. Bunlar; doğal penisilinler ve sentetik penisilinlerdir. Doğal penisilinlerin içerisinde; penisilin G ve penisilin V olmak üzere iki çeşit penisilin bulunmaktadır. Sentetik penisilinlerin ise kendi içerisinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Amino penisilinler (siklasilin, episilin vb.), carboksi penisilinler, dayanıklı penisilinler (metisilin, oksasilin vb.) bunlardan bazılarıdır.

Penisilinin Yan Etkileri Nelerdir?
Çok etkili ve önemli bir ilaç olmakla beraber penisilin, her ilaçta olabileceği gibi bazı olumsuz etkilere sahiptir. Bunlardan en önemlisi de penisilin alerjisidir. Bu alerji etkisi birçok ilaçta görülebilmektedir. Bunu önlemenin en önemli yolu alerji testleridir ama bu testler kimi zaman hatalı sonuçlar verebilir. Bu nedenle yine de temkinli olmakta yarar vardır. Yan etkilerin görülmesi durumunda acilen müdahale yapılabilecek yerlerde iğnenin yapılması uygundur. İğnenin dozuyla alerjinin de ilgisi yoktur. Bu durum tamamen kişilerin hassasiyetlerine bağlı olacak değişiklikler gösterir. Anafilaktik şok penisilinde görülebilecek en yüksek orana sahip yan etkilerden bir tanesidir. %10’a kadar ölümle sonlanabilecek şiddetli bir yan etkidir.

Penilisin ilk kez uygulanacaksa deri testi yapmak bir önlem olabilir. Ancak bazı hassas bünyelerde bu test bile ölümle sonlanabilme ihtimaline sahiptir. Üstelik ilk iğnede tepki vermeyen bünyeler bir süre sonra ilaca tepki vermeye başlayabilir. Bununla beraber daha önceki yıllarda alerjik tepki vermeyen kişiler sonradan tedavi olduklarında yan etki gösterebilirler. Yani tedavi süresince hasta gözlemlenmeye devam edilmelidir. Penisilininin bunların yanında en basit yan etkisi ise uyku hali vermesidir.

Penisilinin Etki Ettiği (Kullanıldığı) Hastalıklar Nelerdir?
Bakterilerin neden olduğu zatürreler, akciğerlerde görülen apseler, böbrek ve mesanenin iltihaplanması, farenjit, kemik iltihapları, kan zehirlenmeleri gibi tedavisi güç, hap şeklindeki antibiyotiklere cevap vermeyen hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Son zamanlarda enzim üreten bakteri çeşitlerinin penisilinlere karşı direnç oluşturduğu tespit edilmiş ve bu direncin kırılması için de çeşitli araştırmalar yapılmaya başlanmıştır.

Araştırmalar başarıya ulaşmış ve bakterilerin penisiline olan dirençleri kırılmıştır. Bu sorun, ampisilin ve yarı oranında sulbaktam kombinesi yapılarak ve amoksisilin ve bunun ¼ oranında potasyum klavulanat kombinesi yapılarak çözüme kavuşturulmuştur. İnsanlar dışında, özellikle fareler üzerinde penisilinin bir türünün iyileştirici etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu penisilin türü; penicillium notatum küfüdür.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla