Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.08.2016, 12:34   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart HSG Testi Nedir?

HSG Testi Nedir?

hsg (ilaçlı rahim filmi) nasıl çekilir, hsg testi nedir, hsg testi neden yapılır, hsg testinin zararı varmıdır, rahim filmi nedir



Rahim filmi (HSG), sperm ile yumurtanın buluşmasını sağlayan yol olan tüplerin ve bebeğin anne karnındaki yaklaşık 9 aylık hayatını geçireceği mekan olan rahim boşluğunun durumunu incelemek için çekilen röntgen filmidir.

Rahim filmi bir tedavi yöntemi değil bir tanı yöntemidir. Ancak bütün araştırmalar rahim filmi çekilen hastaların çekimi takip eden birkaç ay boyunca gebe kalma şansının belirgin derecede arttığını göstermektedir.

Rahim filmi çektirmenin bu olumlu yan etkisinin neden ve nasıl meydana geldiğini tam olarak bilinmiyor. Bilim adamları bu konuda birkaç fikir ileri sürmekteler.

Bu fikirlerin birisi veya birkaçı hatta hepsi birden geçerli olabilir. Üzerinde en fazla durulan ve en anlaşılabilir olan teori kullanılan kontrast maddenin mekanik etkisidir.

Buna göre, inceleme sırasında rahim boşluğuna doldurulan ilacın tüplerden geçebilmesi için uygulanan basıncın etkisiyle tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılmakta, mukus tıkaçları ve pıhtılar sürüklenip temizlenmekte, böylece en az birkaç ay boyunca sperm ile yumurta daha kolay buluşabilmektedir.

Bazı araştırmacılar kullanılan iyotlu kontrast maddenin kimyasal etkiyle tüplerdeki ulaşımı kolaylaştırdığını veya embriyonun tutunduğu rahim mukozasını uyararak tutunmaya yardımcı olduğunu ileri sürmektedir. Ayrıca ilacın antimikrobial etkisi ile olumlu flora değişikliği meydana gelebileceğini düşünenler de vardır.

Hangi mekanizma ile meydana geldiğinden emin olmasak da bu olumlu yan etkinin varlığı kesindir. Aşılama ve tüp bebek tedavilerinden önce rahim filmi çekilmesi bazı durumlarda zaman kaybını önleyebilmekte, başarı oranını arttırmaktadır.

Çünkü eğer varsa gebelik için olumsuz faktörleri önceden saptayabilmek ve tedavisi yoluna gitmek dolaylı yoldan da olsa gebe kalma şansını arttıracaktır. Örneğin tüpleri kapalı olan bir kişiye aşılama yapılması boşu boşuna vakit kaybına yol açmaktan başka bir işe yaramaz.

Tüplerin açık olup olmadığını anlamanın en kolay yolu ise rahim filmi çektirmektedir. Rahim filmi ile sadece tüplerin açık olup olmadığı değil aynı zamanda rahim içerisinde embriyonun tutunmasını veya tutunduktan sonra gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek doğuştan veya sonradan olma anormalliklerin de bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılabilecektir.

HSG (ilaçlı rahim filmi) nasıl çekilir?
Adet kanamasının bitiminden 3-4 gün içinde çekilmelidir. Bu dönemde rahim içi dokusu ince ve gebelik ihtimali düşüktür. Böylece hem filimlerin kalitesi artar hem de olası gebeliğe verilecek zararlar engellenmiş olur.

HSG (ilaçlı rahim filmi) çekmeden yarım saat önce oluşabilecek kramp tarzı ağrıları engellemek için bir ağrı kesici alınması tavsiye edilir. İşlem esnasında kadın röntgen masasına uzanır ve bacaklarını kendine doğru toplar.

Doktor jinekolojik muayene esnasında kullanılan spekulum adı verilen aleti vaj inaya yerleştirir. Vaj ina ve rahim ağzı bir solüsyon ile temizlendikten sonra rahim ağzı bir alet yardımı ile tutulur ve rahimi düz bir pozisyona getirmek için çekilir. Rahim ağzına ince bir katater yerleştirilir.

Bu katater vasıtası ile sıvı rahim içine verilir. İlacın rahim ve tüplerden geçişi skopi altında gözlenir ve filmleri çekilir. Daha sonra yerleştirilen cihazlar sırası ile geri alınır ve işlem sonlandırılır. Tüm işlem 5-10 dakika kadar sürer.

HSG (ilaçlı rahim filmi) hangi durumlarda kullanılır?
En sık kullanım nedeni kısırlıktır. Görüntüleme tekniklerindeki ilerlemelere rağmen tüplerin geçirgenliğini en iyi gösteren yöntem hala HSG'dir.

HSG Testinin Yan etkileri nelerdir?
Komplikasyonları arasında enfeksiyon ve alleji sayılabilir. Enfeksiyon oranı %1 civarındadır. Bu nedenle sistematik olarak antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz.

Ancak mitral kapak hastalığı gibi riskli durumlarda enfeksiyonu engellemek için film çekiminden 1 gün önce antibiyotik başlanması ve sonrasında da 4 gün devam edilmesi önerilmektedir. Allerji olasılığına karşılık son yıllarda allerji yapma özelliği çok düşük olan suda eriyen kontrast maddeler kullanılmaktadır.

YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla