Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.10.2013, 15:21   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Midenin baş düşmanı: Stres

Midenin baş düşmanı: Stres

Ruh halindeki değişimlerle, midedeki asit salınımı artıyor. Sıkıntılı işlerde çalışanları gastrit ve ülser tehlikesi beklediğine dikkat çeken Prof. Dr. Melih Özel, aç karnına hiçbir şey içilmemesini öneriyor.


Midenin baş düşmanı: Stres
Gastrit, ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarının oluşumu ve tedavisinde beslenmenin rolü hakkında kesin konuşmak zor. Ancak günde üç öğün düzenli beslenmenin, gerektiğinde ara öğün almanın ve midenin olumsuz yanıt verdiği gıdalardan uzak durmanın şikayetleri azalttığı bir gerçek.

Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Stresli işlerde çalışanlarda, stres yönetimini etkili yürütemeyen kişilerde ülsere daha sık rastlanıyor” diye konuştu. Aspirin, romatizma ilaçları, ağrı kesici, bazı antibiyotikler, sigara ve alkol gibi maddelerin aşırı tüketilmesi de gastrite yol açıyor. Özel, sindirim sistemi sağlığını korumak için şunları öneriyor:

SÜTÜ AŞIRI TÜKETMEYİN

“Sigara sindirim sistemine, özellikle de midenin savunma ve tamir mekanizmalarına saldırır. Aşırı veya aç karnına alkol tüketimi de mide sağlığını olumsuz etkiler. Çay, kahve, asitli sıvılar ve meyve suları aç karnına içilmemeli. Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketimi de asit salınımını artırır. Ülkemizde yaygın görülen laktoz intoleransı nedeniyle süt ve süt ürünü kullanan hastalarda sindirim sistemi şikayetleri oluşabiliyor ve hastalar sorunun gastrit ya da ülserden kaynaklandığı yanılgısına düşebiliyor.”

ÇİĞ SEBZE ŞİŞKİNLİK YAPAR

Özel uyarıyor: “Karbonhidrattan ve doymuş yağdan zengin gıdalar, sindirim sistemindeki şikayetlerin artmasına neden olabilir. Sindirim sistemi için sebze meyvelerin tüketimi önerilir. Ancak öğünü sadece bir tabak salata gibi çiğ sebzelerle geçiştirmek, bitkisel karbonhidratların sindirilemiyor olması nedeniyle şişkinliğe yol açar.

Aşırı tatlı şuruplar, özellikle de mısır şurubu gastrit ve ülser şikayetlerinin artmasına neden olabilir. Ayrıca deneysel gıda uygulamaları karaciğer işlevlerini bozabildiği gibi, karaciğer yetmezliğine varan hastalıklara yol açabilir.”

GASTRİT ÜLSERE DÖNÜŞMEZ

“İki hastalık bir hastada aynı anda görülebilir ancak gastrit, ülserin öncüsü değil. Sık kullanılan ‘gastrit başlangıcı’ da hatalı bir ifade biçimi. Gastrit hafif seyredebiliyor ancak ‘başlangıç’ olarak tanımlanacak bir tablosu yok. Gastrit ancak ‘var’ ise hastada görülür.

TÜRKAN YILMAZER / AKŞAM

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla