Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.05.2015, 20:19   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Lastik Ne Zaman Değişir?

Lastik Ne Zaman Değişir?



Uzun bir yürüyüşten sonra ağrı çektiğiniz ayaklarınızı dinlendirme ihtiyacı hissettiğiniz gibi, uzun yolculuklar yapıp katettiğiniz yollarda yıpranan otomobilinizin lastiklerinin değiştirilmesi gerekmektedir. İşte bu noktada lastiklerinizi ne zaman değiştirmeniz gerektiğini nasıl anlayacaksınız sorusuna cevap arayacağız?

Lastiklerimizin değişme süresi ortalama 40 bin kilometredir. Lastik değişim zamanı her araç için kullanımına bağlı olarak farklıdır. Ağır yükler altında çalışan araçlarla garaj araçlarının lastik değişim sürelerinin aynı olması beklenemez. Lastikler aracların yolla bağlantısını sağladığından can güvenliği açısından çok önemlidir. Lastiklerin araç muayene şartlarına göre; araçlarda kullanılan lastiklerin diş yüzeyinin iyi durumda olması gerekmektedir. Çok sık kullanılmayan araçlarda lastiğin ömrü 3-4 yıl olarak tespit edilmiştir. Hava ile temas ettiği için lastiklerin yapısı zaman bozulur ve deformasyon a uğrar. Araçları park halinde uzun zaman aynı yerde kalması lastik ömrünü azaltan etkenler arasındadır. Rot , balans ayarı bozuk araçların lastik ömürleri azalmaktadır. Lastik değişimi yapılırken ekonomik duruma göre dört lastik aynı zamanda veya çift halinde değiştirilmesi lastiklerin ömrü açısından önemlidir. Lastiklerin değiştirilme nedenlerini sıralayacak olursak;

-Lastik patladığında ,tamirci, lastikte tamir edilemeyecek bir hasar tespit etmişse değişim gereklidir. Ancak sürüş esnasında lastik patlama durumunda yapmanız gereken birkaç işlem vardır. Aracın kontrolünü elden bırakmadan aracı yoldan çıkarıp sağa çekin. Güvenlik açısından el frenini çekip aracı birinci viteste bırakın ve yol yardımını arayın.

-Lastik araç üreticilerinin tavsiye ettiği donanım önerilerine uygun olmaması durumunda en iyi performans için, dört tekerleğin tamamında aynı lastik tipi kullanılması gerekmektedir. Farklı yapılarda, ebadlarda yapıma sahip lastik aşınma seviyeleri taşıt hâkimiyetini ve dengesini etkileyebilir, tehlike arz edebilir.

-Lastik yasal aşınma sınırındaysa. Bu durumu lastik üreten firmalar şu şekilde geliştirmişlerdir; lastiğin ana kanalları içerisine yerleştirilen lastik deseni aşınma derecesinin yerini göstermektedir.

-Lastikte düzensiz aşınma meydan geldiyse. Bu durum aracın rot-balans ayarının doğru yapılmadından kaynaklıdır.

-Lastik eskime belirtileri gösteriyorsa. Bakım koşulları( sıcaklık, depolama vs.) ve kullanım( yük, hız, basınca ilaveten sürüş biçimi gibi) lastiğin ömrünü etkileyecek birçok etken mevcuttur

-Lastikte güvenliği tehlikeye atacak türden kopmalar veya deformasyonlar meydana geldiyse lastiğin değiştirilmesi gerekmektedir.

Lastiğinin hayatımız için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Sağlıklı kullanım için lastik basınçlarını yaklaşık 15 günde bir kontrol edilmelidir. Lastik basınçları her aracın farklı olduğundan lastiğe uygun basınç değerlerinin seçimine uyulmalıdır. Lastik basınçları lastik soğukken(yolculuklardan önce) kontrol edilmelidir. Stepne(yedek lastik) her zaman sağlam konumda yanınızda bulundurulmalıdır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla