|
Bunları Biliyor musunuz ? kategorisinde açılmış olan Sütün Bilinmeyen Faydaları Nelerdir? konusu , ...
| LinkBack | Seçenekler | Arama | Stil |
27.11.2014, 18:42 | #1 (permalink) |
| Sütün Bilinmeyen Faydaları Nelerdir? Sütün Bilinmeyen Faydaları Nelerdir? Sütün faydaları saymakla bitmiyor Sütün içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor, magnezyum ve protein kemik sağlığı için gerekli ve faydalı olan besin ögeleridir. Kalsiyum ve fosfor sağlıklı dişler için de gereklidir. Yapılan çalışmalar sütün kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstermektedir. Günde 2-3 bardak süt içenlerde kolon kanseri riski yüzde 50 oranında azalmaktadır. 37,000 kadınla gerçekleştirilen bir çalışmaya göre bu kadınlar arasında en çok süt ve süt ürünleri tüketenlerin tip 2 diyabet gelişmesi riski en düşük bulunmuştur. Öğünlerle beraber alınan sütün, içindeki kalsiyum sayesinde, hem yağ emilimini azalttığı hem de dışkı yoluyla yağ atımını artırdığını bildiren çalışmalar bulunmaktadır. Ana ve ara öğünlerde tüketeceğiniz süt, yanında yediğiniz besinin içindeki yağdan daha kolay ve daha az enerjiyle kurtulmanıza yardımcı olur. Süt kalıcı tokluk sağlar. Bu özelliği ile de diyet yapanlar için faydalı bir besindir. Sütün içeriğindeki triptofan uykuya yardımcı olur. Bu sebeple uykusuzluk sorunu olanların geceleri süt içmelerini uygun olacaktır. Triptofan ayrıca strese de iyi gelir. Sütün pastörize olması önemlidir. Sütü pastörize etmek içeriğindeki zararlı mikroorganizmaların yok edilmesini sağlar. Süt, memeden kesilen çocuğun gıdasının önemli bir parçası olmaya devam eder. İki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir. Çünkü sütteki yağın sağlayacağı enerji ve A vitaminine ihtiyaçları vardır. 2 yaşından sonra daha çeşitli gıdalarla beslenmeye başladıklarından beslenmelerinde yavaş yavaş yarım yağlı süt verilebilir. Erişkinler ise az yağlı ve yağsız sütleri tercih ederek süt ile yüksek kalori alımını azaltabilirler. Süt içmenin insan sağlığına faydaları şunlardır Kemik erimesini önler. Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir. İshali tedavi eder Mide rahatsızlıklarını giderir. Sindirim sistemini düzene sokar. Ülseri önler. Beynin gelişme ve çalışmasında faydalıdır. Dişleri korur ve çürükleri önler. Kronik bronşiti önler. Tansiyonu düşürür. Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Hücre ve doku oluşumunu hızlandırır. Saç ve tırnak oluşumunda rol alır. Yağsız süt, kolesterolü düşürür. A, B, C, D, E, K vitaminleri vardır. Yaraların çabuk kapanmasını sağlar. Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar. Kilo kontrolünü ayarlar. Kasları güçlendirir. Hücreleri onarır. Süt içilmezse: A vitamininin eksikliğinde: Gece körlüğü, zeka geriliği, hastalıklara karşı korumasız kalır. B1 vitamininin eksikliğinde: Çocuklarda büyüme yavaşlığı görülür. B2 vitamininin eksikliğinde: İştahsızlık, sindirimde bozukluk, güçsüzlük hastalıklarına rastlanır. B6 Vitamininin eksikliğinde: Çeşitli nörolojik hastalıklarla birlikte beyin ve sinir hastalıkları gözlenir. C vitamininin eksikliğinde: Dişeti kanamaları, kemik hastalığı görülür. D vitamininin eksikliğinde: Raşitizm, kemiklerde zayıflık belirtileri yaygınlaşır. Ancak yapılan araştırmalar gereğinden fazla içilen sütün özellikle büyüme çağındaki çocuklara zararlı olabileceği yönündedir. Fazla sütün zararlarından biri de aşırı tüketimi nedeniyle vücutta depolanan kalsiyum büyüme hormonu olan Growth Hormon salınımını azaltacağından çocukların büyüme hızını yavaşlatacaktır. Sütün zararları arasında fazla tüketiminin demir eksikliğine neden olmasıdır. Bu da çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümelerine sebep olacak, halsizlik, uykusuzluk yapacaktır.Bunların yanı sıra sütün çok faydalı bir içecekken pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geldiği söylenmektedir. Tüm bunların yanı sıra uzmanlar taze olarak tüketilen yeşil yapraklı bitkilerin (maydanoz, dereotu gibi) vücudumuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayacağını söylemektedir. Ayrıca sütün zararlarından korunabilmek adına Sütü süt olarak değil, mayalanmış olarak yoğurt, kefir, peynir olarak kullanmanın daha faydalı olduğu, sütü kaynatmaktan dolayı kaybedilen vitamin, mineral ve enzimlerin bir kısmını geri kazanılacağı düşünülmektedir. Süt ürünleri için genel olarak günlük tüketilmesi önerilen miktar yetişkinler için günde 2-3 porsiyon, çocuk-genç-gebe-emzikli-menapoz sonrası kadınlar için ise günde 3-4 porsiyondur. Bir büyük su bardağı süt veya yoğurt, iki kibrit kutusu büyüklükte peynir, bir küçük kase muhallebi veya sütlaç bir porsiyon kabul edilir.
__________________ all the best. |
Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz. |
| |
Forum hakkında | Kullanılan sistem hakkında |
| SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc. |