Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Bayanların Dünyası > Diyet - Sağlıklı Beslenme
facebook bağlan


Ara Öğün Kimler İçin Neden Önemli

Diyet - Sağlıklı Beslenme kategorisinde açılmış olan Ara Öğün Kimler İçin Neden Önemli konusu , Ara Öğün Kimler İçin Neden Önemli ara öğün, ara öğün neden gerekli, ara öğün neden önemli, kimler ara öğün yapar, ara öğün hakkında, ara öğün seçenekleri Diyetisyen ve Yaşam Koçu ...


Like Tree1Beğeni
  • 1 Post By Papatya

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08.04.2017, 18:21   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ara Öğün Kimler İçin Neden Önemli



Ara Öğün Kimler İçin Neden Önemli


ara öğün, ara öğün neden gerekli, ara öğün neden önemli, kimler ara öğün yapar, ara öğün hakkında, ara öğün seçenekleri






Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber gün içerisinde uzun saatler aç kalmanın vücuda olumsuz etkilerini önlemek için ara öğünün kesinlikle atlanmaması gerektiği konusunda uyardı.

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, "Gün içerisinde 3 saatten uzun aç kalmanın vücuda birçok olumsuz etkisi olabilir. Bunlar arasında herkes için geçerli olan, uzun süre açlıkların diğer öğünde yeme isteğini ve kalori alımını arttırmasıdır” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: " Hayatınızda mutlaka çok uzun süre aç kaldıktan sonra sofraya oturduğunuz anda içinizdeki canavarın uyandığını hissettiğiniz olmuştur. Çok açken, haydi bir kaşık daha, bir tabak daha, şunun da tadına bakayım psikolojisi hakim olur insana. Sofradan hem çok yemiş olarak kalkarsınız hem de zamanla kilo almaya başlarsınız.''
Ara öğün neden önemli

- Kan şekerinin dengede kalmasını sağlayarak bir sonraki öğünde çok yememize engel olur.
- Kan şekerinin dengesini sağlayarak, çok hızlı yükselmesine engel olur, yemekten sonra uyuklamanızı engeller.
- Sindirim sistemine birden yüklenme yapılmadığından ötürü, hazımsızlık, şişkinlik ve mide ağrısı gibi şikayetlerin oluşmasını engeller.
- Metabolizmayı canlı tutarak, vücudu kıtlık metabolizmasından uzaklaştırır, yağlanmayı azaltır.
Hangi hastalık için ara öğünün yeri nedir

Diyabet:

Şeker hastalarının gün içerisinde hipoglisemi (düşük şeker) veya hiperglisemi (yüksek şeker) döngüsüne girmesi herhangi birine göre daha büyük risktir. Bu kan şekeri dalgalanmalarını engellemek adına şeker hastalarının ara öğün tüketmesi gerekir.

Hipertansiyon:

Birden aşırı miktarda besin tüketilmesi, kan basıncının hızlı yükselmesine neden olur. Bunun dışında, yüksek tansiyon hastalarında şeker hastalığına yakalanma riski yüksektir. Bu riski azaltmak adına da ara öğün tüketilmesi gerekir.

Yüksek kolesterol:

Gün içerisinde 3 saatten uzun açlıklar, karaciğerden kolesterol sentezini arttırır. Bu durumda günlük beslenmemizde düşük kolesterollü beslensek bile, kan kolesterol seviyelerimiz düşmeyebilir.

Reflü:

Midenin birden dolması, yemek borusu kapakçığına fazladan baskı yaparak reflüyü arttırır.

Gastrit:

Mide ekşimesi, gastrit veya ülser gibi hastalıkları olan kişilerin mide asit salgısını düzenlemek adına ara öğün yapması gerekir. Günde üç saatten uzun aç kalmak mide yangısını arttırır.

Kabızlık:

Gün içerisinde saatlere uygun bir şekilde az ve sık beslenmenin, kabızlık problemine de iyi geldiği bilinmektedir.

Sağlıklı kişiler için uygun ara öğünler nelerdir

Hiçbir sağlık sorunu olmayan kişiler, birçok besini veya içeceği ara öğün olarak kullanabilir.
- 1 bardak süt veya yoğurt veya ayran
- 1 kutu meyveli yoğurt
-1 dilim peynir ve 1 dilim ekmek
- 1 adet yağsız tost veya sandviç
- 1 kupa sütlü kahve
- Birkaç adet galeta, bisküvi
- Kuru meyveler ve kuruyemişler
- Taze meyveler
- Yağsız omlet gibi seçenekler sağlıklı ara öğünlerdir.


Şeker hastaları ara öğüne özellikle dikkat etmeli

Şeker hastalarının en çok dikkat etmesi gereken konu, ara öğünün karbonhidrat içeriğidir. Aynı zamanda tüketeceği ara öğünün kan şekerini yükseltme hızı da oldukça önemlidir. Kan şekerinin birden yükselmemesi adına; sadece karbonhidrattan oluşan ara öğünler almak yerine protein ve karbonhidrat içeren ara öğünler alınması daha sağlıklıdır.
Örneğin;

- Taze meyveleri tek başına tüketmek yerine süt ve süt ürünleri ile tüketmek,
- Ekmek ve benzeri besinleri tek başına tüketmek yerine süt ve süt ürünleri ile tüketmek.
İnsülin kullanan şeker hastalarının ise böyle bir zorunluluğu yoktur. Aldıkları ara öğünün karbonhidrat içeriğine göre insülin dozlarını ayarlamaları yeterlidir.


Şeker hastaları için önerilen ara öğünler

- 1 porsiyon meyve + 1 avuç fındık, badem veya ceviz
- 1 porsiyon meyve + 1 bardak süt veya yoğurt
- Peynir + 1 dilim ekmek
-1 adet yağsız tam tahıllı ekmeğe tost
-Ton balıklı kepekli ekmeğe sandviç
- Yağsız omlet + 1 dilim tam tahıllı ekmek
- 1 kase cacık + 1 dilim tam tahıllı ekmek
- Peynirli salata + 1 dilim tam tahıllı ekmek

Lavin beğendi.
__________________
Papatya isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
Papatya
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.



Saat: 05:16