Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Kültür (https://www.forumaski.com/genel-kultur/)
-   -   Domates ve Kabul Görmeyen Efsanevi Hikayesi (https://www.forumaski.com/genel-kultur/82097-domates-ve-kabul-gormeyen-efsanevi-hikayesi.html)

Ahmosis 31.12.2013 20:05

Domates ve Kabul Görmeyen Efsanevi Hikayesi
 
Domates ve Kabul Görmeyen Efsanevi Hikayesi
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
1893 yılından itibaren sebze olarak adlandırılan Domates'in meyve mi, sebze mi (?) olduğu uzun yıllar tartışılmış ve en sonunda mahkeme tarafından sebzelerle birlikte yendiğinden dolayı sebze olarak adlandırılmıştır. Domatesin başına gelenler bunla sınırlı kalmamış, uzun süre zehirli olduğu düşünülmüş ve yasaklanmıştır. Bu da 1500'lü yıllara tekabül etmektedir.

Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş (tomoti demişler) ve sonra Meksikada yetiştirilip, Kristof Kolomb‘un Amerika‘yı keşfinden sonra Avrupa‘ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü domatese "altın elma" derken çok geçmeden kırmızı domates çıkmıştır. Amerika'nın üçüncü başkanı olan Thomas Jefferson ilk domates yetiştiriciliğini yapmış olmasına rağmen uzun süre zehirli olduğu düşüncesinin önüne geçememiştir (tedavi amaçlı vücuda sürülmüş ama bunlar hep yeşil domatesle yapılmış çünkü domates kızarınca -yani kırmızısı- zehirli olduğu inancını körüklemiş). Bazı kimselerce uğur getirdiğine inanıldığı için süs olarak kullanılırken, Avrupa domatese aşk elması diyerek insanları romantikleştirdiğine inanmıştır. Başta İtalyan halkı domatese "pomodoro" diyerek sevgililerine yeşil domatesi vermiş ve aşklarını ilan etmişlerdir.

1500'lü yıllarda Domates'in yasaklı dönemi bitince, gastronomik özellikleri keşfedilmiş ve bu özelliklerine yoğunlaşılmıştır. Önceleri pişirilerek sonraları kızartılarak tüketilen Domates'i Floransalı (İtalya) bir aşçı çiğ olarak kullanmış ve domatesin önlenemeyen yükseliş dönemi böylelikle başlamıştır.
#Alıntıdır


Saat: 15:08

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.