Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hamur İşleri (https://www.forumaski.com/hamur-isleri/)
-   -   Adana - Sıkma Tarifi (https://www.forumaski.com/hamur-isleri/153214-adana-sikma-tarifi.html)

Papatya 14.05.2015 15:05

Adana - Sıkma Tarifi
 
Adana - Sıkma Tarifi
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Ana malzemeler
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
3 Su bardağı su
( kişi miktarına malzemeler azaltılıp çoğaltılabilir)
Peynirli Sıkma İçin İç Malzemeleri;
Yarım yağlı veya tam yağlı 250 gram peynir veya çökelek
Maydanoz (isteğe göre)
1 Küçük boy soğan
Pul biber
Yarı Paket Margarin Veya Tereyağ
Yapılışı :
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Sıkma için öncelikle hamurun hazırlanışını anlatalım:
Geniş bir kapta un , su ve tuz yavaş yavaş ılık su eklenerek karıştırılır . Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Üzerine nemli bir bez kapatılarak dinlenmeye bırakılır.
Hamurun yaklaşık olarak yarım saat kadar beklemesi gerektiğinden bu esnada iç malzemeler de bir yandan hazırlanır.
Bir tencerede iyice haşlanmış olan patatesler bir çatal yardımıyla ezilir.
İnce ince doğranan soğanlar derin bir tavada yağ ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Ardından salça ilave edilir. Salça da hafif kavrulduktan sonra tuz kimyon ve pul biber eklenir . Baharatlar yakılmadan üzerine ezilen patatesler eklenir. Kısık ateşte bir kaç dakika daha iyice karıştırılarak güzel bir harç yapılır.
Ocağın altı kapatılıp hazırlana iç biraz ılıması için bekletilir.
Peynirli iç için ;
Derin bir kapta peynirler çatal veya bir kolaylaştırıcı ile ezilerek ufaltılır. üzerine ince ince kıyılan maydonoz ve soğanlar ilave edilir.İsteğe bağlı olarak soğanlar yağda kavrularak ta eklenebilir. Soğanları kavurduysak tekrar sıvı yağ eklemeye gerek yok. Kavurmayanalr için yağ ilavesi ile devam edilir ve isteğe bağlı pul biber de son olarak karışıma eklenir.
Artık iç malzemeler hazır ve hamurumuz dinlenmiş vaziyette …
Hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler bölünür.Bu işlem sırasında un kullanmak gerekir aksi takdirde hamur yapışacaktır. Böldüğümüz bezeleri çok ince olmayacak şartıyla oklava yardımı ile büyüyebildiği kadar bazlama şeklinde yuvarlak olarak açarız. Isıtılan yağsız geniş bir sac veya tavada hazırlanan bazlamalar fazla kızartmadan ve çok sık çevirmeden kolaylaştırıcı yardımıyla iki taraflı pişirilir.
Pişirilen bazlamalar soğumadan üzerine margarin veya isteğe bağlı terayağı tek taraflı sürülür.Bazlamanın bir kısmı çok az içe bükülür , hazırlanan iç malzeme büktüğümüz kısmın üzerine bir çizgi hizasında 2 yemek kaşığı kadar koyulur. Sigara böreği gibi sıkı sıkı sarılır . Malzemenin dökülmemesine özen gösterilir.Diğer sıkmalar pişene kadar temiz bir örtü arasında muhafaza edilir.Zira yumuşak kalması önemlidir. Aynı işlem diğer bazlamalar için de yapılır.Artık adana usulu sıkmalarınız hazır . İster kahvaltıda yanında çay ile isterseniz öğlen atıştırması olarak yanında ayran ile doya doya yiyebilirsiniz.
Afiyet Olsun:gull:

Ada 14.05.2015 15:07

Cevap: Adana - Sıkma Tarifi
 
ufffffffff :(666):

Hipnoz 15.05.2015 17:33

Cevap: Adana - Sıkma Tarifi
 
Cokguzel oluyor, yaninda ayranla harika gidiyor.:D
Yazin yenilmeden donulmeyenler arasinda:D

Papatya 24.02.2016 10:15

Cevap: Adana - Sıkma Tarifi
 
Hem ayranla , hem de çayla güzel gidiyor, evde de yapılabilecek doyurucu bir lezzet :)

Kansu 05.03.2019 03:28

Cevap: Adana - Sıkma Tarifi
 
bizim orada buna sokum derler bir sokum yapayımda ye derler hatta :D

HaDeS 05.03.2019 03:31

Cevap: Adana - Sıkma Tarifi
 
Sıkma, sokum... Tabirler fena:kiskis:


Saat: 07:07

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.