Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   KPSS (https://www.forumaski.com/kpss/)
-   -   Kpss Öğrenme Psikolojisi Weiner'in Nedensel Çıkarsama Kuramı (https://www.forumaski.com/kpss/91600-kpss-ogrenme-psikolojisi-weinerin-nedensel-cikarsama-kurami.html)

Jade 20.02.2014 14:21

Kpss Öğrenme Psikolojisi Weiner'in Nedensel Çıkarsama Kuramı
 
Kpss Öğrenme Psikolojisi Weiner'in Nedensel Çıkarsama Kuramı

Weiner’ın nedensel çıkarsama kuramı, bilgi ve becerilerin nasıl öğrenildiğini açıklayan bir kuram değil; öğrenmeyi daha etkili ya da etkisiz kılan duygusal ve bilişsel öğeleri açıklayan bir kuramdır. Bu öğelerin en önemlisi olarak da nedensel çıkarsamalardan söz edilmektedir. Nedensel çıkarsama (atıf), bir olayın ya da sonucun nedenlerine ilişkin bireyin kişisel görüşleridir.

Nedensel çıkarsamalara ilişkin ilk çalışmalar, nedensel çıkarsamaları tek boyutlu olarak ele almıştır. Weiner”a göre ise, nedensel çıkarsamaların üç boyutu vardır: denetim odağı, süreklilik ve kontrol. Nedensel çıkarsama kuramında; nedensel çıkarsamalar, duygular ve davranışlar arasındaki ilişkilerin önemi üzerinde durulmaktadır. Nedensel çıkarsamaların duygusal tepkilere ve gelecekteki performansa ilişkin beklentilere yol açtığı, bunların ise gelecekteki davranışa zemin hazırladığı öne sürülmektedir.

Nedensel çıkarsamaların nasıl olacağı, bireyin sahip olduğu ön bilgilerle de yakından ilişkilidir. Ön bilgiler üç grupta toplanmaktadır: (a) yaşantısal bilgiler, (b) bilişsel özellikler, (c) kişilik özellikleri. Öğretmen, başarısızlıkla ilgili, öğrencinin yaptığı nedensel çıkarsamaların yeteneğe dayalı değil de çabaya dayalı olmasını sağlamaya çalışmalıdır. Sınıfta olumlu bir sınıf atmosferi yaratabilmek için öğretmen şu ilkelere dikkat etmelidir:

1. Öğretim amaçları, öğrenme süreçleri ya da stratejileri açısından yeniden yapılandırılmalıdır.

2. Öğrenciler arası yarışı azaltıcı ve çabayı vurgulayıcı sınıf etkinlikleri belirlenmelidir.

3. Uygun nedensel çıkarsamalara yol açacak sözel dönüt sistemleri geliştirilmelidir.


Saat: 11:14

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.