Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.09.2015, 16:22   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Ceza Hukuku Nasıl Çalışılır?

Ceza Hukuku Nasıl Çalışılır?


Suçun unsurları, suçun oluşmasındaki etkenleri, suç tipleri, oluşan suça hangi cezaların uygulanacağı, suç oluşsa dahi hangi koşullarda cezalandırılmayacağı gibi konular Ceza hukuku dersinin konusunu oluşturur. Ceza hukuku çalışırken sistematik buna göre belirlenmelidir.

Ceza hukuku derslerinin Genel Hükümler ve Özel Hükümler olmak üzere iki başlıkta incelenmesi gerekir. Genel hükümler kısmında ilkeleri, suçun maddi ve manevi unsurlarını, hukuka uygunluk nedenlerini, cezayı etkileyecek nedenleri, suçların özel görülme biçimleri gibi birçok genel konular incelenir. Özel hükümler kısmında ise konusuna göre bölümler halinde suç tipleri ve bunların cezaları incenir.

Ceza hukuku dersine genel hükümler kısmından başlanmalıdır. Çünkü genel hükümler kısmında suçun tanımı, nasıl oluşacağı, hangi koşullarda cezalandırılacağı, hangi fiillerin suç oluşturma vasfına sahip olacağı öğrenilir. Suçla ilgili öğrenilen tüm hususlar özel hükümler kısmındaki suç tiplerine uygulanır. Böylece bir fiilin hukuka aykırı suç oluşturup oluşturmadığı, suç oluşturduysa hangi suç tipine girdiği ve bu suçunun nasıl cezalandırıldığı ortaya çıkarılır. Ceza hukuku çalışılırken bu şekilde hareket etmek gerekir. Fiil zaten suç oluşturmuyor ise suç tipini ve ve cezasını araştırmak da gereksiz olacaktır.

Yukarıda açıklanan metodların çok iyi kavranması gerekir. Genel hükümler kısmındaki suçla ilgili tüm özellikler olay ve kararlar üzerinde tatbik edilmeli, edinilen bilginin mutlaka somut olay üzerinde pratikleştirilmesi gerekir. Ceza hukuku ezberlenecek bir ders değildir. Önemli olan genel kısmının mantığını kavrayıp Türk Ceza Kanunu sistematiğini iyi bilmektir. Hangi suçun veya genel hükmün kanunun sistematiği içinde nerede olduğu bilinmelidir. Somut olaydaki suçların tespitinde kanunda benzerlik gösteren birçok maddeyle karışması mümkündür. Bu nedenle suç kategorileri ve türlerinin hangi başlık altında düzenlendiği iyi bilinmelidir.

Ceza hukuku derslerinde başarılı olmanın yolu öğrenilen genel hüküm bilgilerinin mutlaka özel hükümlerdeki suç tiplerine uygulanarak pratik yapılmasından geçer. Çünkü Ceza hukuku konularını anlamakta çok zorlanılmaz. Asıl mesele teorinin pratikteki bir olaya nasıl uygulanacak olmasıdır. Çok karmaşık ve uzun bir olayda öncelikle olayı sadeleştirerek gereken yerlerinin özeti çıkarılmalıdır. Somut olayın koşullarına göre olaydaki kişiler ve olayın oluş şekline göre genel ve özel hüküm bilgilerinin olaya uygulanması gerekir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla