Konu: Cihad nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.12.2015, 14:27   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cihad nedir?

Cihad nedir?



Cihad Arapçada cehede kökünden türemiş bir kelimedir. Kelimenin temel anlamı bir konuda ceht ve gayret göstermektir.

Cihat, cidal ve kıtal birbirine yakın gibi görünen kavramlardır fakat aralarında çok belirgin farklar vardır. Kıtalde savaşmak, katledip öldürmek vardır. Cidal, bir üstünlük kavgası, menfaat çekişmesi, galibiyet mücadelesidir. Cihat ise “gayret etmek, ceht etmek, olanca gücünü ve kuvvetini sarf etmek” manasına gelir.

Fakat, cihatta bir şart var ki onu cidal ve kıtaldan net biçimde ayırır; Bu fark da cihad “fisebilillah” yapılır yani cihad sadece allah için yapılır; “Savaş ve cidal” ancak bu durumda “cihad” olurlar. Bu anlamda Kuranı Kerimde: “Ey iman edenler! Sizleri acıklı bir azaptan kurtaracak bir ticaret göstereyim mi? Allah ve Resulüne iman edip, mallarınız ve canlarınızla Allah yolunda cihat edersiniz.” (Saf Suresi, 10-11)

Demek ki cihadda Allah için olması onun rızasını esas alması ve bunu imanı uğruna yapmasıdır. O zaman , cihat başkalarını öldürüp Cehenneme göndermek için yapılmaz. Bilakis nefsimizi ve diğer nefisleri Cehennemden kurtarmak için yapılır. Bu anlamda cihad insanları kurtarmanın diğer adıdır. O zaman cihad sadece savaş zamanıda olmaz sulh ve barış zamanında da olur.

Müminlere mali destek sağlamak, insanlara iman hakikatlerini anlatmak onları ebedi helaketten kurtaracak eylemleri yapmak, Hakkı ve hakikati söylemek de cihadın en önemli unsuzlarındandır. Harp eden mü’minlere mali destek sağlamak cihat olduğu gibi, sulh zamanında bir kısım malını insanlık aleminin ebedi saadeti için harcamak da büyük bir cihattır.

Harbe iştirak etmek cihat olduğu gibi, insanların iman şerefine kavuşmaları ve müminlerin günah ve isyandan kurtulmaları için bir şeyler yapmak, bu hususta kafa yormak, mesai harcamak da cihattır. Cihad islam düşmanına karşı yapılır. Bir insanı islam düşmanı yapan ise nefis ve şaytandır. O zaman en büyük düşman nefis ve şeytandır. O zaman en büyük cihadda nefse ve şeytana karşı yapılan cihaddır.



__________________
all the best.




Konu YeşiL6 tarafından (22.12.2015 Saat 14:30 ) değiştirilmiştir.
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla