Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.03.2016, 13:25   #1 (permalink)
Papatya

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Karaciğer ve Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer ve Karaciğer Hastalıkları

karaciğer, karaciğer hastalıkları, karaciğer hastalıkları neden olur, karaciğer hastalıkları tedavisi




KARACİĞER, karın boşluğunun sağ yanında, büyük bir iç salgı bezidir. Ağırlığı 1,5-2 kilo kadardır. Sağ, sol, orta olmak üzere, üç parçadır; sol parçası mideye doğru uzanır. Karnın iç zarı (periton) karaciğeri örter.
Karaciğer çok önemli işler görür. Barsaklardan vücuda geçen bazı besinler, kan da-marlariyle, karaciğere gelir. Karaciğer, bir lâboratuvar gibi, bu besinlerde çeşitli değişiklikler yapar. Bu arada, albüminli besinleri çeşitli maddeler haline getirdiği gibî, şekerli maddeleri organik nişasta haline getirip depo eder, kanda şeker azaldıkça bu depodan yavaş yavaş kana şeker verir, vücudun şeker dengesini sağlar.
Barsaklarda bazı zehiril gazlar olur. Bunlar karaciğere gider, orada değişikliklere uğrarlar, zehirli olmaktan çıkarlar.
Karaciğer safra bakımından da büyük bîr iş görür. Safra kesesi karaciğerin alt yanında, öndedir. Bu kesenin içi safra doludur. Karaciğer hücresi safra yapar, günde 1 litreyi bulan bu safra onikiparmak barsağına geçer. Barsaklarda yağların, yağlı besinlerin sindirimini sağlıyan, safradır. Ayrıca, safranın barsaklar içindeki maddelerin kokuşmasını önlemek gibi önemli bir ödevi daha vardır. Barsaklarda hareket uyandıran, böylece sindirime yardım eden de safradır.
Karaciğer, şekerden başka, besinlerdeki demirli maddeleri de depo eder. Ayrıca, kanın tazelenmesini, kan cevherlerinin meydana gelmesini sağlıyan da karaciğerdir.
Karaciğer Hastalıkları
Mikroplar, kan yollarından, barsaklardan karaciğere gelerek çeşitli iltihaplar yapabilirler. Bu iltihaplar ya birdenbire patlak verir, ya da yavaş yavaş başlayıp sinsi bir gelişme gösterir. Kanlı basur (dizanteri) gibi, barsaklarla ilgili bazı hastalıklar karaciğer iltihaplarının başlıca sebepleri arasındadır.
Bu iltihaplar, yerine göre, ayrı ayrı belirtiler gösterir. İltihap safra yollarında olursa safra bağırsağa akamaz, kana karışır, «sarılık» denen hastalık ortaya çıkar.
Bazı iltihaplarda da karaciğerin hücreleri bozulur. O zaman, karaciğer bazan büyür, bazan ufalır. Hücreler harap olarak yerlerini bir bağdokusu alır. Bunun üzerine, karaciğer işini göremez olur, «karaciğer yetersizliği» baş gösterir. Hastanın iştahı kaybolur, vücut zayıflar, sindirim iyi olmaz. Gene bu bozukluklardan dolayı «şeker hastalığı» ortaya çıkar. Bu hastalıkta, kandaki glikozun artması yüzünden, hasta çok su içme ihtiyacını duyar, çok yemek yer, idrarı artar.
Karaciğer bozukluklarından ileri gelen hastalıklardan biri de «siroz» dur. Bu hastalık karaciğerin büyümesinden, ya da körelmesinden, yani işini göremez duruma düşmesinden ileri gelir.
Karaciğerin bu çeşitli hastalıkları, yerine, sebeplerine göre ayrı ayrı tedavi usullerine lüzum gösterir.

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla