Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15.03.2016, 11:51   #1 (permalink)
Papatya

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kaya Balığı Hakkında Bilgiler

Kaya Balığı Hakkında Bilgiler

kaya balığı, kaya balığı özellikleri, kaya balığı hakkında bilgi




Az soğuk denizlerden tropik denizlere kadar kıyı bölgelerinde yaşayan dip balıklarıdır. Birçok çeşitleri vardır. Çok defa derinliği 30 m. ye kadar olan sığ sularda yaşarlar. Taşlık, yosunluk, kumluk yerlerde, çamurlu diplerde yaşayan kaya balıklarının tatlı sulara girdikleri de olur.
Kaya balıklarının sırtları, yanları sarımtırak koyu esmer, ya da kurşunimtraktır. Ön kısımlarda açıklı koyulu benekler bulunur. Karınları nispeten açık renktir. Türkiye sularında 30’a yakın çeşidi yaşar. Boyları 4,5 -3,5 sm. arasında değişir. Ömürleri en çok 5-6 yıldır. Çok defa sürüyle gezerler. Av mevsimi nisan, mayıs, hazirandır.
Sularımızdaki kaya balıklarının başlıca çeşitleri, «sazkayası», «hurmakayası», «kurbağakaya», «kaya», «küçükkaya», «kumkaya», «kömürcükaya», «tekirkaya», «tatlısukaya», «hortumlukaya» balıklarıdır. Bunlardan eti en lezzetli olan kömürcükaya ile sazkaya balıklarıdır. Bunlar daima taze yenir, tuzlanmaz, kurutulmaz. Taze sazkaya balıklarının üstüne tuz serpilirse renkleri kararır. Bunu bazı balıkçılar kömürcükaya diye satarlar. Çünkü kömürcükaya balığının rengi avlandıktan bir gün sonra ağarır.
Kaya balıkları yakalandıktan sonra balıkhaneye getirilinceye kadar kusup birbirlerini kirlettikleri için bir yerden bir yere götürülmeleri güçtür. Bu sırada devamlı olarak süngerle silinip kurutmak ister.

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla