Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.04.2016, 11:36   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Birinci Meşrutiyetin İlanı Ve Sonuçları Nelerdir Kısaca Hakkında Bilgi

Birinci Meşrutiyetin İlanı Ve Sonuçları Nelerdir Kısaca Hakkında Bilgi



Osmanlı Devletinin hem ekonomik hem de siyasal anlamda Avrupalı devletlere oranla geride kalması, duraklama ve gerileme döneminden itibaren daha çok reformlara ağırlık vermesi, 1876 tarihinde ilan edilen I. Meşrutiyeti zorunlu kılmıştır. Abdulhamit’in tahta çıkışından sonra anayasa için hazırlıklara başlanırken Osmanlı açısından balkanlarda devam eden karışıklıkta ciddi bir risk arz etmekteydi.

İstanbul’da batılı devletlerce düzenlenen konferansta Osmanlı’nın siyasal anlamda yeni statüsü ve anayasa konusunda yapacağı yenilikler yanı sıra Sırbistan ve Karadağ konusunda da görüşmeler yapılmıştır. Konferansın başladığı gün Osmanlı Anayasası Kanun-i Esasi ilan edilirken aynı zamanda Mithat Paşa’nın amaçları da dikkat çekmiştir.

Birinci Meşrutiyetin Sonuçları

1-Meşrutiyetin ilan edilmesinde Fransız İhtilali sonrasında ortaya çıkan ve hızla yayılan düşünce akımlarının Osmanlı Devletinin parçalanmasına etki etmesini önlemek isteniyordu. Aynı zamanda Avrupalı devletlerce azınlıkların Osmanlı’ya karşı kışkırtılması, Genç Osmanlılar tarafından meşrutiyet için baskı yapılması ve halkın, yönetimde padişah ile söz sahibi olmasının istenmesi, I. Meşrutiyetin nedenleri arasında yer alır.
2-Meşrutiyetin ilanı ile daha özgürlükçü bir anlayış ortaya çıkarken Osmanlı Devleti yönetiminde sınırlı haklarla olsa da halk ilk kez padişahla birlikte yönetime dahil olma şansı yakalamıştır. Siyasal anlamda mutlak monarşi ile yönetilen Osmanlı, meşruti monarşiye geçiş yapmış, azınlıklar, Osmanlı devleti içerisinde temsil yeteneği kazanmıştır. Ayrıca, azınlıklar arasında başlayan bağımsızlık isteği de hızla artmaya devam etmiştir.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla