Konu: Tanrı
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.12.2016, 20:12   #3 (permalink)
Paradox
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tanrı

İsim köklerine baktığımızda "tanrı"nın aslında "cins isim" olduğunu fark ederiz ayrıca sıfat olarak ta kullanılıyor. Neticede Tanrı kelimesinin pek çok yerde pek çok varlık adına kullanıldığını görüyoruz. Buradan şöyle bir anlam çıkıyor, eğer bir insan "tek" olduğunu düşündüğü bir yaratıcı güce inanıyorsa onu tanrı diye isimlendiremez. Çünkü tanrı kelimesi başka varlıklar içinde kullanılıyor ki bu tek yaratıcının tekilliğine ortak koşmak gibidir. Müslümanlar özellikle bunun için Ezanı okurken "Tanrı Uludur" demek yerine "Allah Tekdir" demeyi tercih eder.

Allah kelimesi "özel isimdir" ve sadece ona aittir. İddaların aksine Allah ismi eski arap mitolojisinde bahsedilen ay tanrısı el-ilah tan gelmiyordur. Ki zaten el-ilah kelimesi günümüz türkçesi ile "tanrı" anlamına geliyor. Örneğini kur'an'ın şu ayetinde görebilirsiniz. Allah ve tanrı kelimesinin nasıl ayrı tutulduğuna dikkat ediniz ;

"Onların Allah'tan başka yalvardıkları tanrılarına hakaret etmeyin ki, onlar da cahillik ederek hadlerini aşıp Allah'a hakaret etmesinler."

Bu bağlamda anlam açısından TDK Güncel Türkçe Sözlüğü referans almak pekte sağlam bir iş değil bence.

__________________



Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir;
Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir.
Paradox isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla