E Kodları Nedir? Neyi İfade Eder?
E kodları (EC Code) her bir gıda katkı maddesi için Avrupa Birliği tarafından belirlenen kod numaralarıdır. Gıda katkı maddeleri tüm dünyada bütünlük sağlanması amacıyla her türlü besinin tanımında kullanılır. Her gıda katkı maddesinin bir E kodu vardır. E harfi “Europe (Avrupa)”nın kısaltmasıdır. Örneğin, E 300 kodu C vitaminini simgeler. Bir katkı maddesinin E kodu taşıması, bu katkının üzerinde tüm güvenlik çalışmalarının tamamlandığını gösterir.
Gıdalarda kullanılan E kodları elementlerin isimlendirilmesi gibi uluslararası kullanılan kimyasal katkı kodlarıdır.
E kodlu ürünler ne demektir?
Avrupa bilimsel komitesi tarafından incelenmiş ve gıda katkı maddesi olarak kullanımında sakınca görülmeyen maddeler için verilmiş onayı belirleyen ve katkı maddesinin kimyasal adı yerine kullanılan tanıtıcı bir işarettir.
Gıda Maddesi | E kodu |
---|
Antosiyanin | E 163 |
Asetik asit | E 260 |
Karoten | E 160 |
Niasin | E 375 |
Sistin | E 920 |
Sitrik asit | E 330 |
Süksinik asit | E 363 |
Vitamin C | E 300 |
Elmanın içinde bulunan doğal bileşenlerin kodları yukarıdaki gibidir. Bunlar aynı zamanda gıda katkı maddesi olarak bilinen ve elmadaki ile aynı yapıya sahip maddelerdir.
Hazır gıdaların paketleri üzerinde, kullanım amaçlarına göre gıda katkı maddelerinin kategorileri, bunu izleyen özel adlar ve “E” numaraları ile belirtilir.
“E” numaraları Avrupa Birliği ülkelerinde gıda katkı maddelerini pratik bir kodlama yöntemi olarak geliştirilmiştir. “E” numara sistemi ile gıda katkı maddelerinin temel işlevlerine göre sınıflaması aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Katkı türü | E numara aralığı |
---|
Antioksidanlar | E 300 – E 399 |
Asit – baz sağlayıcılar | E 500 – E 599 |
Emüigatör ve stabilizatörler | E 400 – E 499 |
Geniş amaçlı gıda katkıları | E 900 – E 999 |
Koruyucular | E 200 – E 299 |
Renklendiriciler | E 100-E 199 |
Tatlandırıcılar, koku verenler | E 600 – E 699 |