Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.02.2019, 15:22   #1 (permalink)
Papatya

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up E Kodları Nedir? Neyi İfade Eder?

E Kodları Nedir? Neyi İfade Eder?




E kodları (EC Code) her bir gıda katkı maddesi için Avrupa Birliği tarafından belirlenen kod numaralarıdır. Gıda katkı maddeleri tüm dünyada bütünlük sağlanması amacıyla her türlü besinin tanımında kullanılır. Her gıda katkı maddesinin bir E kodu vardır. E harfi “Europe (Avrupa)”nın kısaltmasıdır. Örneğin, E 300 kodu C vitaminini simgeler. Bir katkı maddesinin E kodu taşıması, bu katkının üzerinde tüm güvenlik çalışmalarının tamamlandığını gösterir.

Gıdalarda kullanılan E kodları elementlerin isimlendirilmesi gibi uluslararası kullanılan kimyasal katkı kodlarıdır.

E kodlu ürünler ne demektir?

Avrupa bilimsel komitesi tarafından incelenmiş ve gıda katkı maddesi olarak kullanımında sakınca görülmeyen maddeler için verilmiş onayı belirleyen ve katkı maddesinin kimyasal adı yerine kullanılan tanıtıcı bir işarettir.

Gıda Maddesi E kodu
Antosiyanin E 163
Asetik asit E 260
Karoten E 160
Niasin E 375
Sistin E 920
Sitrik asit E 330
Süksinik asitE 363
Vitamin C E 300

Elmanın içinde bulunan doğal bileşenlerin kodları yukarıdaki gibidir. Bunlar aynı zamanda gıda katkı maddesi olarak bilinen ve elmadaki ile aynı yapıya sahip maddelerdir.

Hazır gıdaların paketleri üzerinde, kullanım amaçlarına göre gıda katkı maddelerinin kategorileri, bunu izleyen özel adlar ve “E” numaraları ile belirtilir.

“E” numaraları Avrupa Birliği ülkelerinde gıda katkı maddelerini pratik bir kodlama yöntemi olarak geliştirilmiştir. “E” numara sistemi ile gıda katkı maddelerinin temel işlevlerine göre sınıflaması aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Katkı türü E numara aralığı
Antioksidanlar E 300 – E 399
Asit – baz sağlayıcılar E 500 – E 599
Emüigatör ve stabilizatörler E 400 – E 499
Geniş amaçlı gıda katkıları E 900 – E 999
Koruyucular E 200 – E 299
Renklendiriciler E 100-E 199
Tatlandırıcılar, koku verenler E 600 – E 699

Bazı E Katkıları


E 100 Zerdeçal (turmerik), hint safranı (curcumin)Renk verici
E 621 Monosodyum glutamat (MSG) Tat artırıcı
E 403 Amonyum aljinat Kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı
E 200 Sorbik asit Koruyucu
E 507 Hidroklorik asit Asitlik düzenleyici
E 302 Kalsiyum askorbat Antioksidan

211 kodlu sodyum benzoat koruyucusu ürünlerin raf ömrünü iki yıla kadar uzatır.

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla