Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.07.2013, 11:20   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Post Kitabını Çocuğunuzla Birlikte Yapın!

Kitabını Çocuğunuzla Birlikte Yapın!

Yıldıray Karakiya
Çocuk kitapları eleştirmeni
ntvmsnbc
Güncelleme: 09:26 TSİ 15 Ocak. 2013 Salı


Kitabın bir iletişim aracı olduğunu düşünecek olursak bebeğinizle kuracağınız nitelikli iletişim için kendi ellerinizle hazırladığınız kitapları kullanabilirsiniz. Bir deftere beğendiğiniz fotoğrafları ve resimleri yapıştırın. Bunları bebeğinize gösterin ve haklarında konuşun. İşte bu kadar! İsterseniz bir anı kitabı da yapabilirsiniz. İşte bir örnek:


Bebeğimin Hatıra Defteri (0+)
Bebeğinizin dünyaya gelmesi için aylarca beklediniz. Bu sabırlı bekleyiş sonlara doğru sabırsızlığa dönüştü. “Haydi bir an önce gel artık!” demeye başladınız ona. Yavrunuz sonunda aranıza katıldığında bir anda ne çok hatıra birikmeye başlar. Doğduğu gün yaşananlar aile bireylerinin onu ilk kez gördüğünde yaşadıkları hissettikleri... Bebeğinizin ilk gülücüğü ilk dişi ilk sözcükleri... Bunların her birini kaydetmek yıllar sonra da o günün anısını taptaze yaşamak istemez misiniz?


Belki bu iş için üretilmiş albümlerden yararlanmak isteyebilirsiniz. “Bebeğimin Hatıra Defteri” de bunlardan biri. Bebeğin büyüme sürecine ilişkin tüm anları bir araya getirmeyi amaçlayan albüm ailenin notlarla ve fotoğraflarla dolduracağı çeşitli bölümlerden oluşuyor. “Dünyaya gelişimin ailem için anlamı” “Doğduğumda dünya nasıl bir yerdi?”“İlkler” “İlk karalamalarım” albümde yer alan otuzu aşkın başlıktan sadece birkaçı... Bebeğinizyaşadıklarını kendi ağzından anlatıyormuş gibi oluşturulmuş içerik o büyüyüp bu defteri okuyacak yaşa geldiğinde onun için bambaşka bir deneyim olacak.


Helen Exley'nin hazırladığı kitabın birbirinden güzel suluboya resimlerini Angela Kerr yapmış. Keriman Güldiken'in Türkçeleştirdiği albüm Mavibulut Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.




Masal Battaniyesi (3+)
Paylaşmayı öğrenmek bazen zor olabilir. Hele sevgiyle istekle paylaşılan şeylerin azalmak yerine çoğalması kolay kavranılır bir durum değildir. Paylaşmayı öğrenmekte ailenin ve yakın çevrenin etkisi büyüktür. Bir de kitapların elbette! Özellikle aile içinde eğlenerek birlikte okunan kitaplar iyi birer kılavuzdur. Ferida Wolff ve Harriet May Savitz tarafından kaleme alınan Elena Odriozola tarafından resimlenen “Masal Battaniyesi” o iyi kılavuzlardan biri. Kitabı Türkçeye Nesin Yayınevi Çocuk Cenneti Kitaplığı Özgün Dündar Cihangiroğlu’nun çevirisiyle kazandırdı.


Karlı bir dağdaki bir köyde yaşayan Masalcı Nine çocuklara her gün masal anlatırmış. Köyün çocukları her gün Masalcı Nine’nin battaniyesine oturur masal dinlerlermiş. Bir gün Masalcı Nine bir çocuğun ayakkabısının delik olduğun fark etmiş. O çocuğa kalın bir çorap örmeye karar vermiş fakat elinde hiç yün yokmuş. Masalcı Nine düşünmüş taşınmışsonunda çocuğa çorap örmenin bir yolunu bulmuş. Ayakkabısı delik çocuk bir sabah uyandığında kalın bir çift çorap bulmuş. Derken postacı bir atkı okul müdürü bir çift eldiven Bayan İvanov yün bir önlük bulmuş. Köydeki herkes tam da ihtiyacı olan yün eşyaya kavuşuyormuş ama kimse bunların nereden geldiğini bilmiyormuş. Öte yandan masal dinleyen çocuklar her geçen gün daha küçük bir battaniyeye sığışmak zorunda kalıyormuş. Bir gün köylüler durumu anlamışlar. Herkes evindeki battaniyeden birkaç sıra söküp Masalcı Nine’ye götürmüş. Masalcı Nine yepyeni bir battaniye örmüş. Çocuklar eskiden olduğu gibi kocaman bir battaniyenin üzerinde dinliyorlarmış masallarını. Ta ki…


Templeton İkizleri ve Parlak Fikirleri: Kitap 1 (9+)
Templeton İkizleri Abigaile ve John mucit babaları Profesör Templeton ile birlikte yaşamaktadır. Annelerini yakın zamanda yitirmişlerdir. Babaları kaybının acısını henüz atlatamamıştır. Her şey Templeton İkizleri’nin ne zamandır istedikleri köpeği almaya babalarını ikna etmek için bir düzenek kurmalarıyla başlar. Köpeği almaya ikna olan Profesöryeniden icatlarının peşine düşer. Uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir icadı için başka bir üniversiteden destek buluncaçocuklarını da alıp taşınır. Ne yazık ki bu yeni üniversitede onları bekleyen karanlık bir kişi vardır. Bu kişi Profesör’ün icadının kendine ait olduğunu iddia eder ve onu ele geçirmek için çocukları kaçırır. Ne var ki Templeton İkizleri kolay lokma değildir. Bulmaca çözmeye düzenek kurmaya meraklı kardeşler sorunları farklı açılardan ele alma becerileri sayesinde kendilerini babalarını ve babalarının icadını kurtarırlar.


Sıra dışı olaylar bilmeceler ve beklenmedik çözümlerle dolu “Templeton İkizleri ve Parlak Fikirleri” baştan sona eğlenceli bir okuma vaat ediyor. Engel olarak gördüğümüz bazı durumları aşmanın o durumları farklı bir bakış açısıyla ele almaktan geçtiğini çocuklara doğrudan söylemek bu kitap kadar işe yaramayacaktır.


Ellis Wiener’in yazdığı kitabı Jeremy Holmes resimledi. RedhouseKidz markasıyla yayımlanan kitabı Türkçeye Mercan Yurdakuler Uluengin çevirdi.


Konu Laura tarafından (20.08.2013 Saat 14:47 ) değiştirilmiştir.
Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla