Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06.08.2013, 13:54   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kuran ayetleri üzerinde düşünmek

Kuran ayetleri üzerinde düşünmek

Kuran Allah’ın tüm insanlara gönderdiği son kitaptır. Dünya üzerinde yaşayan her insan Kuran’ı öğrenmek ve onda bildirilen emirleri uygulamakla yükümlüdür. Ancak insanların büyük bir bölümüKuran'ı kutsal bir kitap olarak kabul etmelerine rağmen onu öğrenmez ve Kuran'da Allah'ın emrettiklerini yerine getirmezler. Bu Kuran üzerinde hiç düşünmemiş olmalarının Kuran'ı kulaktan dolma bilgilerle tanıyor olmalarının bir sonucudur. Düşünen bir insan için Kuran'ın önemi ve insan hayatındaki yeri ise çok büyüktür.


Herşeyden önce "düşünen" bir insan kendisini ve içinde bulunduğu evreni yoktan var eden kendisine bir hiçken can veren sayısız nimet ve güzellik bahşeden Yaratıcımızı tanımak ve O'nun hangi tavırlardan hoşnut olacağını öğrenmek ister. Allah'ın elçisi vasıtasıyla gönderdiği Kuran insanın bu sorularına cevap veren bir yol göstericidir. Bu nedenle insanın Allah'ın insanlara rehber olarak indirdiğidoğruyu ve yanlışı birbirinden ayırdığı Kitabı'nı çok iyi bilmesi her ayetinin üzerinde düşünerek Allah'ın emrettiklerini en doğru ve en güzel şekilde uygulaması gerekir.


Allah Kuran'ın insanlara ne amaçla gönderildiğini şöyle haber verir:


(Bu Kur'an) Ayetlerini iyiden iyiye düşünsünler ve temiz akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. (Sad Suresi 29)


Gerçek (şu ki) o (Kuran) elbette bir öğüttür. Artık kim dilerse öğüt alıp-düşünür. (Müddessir Suresi54-55)


Birçok insan Kuran'ı okur ancak önemli olan Allah'ın ayetlerinde de bildirdiği gibi okunan her Kuran ayetinin üzerinde düşünmek o ayetten bir öğüt almak ve davranışlarını bu öğütler doğrultusunda düzeltmektir. Örneğin Kuran'da haber verilen "Demek ki gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır. Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır." (İnşirah Suresi 5-6) ayetini okuyan bir insan bu ayet üzerinde düşünür. Allah'ın her zorluğun ardından bir kolaylık yaratacağını öyle ise herhangi bir zorlukla karşılaştığında tek yapacağı şeyin Allah'a tevekkül ederek ardından gelecek olan kolaylığı beklemek olduğunu anlar. Allah'ın böyle bir vaadi varken zorluk anlarında paniğe veya ümitsizliğe kapılmanın ise imanda bir zayıflık alameti olduğunu görür. Ve bu ayeti okuyup üzerinde düşündükten sonraki hayatı boyunca davranışları ayette bildirildiği şekilde olur.


Allah Kuran'da geçmişte yaşamış olan peygamberlerin ve elçilerin hayatlarından bazı bilgileri de bizlere aktarır ki bu insanlar Allah'ın razı olacağı bir insanın davranışlarının konuşmalarının ve hayatının nasıl olduğunu görsünler ve örnek alsınlar. Allah elçilerin kıssalarının üzerinde düşünülmesi ve insanların bu kıssalardan öğüt almaları gerektiğini bazı ayetlerde şöyle bildirir:


Andolsun onların kıssalarında temiz akıl sahipleri için ibretler vardır. (Yusuf Suresi 111)


Musa (olayın)da da (düşündürücü ayetler vardır). Hani Biz onu açık bir delille Firavun'a göndermiştik; (Zariyat Suresi 38)


Böylece biz onu (Nuh'u) ve gemi halkını kurtardık ve bunu alemlere bir ayet (kendisinden ders çıkarılacak bir olay) kılmış olduk. (Ankebut Suresi 15)


Kuran'da geçmiş kavimlerin bazı özelliklerinden sahip oldukları ahlaktan ve başlarına gelen felaketlerden de söz edilir. Bu konularla ilgili ayetleri sadece geçmiş toplulukların başlarına gelenlerin aktarıldığı tarihi olaylar olarak okumak büyük bir yanılgı olur. Çünkü Allah tüm diğer ayetleri olduğu gibi geçmiş kavimlerden bahsedilen ayetleri de üzerinde düşünmemiz ve bu kavimlerin başlarına gelenlerden ibret alarak davranışlarımızı düzeltmemiz için bizlere bildirmiştir. Ayetlerde şöyle buyrulmaktadır:


Andolsun Biz sizin benzerlerinizi yıkıma uğrattık. Fakat öğüt alıp-düşünen var mı? (Kamer Suresi 51)


Ve onu da tahtalar ve çiviler(le inşa edilmiş gemi) üzerinde taşıdık; gözlerimiz önünde akıp-gitmekteydi. (Kendisi ve getirdikleri) İnkar edilmiş-nankörlük edilmiş olan (Nuh)a bir mükafaat olmak üzere. Andolsun Biz bunu bir ayet olarak bıraktık. Fakat öğüt alıp-düşünen var mı? Şu halde Benim azabım ve uyarıp-korkutmam nasılmış? Andolsun Biz Kur'an'ı zikr (öğüt alıp düşünmek) için kolaylaştırdık. Fakat öğüt alıp-düşünen var mı? (Kamer Suresi 13-17)


Allah Kuran'ı tüm insanlara bir rehber olarak indirmiştir. Dolayısıyla Kuran'ın her ayeti üzerinde düşünmek ve her bir ayetten bir ders ve öğüt alarak Kuran'a göre yaşamak Allah'ın hoşnutluğunurahmetini ve cennetini kazanmanın tek yoludur.


ALLAH KURAN'DA İNSANLARI NELERİ DÜŞÜNMEYE ÇAĞIRIR?


(Onları) Apaçık deliller ve kitaplarla (gönderdik). Sana da zikri (Kur'an'ı) indirdik ki insanlara kendileri için indirileni açıklayasın ve onlar da iyice düşünsünler diye. (Nahl Suresi 44)


Nahl Suresi'ndeki bu ayette olduğu gibi Allah birçok ayetinde insanları düşünmeye çağırır. Allah'ındüşünmemizi bildirdiği konular üzerinde düşünmek Rabbimizin yarattığı hikmet ve yaratılış mucizelerini görmek bir ibadettir. Üzerinde düşünülen her konu Allah'ın sonsuz gücünü aklını ilmini sanatını ve diğer sıfatlarını tanıyıp anlamamıza vesile olur.

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla