Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.08.2013, 11:34   #1 (permalink)
Kuvvetmira
Aktif Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Vitaminler Hakkında Her Şey

Vitaminler Hakkında Her Şey

Vitamin, vücudumuzda bulunan hücrelerin, normal fonksiyonlarını, büyüme ve gelişmelerini devam ettirmeleri için gerekli olan maddelerdir.

Vücudumuz için önem teşkil eden 13 vitamin vardır. Bunlar;

A Vitamini
C Vitamini
D Vitamini
E Vitamini
K Vitamini
B1 Vitamini (tiyamin)
B2 Vitamii (riboflavin)
B3 Vitamini (niyasin)
Pantotenik asit
Biotin
B6 Vitamini
B12 Vitamini
Folik asit

Vitaminler 2 gruba ayrılırlar:

Yağda çözünen ve vücudun yağlı dokusunda depolanan vitaminler. Bunlar, A, D, E ve K vitaminleridir.
Suda çözünen vitaminler. Vücut, bu vitaminleri alındıkları anda kullanmalıdır. Kullanılmamış olan ve vücuda fazla gelen suda çözünen vitaminler idrar yoluyla vücuttan atılırlar. Sadece B12 vitamini suda çözünen bir çeşit olduğu halde karaciğerde birkaç yıl boyunca depolanabilmektedir.

Fonksiyonları

Yukarıda gördüğünüz her vitaminin vücut için önemli görevleri vardır. Vücut ihtiyacı olan vitamini yeterince alamadığı zaman, insanlar vitamin eksikliği yaşarlar ve vitamin eksikliğinde vücutta bazı sağlık problemleri görülebilir.

Yeterli miktarda sebze, fasulye, mercimek, tam tahıl ve güçlendirilmiş süt ürünleri yememek sağlık problemlerinizin artmasına neden olabilir. Bu sağlık problemlerinden bazıları; kalp rahatsızlıkları, kanser ve kemik sağlığındaki düşüşlerdir.

A vitamini

Sağlıklı kemiklere, yumuşak dokuya, mukus zarına, cilde ve dişlere sahip olmamıza yardımcı olur. Eksikliğinde, gece körlüğü ve kornea erimesi yaşanabilir.

B6 vitamini

Diğer adı piridoksin olan bu vitamin, kırmızı kan hücrelerinin şekillenmesine ve beyin fonksiyonlarının devam etmesine yardımcı olur. Bu vitamin aynı zamanda vücutta kimyasal reaksiyonları sağlayan birçok protein için de önemlidir. Yüksek miktarlarda alınan protein vücutta B6 vitamini seviyesinin artmasını sağlar. Eksikliğinde anemi veya periferik nöropati (beyin ve omuriliği vücudun diğer kısımlarına bağlayan sinirlerin hasar görmesi) görülebilir.

B12 vitamini

Diğer B vitaminleri gibi, B12’de metabolizma için önemlidir. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerine (alyuvar) yardım eder ve merkezi sinir sisteminin de devamlılığını sağlar. Eksikliğinde megaloblastik anemi görülebilir.

C vitamini

Diğer adı askorbik asittir. Antioksidan özelliğine sahiptir ve sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanızı sağlar. Aynı zamanda vücudun demiri emmesini ve sağlıklı doku oluşumunu sağlar. Ayrıca yaraların iyileşmesine de yardımcıdır. Eksikliğinde megaloblastik anemi görülebilir.

D vitamini

Aynı zamanda ''güneş ışığı vitamini’’ olarak da bilinir. Çünkü vücudun güneşte kalarak ortaya çıkardığı bir vitamindir. Haftada 3 kere, günde 10 – 15 dakika güneşte durmak, vücudun, D vitamini ihtiyacını karşılar. Fakat, güneşli bölgelerde yaşamıyorsanız büyük bir ihtimalle yeterince D vitamini alamıyorsunuz demektir. Çünkü D vitamini, gıdalarla alındığı zaman vücudun ihtiyacını karşılaması oldukça zordur. D vitamini, vücudunuzun kalsiyumu emmesini sağlar, aynı zamanda kan seviyesini ve fosfor seviyesini düzende tutar. Eksikliğinde kemik yumuşaması ve raşitizm görülebilir.

E vitamini

Diğer adı tokoferol olan bir antioksidandır. Alyuvarların şekil almasında rol oynar ve vücudun K vitaminini kullanmasını sağlar. Eksikliğinde vücuda olan negatif etkisi tam olarak bilinmemektedir.

K vitamini

Vücut için önemli vitaminler listesinde olmasa da K vitamini olmadan kan, bir arada durmaz (pıhtılaşmaz). Ayrıca bazı araştırmalar, K vitamininin kemik sağlığı açısından da önemli olduğunu iddia etmektedirler. Eksikliğinde kanama diyatezi görülebilir.

Biotin

Protein ve karbonhidrat metabolizması için önemlidir. Aynı zamanda hormon üretimi ve kolestrol için de önemlidir. Eksikliğinde bağırsak iltihabı veya deri yangısı görülebilir.

Niyasin

Bir çeşit B vitaminidir ve sağlıklı deri ve sinir sistemine sahip olmamızı sağlar. Aynı zamanda kolestrol düşürücü etkileri vardır. Eksikliğinde pellagra adlı bir deri hastalığı görülebilir.

Folik asit

B12 vitamini ile birlikte alyuvarlara şekil vermek için çalışır. DNA üretimi için folik asite ihtiyaç vardır. Hamile olan her kadının yeterince folik asit aldığına emin olması gerekir. Düşük miktarda folik asit alımının sonucunda doğum kusurları oluşabilir.

Pantotenik asit

Gıda metabolizması için önemlidir. Hormon ve kolestrol üretiminde de rol oynar. Eksikliğinde parestezi (ciltte hissedilen, belirgin uzun süreli etkisi olmayan, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme ve yanma hissi) görülebilir.

B2 vitamini (Riboflavin)

Diğer B vitaminleri ile birlikte çalışır. Vücut gelişimi ve alyuvar üretimi için önemlidir. Eksikliğinde ariboflavinoz görülebilir.

B1 vitamini (Tiyamin)

Hücrelerin karbonhidratları enerjiye çevirmesine yardımcı olur. Hamilelik ve emzirme sırasında yeterli miktarda karbonhidrat almak son derece önemlidir. Aynı zamanda kalp fonksiyonları ve sağlıklı sinir hücreleri için de önemli bir vitamindir. Eksikliğinde beriberi hastalığı (bir tür sinir sistemi hastalığı) veya Wernicke-Korsakoff sendromu (hafıza kaybı gibi beden işlevlerinde düzensizlik durumu) görülebilir.

__________________
https://t.me/pump_upp
Kuvvetmira isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla