Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27.09.2013, 12:33   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart AÖF 4.Sınıf İnsan Kaynakları Yönetimi Ünite 3

AÖF 4.Sınıf İnsan Kaynakları Yönetimi Ünite 3

İnsan Kaynakları Planlaması

Planlama ve insan kaynakları planlaması nasıl tanımlanır, işletme planlarıyla insan kaynakları planları arasındaki ilişki nedir?

Planlama işletmenin nereye, nasıl gideceğinin belirlenmesidir.

- İnsan kaynakları planlaması; yönetimin, organizasyonun şu andaki ve gelecekte arzuladığı duruma uygun insan kaynaklarının belirlemesidir.
- İnsan kaynakları planlarının etkili olabilmesi insan kaynakları planlarının organizasyonun uzun dönemli planlarından ve faaliyet planlarından çıkarılmış olması gerekir.

İnsan kaynakları ihtiyacı stratejik planlar ile faaliyet planlarından çıkarılır sonra mevcut insan kaynaklarına uygunluğuyla karşılaştırılır. Daha sonra boş pozisyonlar işe alma, yeniden yerleştirme ve eğitimle doldurulur.

İnsan kaynakları planlaması kavramının sınırları nelerdir?

- İnsan kaynakları planlama organizasyonun planlama süreciyle yakından ilişkili olduğu için zaman çerçevesi örgütsel planlarla bağlantılı olarak ele alınmalıdır.
- İnsan kaynakları planlamanın her adımı insan kaynakları personelinin ve organizasyondaki diğer bölüm yöneticilerinin ortak çabasıyla gerçekleşmelidir.
- İnsan kaynakları planlamasına organizasyonun tamamı yada belirli bir grubu dahil edilebilir.

İnsan kaynakları planlaması süreci nedir?

- İnsan kaynakları planlama sürecini insan kaynakları ihtiyacının belirlenmesi, arzının belirlenmesi ve arz ve ihtiyacının karşılaştırılarak planın oluşturulması olmak üzere üç temel aşamayla açıklayabiliriz.
- İnsan kaynakları ihtiyaç tahmini; bir işletmenin kısa ve uzun vadede ihtiyacı olan işgücünün sayı, tür ve nitelik olarak belirlenmesidir.
- İnsan kaynakları azını belirleme örgütte çalışanların durumunu nicelik ve nitelik açısından belirmeme sürecidir.
- Yapılan bu karşılaştırmalar sonucu, her pozisyonda ne kadar ve hangi beceri ve yeteneğe sahip personelin bulunmasının uygun olacağını belirten bir plan hazırlanmalıdır. Bu planda, planlama dönemi içersinde gerçekleşecek veya ortadan kalkacak işler, dolayısıyla ihtiyaç duyulacak personel sayısı ve yeterlilikleri, elde bulunan personel sayısı ve yeterlilikleri, eğitim ihtiyacı gibi temel konular yer almalıdır.

Personel bulma işlevini etkileyen faktörler nelerdir?

Personel bulma işlevini etkileyen başlıca faktörler; personel politikaları, işgücüplanları, yaşanan deneyimler, işin özellikleri ve çevre koşullarıdır.

İşletmeler personel bulmada hangi yollara başvururlar?

İşletmeler personel bulmada işletme-içi ve işletme-dışı kaynaklara başvurabilirler. İşletme-dışı kaynakları tercih ettiklerinde; gazeteler, mesleki dergiler ve internette duyurular yayımlama, işyerine yapılan kişisel başvuruları değerlendirme, İş Kurumu ve danışmanlık şirketleri hizmetlerinden yararlanma, eğitim kurumlarından nitelikli öğrenci çekme ve işletme personelinin önerilerini dikkate alma gibi yollar izlerler.

İşletmenin ve işin personel adaylarına sunumunda gerçekçi olunması neden önemlidir?

Adayların işin niteliği, çalışma koşulları veya firma imajı hakkında yanlış beklentiler içine girmemeleri, düş kırıklığına uğramamaları; iş tatminleri ve işletmede kalıcı olmaları bakımından önemlidir. Bu nedenle işletmenin ve işin personel adaylarına sunumunda, gerçekçi olunması gerekir.

Personel seçme işlevini etkileyen faktörler nelerdir?

Personel seçme işlevini etkileyen, etkili ve rasyonel olmasını sağlayan faktörlerin başında işgücü planları, iş analizleri, performans değerlemeleri, personel bulma çabaları, ahlaki değerler ve örgütsel kısıtlayıcılar gelir.

Personel seçiminde biyografik bilgiler neden önemlidir?

Personel seçiminde biyografik bilgiler, adayın geçmiş yaşantılarına ve süreklilik gösteren özelliklerine ilişkin ipuçları vererek gelecekte işletmede ortaya çıkacak tutumları, davranışları ve başarı du rumlarının önceden kestirilmesini sağlar.

Personel seçiminde psikolojik testlerin kullanılması, hangi yararları sağlar?

Psikolojik testler, geçerlik ve güvenirlik araştırmaları önceden yapılmış ölçme araçları olarak adayın yetenekleri ve kişilik özellikleri hakkında çok yönlü, ayrıntılı ve güvenilir bilgiler sağlar.

Benzetim yoluyla seçim yönteminin üstünlüğü nedir?

Benzetim yoluyla seçim yönteminin üstünlüğü, adayların gerçek iş ortamındakine benzetilmiş koşullarla karşılaştırılıp, bu koşullardaki performans ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Böylece aday gelecekte işinde göstereceği performansı önceden sergilemiş olur.

Mülakat yöntemi kullanılırken hangi yanıltıcı etkiler söz konusu olabilir?

Mülakat yöntemi kullanılırken halo etkisi, izlenim yönetimi gibi görüşmecinin adayı gerçekte olduğundan farklı değerlendirmesine yol açan yanıltıcı etkiler söz konusu olabilir. Görüşmeci bu konuda dikkatli olmalı veya yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmalıdır.

Personel seçiminde referans ve tavsiye mektuplarına ne amaçla başvurulur?

Referans ve tavsiye mektuplarına, adayın geçmişteki davranışlarının ve başarılarının, gelecekteki davranışları ve performansı hakkında ön fikir vereceği düşünülerek başvurulur

Seçilen personel nasıl işe başlatılır?

Seçilen eleman belgeleriyle önce işletmenin İnsan Kaynakları Bölümü’ne gelir. Belgeleri kontrol edilip hizmet sözleşmesi imzalanır. Daha sonra İnsan Kaynakları departmanından bir görevli yeni personeli çalışacağı departmandakilerle tanıştırır ve kendisine oryantasyon eğitimi uygulanır.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla