Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.10.2012, 21:42   #28 (permalink)
Narsinha

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Teknoloji sözlüğü

kamusal veri şebekesi (Alm. , Fra. réseau public pour données, İng. public data network) Kamuya veri iletim hizmetleri sunmak amacıyla kurulan ve işletilen bir şebeke.
kanal (Alm. Kanal, Fra. canal, voie, İng. channel) 1) Verilerin iletildiği yol, 2) Bir radyo ya da televizyon iletimine elverecek denli genişliğe sahip olan sıklık kuşağı
kanal altyapısı (Alm. Kanal-Infrastruktur, Fra. sous-structure de canal, İng. channel substructure) Bir kanalın daha alt düzeyde bir soyutlamanın sonucunda bir kanallar ya da öbekler kümesine bölüntülenmesi.
kanal denkleştirici (Alm. , Fra. égaliseur de canal, İng. channel equalizer) Bir iletişim kanalındaki doğrusalsızlık, darbantlılık, sönümlenme vb. gibi bozucu etkenlere karşı kanalın aktarım işlevine istenen özellikleri kazandırmayı amaçlayan denkleştirici.
kanal grubu (Alm. , Fra. groupe de voies, İng. channel group) Sıklık bantları yanyana olan ve tek bir taşıyıcı tarafından taşınan 12 standart telefon kanal kümesi.
kanal hata denetimi (Alm. Kanalfehler-überwachung, Fra. contrôle d'erreurs de canal, İng. channel error control) Bir iletişim kanalından yapılan iletimde verilerin örselenerek hatalı algılanmasına karşı alınan önlemler.
kanal kapısı (Alm. Kanalgatter, Fra. porte de canal, İng. channel gate) Belirli anlarda bir kanalı bir anayola ya da bir anayolu bir kanala bağlayan aygıt.
kanal sığımı (Alm. Kanalkapazität, Fra. capacité d'un canal, İng. channel capacity) Bir iletişim kanalının güvenilir biçimde hiç bir bilgi örselenmesine ve yıtimine yol açmadan taşıyabileceği bilgi miktarı
kanalı çoğullamadan çıkarmak (Alm. , Fra. démultiplexeur de canaux, İng. channel demultiplexing) Sayısal olarak çoğullanmış bir veri katarından bir ya da daha fazla kanalı seçip çıkarmak.
kanıt (Alm. Argument, Fra. argument, İng. argument) Bir tanıtlamanın dayandığı önerme.
kapalı devre (Alm. geschlossener Stromkreis, Fra. circuit fermé, İng. closed circuit) Akım için sürekli bir yolun bulunduğu devre.
kapalı döngü kutupları (Alm. Pole im geschlossenen Kreis, Fra. pôles en boucle fermée, İng. closed loop poles) Kapalı döngü aktarım işlevinin payda çokterimlisinin kökleri.
kapalı eğri (Alm. abgeschlossene Kurve, Fra. courbe fermée, İng. closed curve) Başlangıç ve bitiş noktaları çakışan eğri.
kapalı konum (mekanik anahtar) (Alm. geschlossene Stellung, Fra. position de fermeture, İng. closed position) Aygıtın ana devresinin önceden belirlenmiş sürekliliğinin sağlandığı konum.
kapalı kullanıcı grubu (Alm. , Fra. group fermé d'usagers, İng. closed user grubu, CUG) Bir veri ağı üzerinde kendi gruplarına ait olmayan kullanıcılardan çağrı kabul edemeyen ya da ileti gönderemeyen seçilmiş kullanıcılar grubu.
kapalı mimari (Alm. , Fra. architecture fermée, İng. closed architecture) Tek bir üreticinin / satıcının yazılım ve donanımıyla bağdaşır olan mimari.
kapalı yol (Alm. geschlossener Pfad, Fra. chemin fermé, İng. closed path) Bir çizgede hiç bir düğüme bir kezden çok uğramayan ve başladığı düğümde biten yol.
kapama yeteneği (Alm. Einschaltvermögen, Fra. pouvoir de fermeture, İng. making capacity (of a switching device)) Kullanma ve davranış için öngörülen şartlar altında belirtilmiş bir gerilimde, bir anahtarlama aygıtının kapayabileceği beklenen akım değeri.
kapı (Alm. Tor; Klemmenpaar, Fra. porte; pair de bornes, İng. port; terminal pair) 1) Bir devrede, birinden giren akım diğerinden çıkan akıma özdeş olduğu uçlar çifti; 2) Bilgisayar dizgelerinde uçbirim ile merkezi bilgisayar arasındaki iletişim kanalı.
kaplam (Alm. , Fra. domaine, étendue, İng. extent) Bir kavram, simge ya da davranışın uzanım alanı ya da oluşturucu öğelerin tümü.
kaplama alanı (Alm. , Fra. zone de couverture, İng. coverage area) Bir verici radyo istasyonunun belirli bir hizmet için, belirli bir frekansta, bir ya da daha çok sayıda alıcı istasyon iletişim kurabildiği alan.
kaplama alanı dışında (Alm. , Fra. zone morte, İng. dead spot) Hücresel iletişim sisteminde hizmetin verilemediği bir yer.
kapma (Alm. Mitnahme, Fra. capture, İng. capture) 1) Moleküler ya da atomik bir yapının nötron gibi bir parçacıkla etkileşerek onu yakalaması, 2) Bir çok taşıyıcının bulunduğu bir ortamda alıcının diğerlerini bastırarak tek bir radyo dalgasına uyumlanması.
kapsama imi (Alm. Inklusionszeichen, Fra. signe d'inclusion, İng. inclusion sign) Bir kümenin bir başka kümenin altkümesi olduğunu gösteren im.
kapsayan orman (Alm. , Fra. arbre recouvrant, İng. spanning tree) Tüm düğümleri içeren, ancak ayrıtlarının bazılarının budanmasıyla altçizgelere parçalanan ağaç.
kara cisim (Alm. schwarzer Körper, Fra. corps noir, İng. black body) Akkorluğuna dek ısıtılınca sürekli bir görünür ışık izgesi veren kuramsal cisim.
kara kutu modeli (Alm. , Fra. boîte noire, İng. black box) Girdileri, çıktıları, ve işlevsel ilişkisi bilinen, ancak içeriği ya da gerçekleştirimi bilinmeyen ya da önemsiz olan sistem ya da bileşenin modeli.
karakteristik empedans (çeli) (Alm. , Fra. impédance caractéristique, İng. characteristic impedance) Birbiçimli bir iletim hattında, hattı sonsuz uzunlukta gibi gösterecek, dolayısıyla yansımasız kılacak sonlandırma empedansı.
karanlık akımı (Alm. Dunkelstrom, Fra. courant d'obscurité, İng. dark current) Bir elektron tüpü veya bir fotoselin dış devresinden gelen radyasyonun bulunmaması durumunda akan akım.
karanlık direnci (Alm. , Fra. résistance d'obscurité, İng. dark resistance) Herhangi bir aydınlatma olmadığında bir ışığa duyarlı aygıtın üzerindeki gerilimin karanlık akımına oranı.
karar (Alm. Entscheidung, Fra. décision, İng. decision) Bir gengüdümün (stratejinin) sonucu.
karar anı (Alm. Entscheidungsmoment, Fra. instant de décision, İng. decision instant) Sayısal iletişimde alıcıya gelen sayısal bir işaretle hangi olasıl öğenin geldiğinin sezilmesi için karar verilme anı.
karar değeri (Alm. Entscheidungswert, Fra. valeur de décision, İng. decision value) Sayısal iletişim ya da işaret işlemede komşu nicemleme aralıkları arasındaki sınırı belirleyen değer.
karar devresi (Alm. Entschluß-Schaltung, Fra. circuit de décision, İng. decision circuit) Sayısal iletişimde alıcıya gelen sayısal bir işaretin hangi öğesi olduğuna belirli bir olasılıkla karar veren devre.
karar düğümü (Alm. Entscheidungsknotenpunk, Fra. noeud de décision, İng. decision node) Bir işlem ya da yordam çizgesinde kararların alındığı düğüm.
karar kuralı (Alm. , Fra. régle de décision, İng. decision rule) Örüntü tanımada gözlemlenen her bir ölçüm ya da örüntü dizisini tek bir ulama (kategoriye) atayan kural.
karar kuramı (Alm. Entscheidungstheorie, Fra. théorie de décision, İng. decision theory) Bir karara ulaşmak için kullanılan varsayımlar, yöntemler ve kuramlardan oluşan istatistik dalı.
karar uzayı (Alm. Entscheidungsraum, Fra. espace de décision, İng. decision space) Ardışıl çözümlemede ve karar kuramında tüm olası kararlardan oluşan küme.
kararlı dizge (Alm. stabiles System, Fra. système stable, İng. stable system) Sınırlı enerjili bir girdiye sınırlı yanıt veren bir dizge.
kararlı doğrusal dizge (Alm. lineares stabiles System, Fra. système linéaire stable, İng. stable linear system) Dürtü yanıtının mutlak değerinin sonsuz aralıktaki tümlevinin sonlu olduğu doğrusal dizge.
kararlı durum (Alm. stabiler Zustand, Fra. état stable, İng. stable state) Bir tetik devresinde uygun bir vurumun uygulanışına değin devrenin kaldığı durum.
kararlılaşma süresi (Alm. , Fra. temps de stabilisation, İng. stabilization time) Bir teyp düzeneğinin harekete başlamasından anma hızı etrafındaki salınımlarının belirli limitin altına düşene değin geçen süre.
kararlılık (Alm. Meßtändigkeit, Fra. constance, İng. stability) Ölçme aygıtının kendi metrolojik (ölçümbilimsel) özelliklerini sabit tutabilme yeteneği. 2) Bir dizgenin her türlü sonlu enerjili girdi için çıktısının sınırlı kalması
kararlılık (Alm. Stabilität, Fra. stabilité, İng. stability) Bir dizgenin her türlü sonlu enerjili girdi için çıktısının sınırlı kalması
kararsız dizge (Alm. unstabiles System, Fra. système instable, İng. unstable system) Sınırlı bir bozucu sinyale yanıtı giderek sonsuz genliğe ulaşan ya da sonsuz genlikli bir salınıma giren ya da her iki durumun görüldüğü dizge.

Narsinha isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla