Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31.10.2013, 14:26   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Astim Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Astim Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler


ASTIMLI HASTALARIN SIK SORDUĞU 10 SORU
Astım kişiden kişiye sıklığı ve şiddeti değişebilen, nefes darlığı ve solunum atakları ile seyreden kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor.

ASTIMLI HASTALARIN SIK SORDUĞU 10 SORU

Astım kişiden kişiye sıklığı ve şiddeti değişebilen, nefes darlığı ve solunum atakları ile seyreden kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor.
Nefes darlığı olarak bilinen ve hava yollarının periyodik daralması sonucu soluk almanın güçleştiği astım, özelikle son günlerde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor. Ülkemizde yaklaşık her 100 erişkinden 5-7'sinde, her 100 çocuktan 13-15'inde görülüyor. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artıyor. Her yaştan bireyi etkileyebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen astım, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabiliyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Kantarcı, astımla ilgili hastaların en sık sorduğu soruları yanıtladı.

1-Astım ilaçları bağımlılık yapar mı?
Hayır, astım ilaçları kesinlikle bağımlılık yapmaz.

2-Astım ilaçları şişmanlatır mı, iştah açar mı?
Hayır, astım ilaçlarının böyle bir etkisi yoktur. Ancak kullanıldıktan hemen sonra ağızın içinde çalkalanıp tükürülmemesi halinde uzun süre kullanımında kortizonlu ilaçların bu tür etkilerinin olabileceği ileri sürülmektedir.

3-Astımlı hasta kaplıcalara gidebilir mi?
Genel olarak kaplıcalara gidilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak kaplıca ortamındaki sıcak ve buharlı hava astım hastalarını rahatsız edebilir. Duyarlı kişilerde aşırı nem ortamında çoğalan küfler astım belirtilerini artırabilir.

4-Bu hastalığın kesin tedavisi var mıdır?
Astım uygun tedaviyle tam kontrol altına alınabilir, olgular hiç astım hastası değilmiş gibi yaşamlarına devam edebilirler. Ancak müzmin bir hastalık olması nedeniyle hayatlarının herhangi bir döneminde bir tetikleyici ile astım belirtileri ortaya çıkabilir.

5-Astım kronik bronşite, Koah'a çevirir mi?
Hayır, kronik bronşit ve Koah farklı hastalıklardır, astımın ilerlemesiyle oluşmazlar.






6-Evde nemlendirici veya buhar aleti kullanılmalı mıdır?
Nemlendirici ve buhar aletlerinin astımınıza bir faydası yoktur. Tam tersine evde aşırı nem küf gelişimini artırıp astımınızı olumsuz etkilemesine neden olacaktır.

7-Bu hastalıkta aşı tedavisinin yeri nedir?
Aşı tedavisi ancak seçilmiş bazı hastalarda düşünülmelidir. Aşı uzun süreli tedavi şeklidir. Uygun kişiler tarafından yapılmaz ise yeterince etkili olmadığı gibi bazı yan etkileri de görülebilir. Bu nedenlerden dolayı aşı tedavisine yalnızca Alerji Uzmanları tarafından karar verilmeli, aşı tedavisi yalnızca Alerji Uzmanları tarafından başlatılmalıdır.

8-Ne sıklıkta doktora gitmeliyiz?
Astım belirtilerindeki artış, birbirini takip eden iki gün devam ediyorsa hemen doktora gidilmelidir. Eğer hiç astım belirtisi hissedilmiyorsa yanı astım tam kontrol altındaysa 3-4 ayda bir kontrole gitmek yeterli olacaktır.

9-Astım hastaları evde hayvan besleyebilir mi?
Astımlı hastaların bir kısmında evcil hayvanlara karşı alerji vardır. Bu hastalarda tedavinin en önemli kısmı evcil hayvanı evden tamamen uzaklaştırmak ve evcil hayvanı olanlarla da temas etmemektir.

10-Astım hastaları her yıl grip aşısı olmalı mıdır?
65 yaş üzerinde her yıl grip aşısı olunması gerekir. Daha genç hastalarda grip olma olasılığını azalttığı ancak, astım atak sıklığına etkili olmadığı gösterilmiştir. Halen ağır astımlılara önerilmemektedir.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla