Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26.11.2013, 08:31   #1 (permalink)
Gulfem
Aktif Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 26 Kasımda, Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında;

26 Kasımda, Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında;

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Alpullu Şeker Fabrikasının açılması, Lakap ve Ünvanların kaldırılması, Kapalıçarşı’da büyük yangın, Sesten hızlı giden Concorde uçaklarının hizmetten kaldırılması var

GÜNÜN OLAYI
Sesden Hızlı giden Concorde Uçakları Hizmetten Kaldırıldı (2003)
1969 Yılında Fransa’da üretimine başlanan Concorde uçakları 26 Kasım 2003’de hizmetten kaldırıldı. Sesten hızlı olan bu uçakların yapım maliyeti çok yüksekti. Ayrıca yakıt tüketimi ve bakım masrafları oldukça fazla idi. Son zamanlarda çeşitli kazalar yaşanması da onların hizmet dışı kalmalarında etkili olmuştur. Sadece 16 adet üretilmiş olan bu uçakların diğer yolcu uçaklarına göre yolcu kapasitesi de düşüktü.
GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI
Türkiye’nin İlk Şeker Fabrikası Alpullu’da Açıldı (1926)
1924 yılında kurulan İstanbul ve Trakya Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’nin çalışmaları ile yapımına 1925 yılında başlanan Türkiye’nin ilk şeker fabrikası Alpullu Şeker Fabrikası 26 Kasım 1926’da açıldı. Fabrika Almanlar ve İtalyanlar tarafından yapıldı. Fabrikadaki üretim ise Macarlar tarafından gerçekleştiriliyordu.
Bazı Lakap ve Ünvanlar Kaldırıldı (1934)
Soyadı Kanununun kabulünden sonra TBMM’de 26 Kasım 1934 tarihinde kabul edilen 2590 sayılı kanun ile bazı lakap ve ünvanlar kaldırıldı. Efendi, bey , paşa, ağa bu kanunla kaldırılan lakap ve ünvanlardan bazılarıdır.
Merkezi Tosya-Ladik olan Büyük Bir Deprem Yaşandı (1943)
Merkezi Tosya-Ladik olarak gösterilen 26 Kasım 1943’te saat 22.20’de deprem büyük bir deprem yaşandı. Depremin şiddeti 7.2 olarak tespit edilmiştir. Ankara’ya kadar bütün çevre illerde hissedilen deprem de 2824 kişi hayatını kaybetmiştir. Bir çok ev yıkılmış ve hasar görmüştür.
Kapalıçarşı Tarihinin En Büyük Yangını Yaşadı (1954)
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kapalıçarşı tarihi boyunca bir çok yangına maruz kalmıştır. Ancak 26 Kasım 1954’te yaşanan yangın bu yangınların en büyüğü olarak kabul edilir. Yangın yirmi sekiz günde söndürülebilmiştir. Bu yangında çarşının neredeyse tamamı yanmıştır. Yangının nedeni olarak elektrik kontağı gösterilmiştir.
İsrail İle İlişkiler İkinci Katip Seviyesine İndirildi (1980)
12 Eylül 1980 darbesi ile Türkiye’nin Ortadoğu politikasında bazı önemli değişiklikler yaşanmaya başlandı. Bu yeni politikada temel hedef Arap dünyası ile yakınlaşmaktı. Bunun ilk adımı 26 Kasım 1980’de atıldı ve İsrail ile diplomatik ilişkiler ikinci katip seviyesine indirilerek en düşük seviyeye çekildi. Türkiye 1956 İsrail’in Mısır’a saldırması üzerine bu ülkedeki elçisini geri çekmişti. Arap-İsrail savaşlarının başından itibaren İsrail ile soğuk olan ilişkiler böylece biraz daha alt seviyeye çekilerek Arap dünyasına sıcak mesaj verilmek istenmiştir.
GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI
1812- Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu, büyük kayba uğrayarak Rusya topraklarını terk etmek zorunda kaldı.
1934- Atatürk’ün önerisiyle İsmet Paşa’ya, ‘’İnönü’’ soyadı verildi.
1935- Afyon-Isparta demiryolu açıldı.
1947- Eski Milli Eğitim bakanlarından, köy enstitülerinin başlangıcı sayılan okulları kuran Saffet Arıkan öldü.
1986- Eski dışişleri bakanlarından Prof. Dr. Gündüz Ökçün öldü.
1993- Almanya, PKK’yı terör örgütü ilan ederek, bütün yan kuruluşlarıyla birlikte kapattı.
1996- Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller, Susurluk kazasından söz ederken, ‘’Devlet uğruna kurşun atan da yiyen de şereflidir’’ dedi.

__________________
Gulfem isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla