Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.09.2012, 15:10   #15 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Voleybol Hakkında Bilgi, Teknikleri, Kuralları Herşey Burada

3) Sıçrayarak Pas:
Rakip takımda blok yapan oyuncuları şaşırtmak, onları tereddüde düşürüp hücum eden smaçörlere rahat top kullanma imkânı vermek amacıyla kullanılır. Öne ve geriye sıçrayarak yapılır.


PASÖRLÜK
Voleybol takımında en önemli mevkii pasörlüktür. Maç yapan iki takım arasındaki pasörlerin farkı bile müsabakanın neticesini değiştirebilir. Pasörler takımların oyun kurucu elemanlarıdır. Yapılacak her hücumun hazırlığı pasörlerin kararı ve attıkları pasla gerçekleştirilir. Bu derece önemli bir mevkide görev yapabilecek pasörün bazı nitelikleri olmalıdır. Bunlar sırasıyla:

1) Mücadelecilik
2) Zihinsel çabukluk
3) Anında harekete geçebilme yeteneği
4) Sürekli hareketlilik
5) Serinkanlılık
6) Dayanıklılık
Pasörlük yeteneği ve özellikleri böyle çok olunca bu yeteneklere sahip oyuncuların eğitimi de oldukça zordur.


MANŞET
Voleybol sporunda manşet, önemli teknik hareketlerden biridir. Voleybol müsabakasında karşıdan gelen topların pasöre iletilmesi sırasında kullanılan bu hareket, başarılı yapılırsa servis karşılama ve savunma sırasında pasörü rahatlatır, takımın başarılı hücum yapma olanağını sağlar. Takımların oyun tempolarını manşetle ayarladıkları görülmektedir.

İki çeşit manşet vardır:
1) Yüksek Manşet: Maçın oyun temposunun yavaşlatılması, oyunun rolantiye alınması istendiğinde kullanılır.

2) Yatık ve Kurşun Manşet: Temponun hızlandırılması için kullanılan bir tekniktir. Karşıdan gelen servisin pasöre çabuk iletilmesi amacıyla kullanılır.

Manşetin Teknik Gelişimi:
a) Hazırlık pozisyonu
b) Ayaklar üzerinde kayarak hareket etme
c) Vuruş öncesi pozisyon
d) Vuruş
e) Vuruş sonrası takip pozisyonu


YER MÜDAFASI (SAVUNMA)
Voleybol müsabakası sırasında, seyircilerin seyretmekten zevk aldıkları bir başka hareket de vurulan çok bir smaçın müdafa tarafından çıkarılmasıdır. Topun karşılıklı gidip gelir seyirciye doyumsuz bir heyecan ve ancak sporcuları da yorar. Müdafaa sistemleri; arka orta içerde ve arka dışarıda olmak üzere iki şekilde uygulanır.


DUBLAJLAR
Voleybolda gösterişsiz ve oyların çalışmasını yaparken çok dıkları bir harekettir. İki şekilde uygulanır:

a) Hücum Dublajı:
Takım halinde yapılan bir hücum sırasında, rakip bloktan dönme ihtimaline karşı, topun tekrar kazanılıp hücum yapabilmek amacıyla kullanılan, alçak pozisyondaki manşet vuruşudur.

b) Müdafaa Dublajı:

Rakibin yaptığı bir hücumda blok yapan oyuncuların arkasında alçak pozisyonda yapılan manşet vuruşudur. Servis ya da sayı kaybının önlenmesinde etkendir. Takımın yaptığı hücum süratine göre ikiye ayrılır:

1) Erken Dublaj: Yatık pasla süratli hücumlar yapıldığında kullanılır.
2) Geç Dublaj: Normal ve yüksek pasla yapılan hücumlar sırasında kullanılır.



FİLEYE GELEN TOPLARIN ALINMASI

Voleybolda yanlış alınan bir manşet vuruşunun fileye gitmesi durumunda, takımın aleyhine olabilecek hatanın düzeltilmesi amacıyla yapılır. Mutlaka çalışılması gereken bir hareket olup, topun fileye gelmesi sırasında sporcunun yapacağı ilk şey, topun filenin hangi tarafına geldiğini tespit etmesidir. Top filenin üç bölümüne gelebilir ve şöyle çıkartılır:


1) Top filenin bandına yakın gelirse hemen aşağıya kayar. Sporcuların bu topu erken dublaj hareketi gibi çabuk girerek çıkartmaları gerekir.
2) Top filenin ortasına çarparsa açığa düşer, alçak manşet pozisyonunda bir metre kadar filenin önüne yaklaşan sporcu, bu topu çıkartabilir.
3) Top filenin alt kısmına düşerse bir an filede kalıp dışarı düşer, geç dublaj hareketi yapan bir sporcu bu topu çıkartabilir.



VOLEYBOLDA YER HAREKETLERİ

Voleybol müsabakası sırasında savunma yapan takım oyuncularının, topun çıkartılmasında çaresiz kaldıkları durumlarda kullandıkları hareketlerdir. Biraz da artistik olan bu hareketler, iyi bir voleybol takımında çok az kullanılır. Çünkü yere düşmeden ve atlamadan topa müdahale etmek, takımların ayak çabukluğu için önemli bir değerlendirmedir. Yer hareketleri üç çeşittir:

1) Yana ters takla (sağa, Bola)
2) Planjon
3) Burgu

Bütün bu hareketlerde amaç topun yere değmeden çıkartılmasıdır.



SERVİS
Bazı başka sporlarda olduğu gibi voleybolda da servis oyunu başlatan vuruştur. Servis atışı sırasında etkili olabilmek için uzun servis antrenmanları yapmak gerekir. Takımların sayı alabilmeleri için önemli bir etken olan servis aynı zamanda sayı almanın da en kestirme yoludur. Atılış şekillerine göre servisler ikiye ayrılır:

a) Alttan atılan servisler,
1) Önden atılan servisler
2) Yandan atılan servisler

b) Üstten atılan servisler,
1) Tenis servis
2) Amerikan servis
3) Balans servis
4) Kelebek servis
5) Japon servis
6) Smaç servis

Taktik Servis Atma:


Voleybol müsabakasında taktik servisin önemi çok büyüktür. Oyuncular servisten direkt sayı alabilmek için, servisi kötü manşet olan rakip oyuncuya veya rakibin boş alanlarına alma çalışmaları yaparlar. Bu tür servisler rakip takımın servis karşılama disiplinini bozar. Servis karşılama dizilişinde olan bir takımın önüne atılan bir kısa servis (Kesik Servis) veya gerisine atılan uzun servis (Derin Servis) takımın manşetlerini bozar.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla