Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.12.2013, 19:17   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sigara, ruh sağlığını da etkiliyor

Sigara, ruh sağlığını da etkiliyor


Denizci, "Uzun süre sigara içildikten sonraki süreci Türkiye yol haritasına benzetiyorum. Otoyol gibi her yere gidiyor. Ruh sağlığına, beden sağlığına etki ediyor." dedi.

Uzman Psikolog Emel Denizci, sigara ve ruh sağlığı ilişkisi hakkında bilgiler verdi. Denizci, sigarayı bırakmanın en büyük ve gerekli şartının motivasyon olduğunu söyledi. İnsanların sigara içme nedenlerinin birbiriden farklı özellikler gösterdiğini belirten Denizci, "Sigara, genellikle ergenlik ya da genç erişkinlik döneminde kullanılmaya başlanmaktadır. Bu dönemde sigaraya başlamayı etkileyen nedenler arasında merak, anne babaların yada aile büyüklerinin sigara içmeleri, özenti, akran baskısı, sosyal kabul görme, sigaranın bir büyüme sendromu olarak görülmesi, bağımlı kişilik özelliği, stresle baş etmede yetersizlik, özgüven azlığı, hayır diyememe, çeşitli kişilik bozuklukları ve ruhsal sorunların etkili olduğu bilinmektedir." diye konuştu.

Bağımlılık nedeniyle ruh sağlığı sorunları içerisinde yer alan sigaranın sağlık açısından da olumsuz etkileri olduğunu belirten Denizci, "Sigaranın da herkesin bildiği zararları var. Göğüs hastalıkları, anfizen, bronşit, kalp şeker hastalıkları ve kanser riski çok fazla. Ben sigara sonrası süreci Türkiye yol haritasına benzetiyorum, otoyol gibi her yere gidiyor. Ruh sağlığına, beden sağlığına etki ediyor ve ilerleyen zaman içerisinde sigara vücutta kalıcı hasarlar açıyor." ifadelerini kullandı.

Sigara kullanımının bağımlılığa neden olmasından dolayı hastalık olarak kabul edildiğini aktaran Denizci, "Sigaranın ruhsal hastalıklarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Şizofreni, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik sorunlara sahip bireylerde sigara bağımlılığı daha yüksek oranda bulunmaktadır." dedi.

Sigarayı bırakmaya karar vermenin bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacağı bir sorun olduğunu vurgulayan Denizci, şunları kaydetti: "Sigarayı bırakmanın en büyük gerekli şartı motivasyondur. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Sigarayı bırakmak isteyen bir kişi öncelikle kendine inanmalı ve güvenmeli. Sigarayı ilk bıraktığınız zamanlarda kendinizi huzursuz, rahatsız ve sarsılmış hissedebilirsiniz. Bu nedenle sizi sigara içmeye sevk eden durumlardan kaçının."

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla