Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.12.2013, 20:06   #4 (permalink)
Asi Ruh
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alman Edebiyatı

1933'ten Sonraki Alman Edebiyatı

Bu çağda Almanyada Nasyonal Sosyalizmin iş başına geçti. Hükü*metin aldığı tedbir ve takip ettiği politika dolayısiyle halk edebiyatı çok ihtimam gördü. Bu edebiyat milletin hayat görüşünü toprağın mukadde*ratı içinde ve Alman hayat durumuna uygun bir şekilde aksettirmeyi ülkü bildi. Bu dönemde Reichskulturkammer yeni karar ve kanunlarla yahudileri yayım sahasından uzaklaştırdı ve edebiyat bir düzen altına alındı. Alman şiiri, Alman varlığını aksettirmeği ve Alman geçmişini yaşatmak amacını güderek halka koyu bir Almanlık ruhunun aşılanması için, halk şiirlerine çok önem verildi. Bu sahada önde görünen şahıslar : Blunck, Beumelburg, Jelusich, Künkeî, Hohlbaum, Gmelin, Bethge, Brockmeier, Tügel, Hans Schwarz, Rehberg, Hymmen, Langenbeck ve Helke'dir. Nasyonal sosyalizmin takibettiği gaye dolayısiyle köylü şiiri yeni bir şekilde doğdu ve bu şiir toprağa bağlı varlığı derin bir şekilde aksettirmeği ülkü bildi. Bu ideali terennüm eden şairler: Griese, H. E. Busse, Waggerl, Linke, Billinger, Rainaeter, Josefa Brens — Totenhol, I. M. Bauer ve Oberkofler'dir.
Nasyonal Sosyalizmin ilk zamanlarında Almanyada kökleşmesi üzerine bu mücadeleyi şiirler içinde canlandırmak ve yeni döle bu ruhu aşılamak piyesi güdüldü. Bu şiirin temsilcileri : Dietrich Eckart, Horst Wesel, Baldur V. Schirach, Horst, Anacker, Gerhard Schumann, Herbert Böhme, Herybert Menzel ve Hans Baumann'dır.
Halk fikrinin gelişimini ve sosyal hayatın ilerlemesini temin maksadiyla köylü halk piyeslerine fazla önem verildi. Bunun da temsilcileri : Euringer ve E. W. Möller'dir.
Nasyonal sosyalizmin en kudretli zamanında muhtelif bölgelerin Rcich'e katılmasiyle Büyük Almanya idealinin uyanması yeni bir şiir dolayısıyla Alp ve Tuna bölgelerinde yaşayan Alman edebiyatının gelişme*lini, tekrar doğmasını ve ihtimam görmesini sağladı. Bu sahada mühim yerişgal edenler: Weinheber, Sepp Keller, Springenschmid ve Tümler'dir.
Südet çevrelerinin kolayca Almanyaya katılması dolayısile bu bölge*lin yaşayan Almanlar arasında hasıl olan büyük sevinç, bu yerde şiirin yeni bir devir geçirmesine sebep oldu. Bilhassa Südet Alman şairlerinden Pleyer, Rothacker, Bedenreuth romanlarıyla bu bölgenin Alman idealinin hudutları içine girmesinde büyük bir etkisi dokundu.
Siebenbürger'in halk yaşayışı ve mücadelesini Menschendörfer, Willstock, Zillich gibi edipler hikâyelerinde canlandırdılar.

Asi Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla