Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.02.2014, 23:19   #1 (permalink)
Asrevya
Son/suz Söz,Öz/söz Olmalı!

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Hz.İdris Peygamber'in Sırrı


Hz.İdris Peygamber'in Sırrı



72 dil bilen İdris Aleyhisselam sadece Müslümanlar için kutsal değildir, Onun ismine- sembollerine antik Mısır’a, Mason kitabelerinden Avrupa’nın Kuzey sahillerine her yerde rastlanır, peki kimdir İdris Peygamber

İdris Peygamber hem İslam, hem de diğer kitaplı dinler için hem çok önemli; fakat hem de çok az bilinen; hatta bir bakıma esrarengiz bir kişiliktir.

Miraç sırasında, Hz Muhammed’in gördüğünü ve selamlaştığını özellikle belirttiği bu önemli kişilik aslında kimdi?

İslam inancına göre İdris ilk kez insanlara dikiş dikmeyi öğretmiş kişidir. O nedenle Osmanlı’da Terzilerin Piri İdris Peygamberdir. Yine İslam inancına göre İdris Peygamber’in asıl adı Hanuh’tur. İdris adı, Kur’an’da ona , ‘çok okuduğu için’ verilmiş bir addır. Gerçekten de İdris Aleyhisselam, rivayete göre 72 dil bilir ve her topluluğa ilahi çağrıyı kendi diliyle yapabilirdi.

Yine İslam inancına göre Cebrail kendisini 4 kez ziyaret etmiş ve ona 30 sayfalık bir kitap indirmiştir. İdris Peygamber Kur’an-ı Kerim’de bakın nasıl zikredilir: « Kitapta İdris'i de an. Hakikaten o, pek doğru bir insan, bir peygamberdi . Onu üstün bir makama yücelttik » (El-Meryem Suresi, 56-57)

İdris Peygamberin, kutsal rivayetlerde, Aşure günü ‘göğe kaldırıldığı’ söylenir.

Böylece Tıpkı İsa Peygamber gibi ölmeden cennete alındığı inancı yaygındır. İdris Peygamberin çok sayıda mucizevi vasıfları da zikredilir. Havadaki bulutlara hükmedebilmekte, böyle büyük şeyler yanında ağaçlarda kaç yaprak olduğuna varıncaya kadar pek çok küçük şeyin bilgisine de sahip kılınmış olmaktadır. Nuh Tufanının geleceğini çok önceden bildirmiş. Üstelik kendisinden sonra gelecek peygamberleri de tek tek saymıştır.

Fakat İdris Peygamber’in bu manevi donanımlarının yanı sıra diğer peygamberlerde o derece öne çıkmayan çok başka bir özelliği daha vardır: Neredeyse bütün bilim ve fen alanlarındaki geniş bilgisi.

100 ŞEHİR KURAN PEYGAMBER

İdris Peygamber rivayete göre 100 şehir kurmuş; insanlara kalemle yazı yazmayı öğretmiş; hemen hemen bütün bilimlerin temellerini atmıştır. Neredeyse tüm insan medeniyetinin kurucusu olarak anlatılan İdris Peygamber, nedense diğer peygamberler arasında o derece öne çıkmaz, yaygın olarak tanınmaz.

Peki ama niye?

Çünkü İdris Peygamberin bir başka vasfı onun GİZLİLİĞİDİR. İdris Peyfamber Aslında sadece bilim ve teknoloji alanında değil ‘GİZLİ İLİMLER’ konusunda da peygamberler arasında müstesna bir yer tutar.

100 ADLI PEYGAMBER

En eski peygamberlerden biri olan İdris Peygamberi bu GİZLİ vasfı ile en eski kültürler bile tanır. Tanırlar fakat farklı farklı adlarla...

İdris peygamber, Mezopotomya, Eski Mısır ve Eski Yunan gibi kadim medeniyetler için o kadar önemlidir ki zaman zaman onu bir ‘yarı-tanrı’ olarak bile tasvir ettiklerine şahit oluruz.

İdris Peygamber’in eski yazıtlarda ilk kez bahsedilişine Eski Mısır’da şahit oluruz. Orada ilk bilinen adı ‘Thot’dur. Mısır’ın çok eski sayılan ‘TANRILAR DÖNEMİ’ sırasında yaşadığı rivayet edilir. Genellikle ‘Hermes Thot’ adıyla tanınır. Tıpkı İdris Peygamber gibi o da insanlığa dikişi öğreten kişi ve terziliğin simgesidir. Fakat onun terziliği hem zahiri terziliktir. Hem de batıni anlamda, insanlara bir anlamda iç elbiselerini ‘hal libasını’ giydirmektedir. Ki İdris Peygamber’in de terziliğinin gizli anlamı böyledir.

ERMİŞ HERMES’TEN GELİR

Mısır’da İdris veya Hermes’in bir başka adı da ‘HERMES TRİMEGİSTES’ti. Mısır’a yerleşen Eski Yunanlıların koyduğu bu ad ÜÇ KERRE BİLGE’ anlamına gelmektedir. Yunus Emre’nin dizelerinde ‘İdris nebi, hülle biçer; gezer Allah deyü deyü’ dizelerinde terziliği vurgulanan İdris Peygamber’in ermişliği de Anadolu tasavvuf ehli tarafından iyi bilinir.

Öyle ki kimilerine göre Türkçe’de evliya ve nebiler için de kullanılan ‘ERMİŞ’ kelimesi doğrudan HERMES’ kelimesinden gelir.

Böylece Tasavvufun herkese açık edilmeyen gizli tutulan, bilgelik sırlarının asıl öğreticisi olarak karşımıza çıkan isim işte bizzat İdris Peygamber’dir. Gerek İslam, gerek ise Batı kaynakları Hermes’e atfedilen ve gizli bilimleri anlatan çok sayıda kitaptan bahsederler. Öyle ki Hermes kitaplarının, aynı zamanda, İdris Peygamberin gelecek olayları haber vermesi gibi, yine kehanetlerle dolu olduğuna inanılır.

İdris Peygamber zamanla putperest kültürlerin yaygınlaşmasıyla tarih içinde iki kez daha farklı kişiliklere büründürüldü. Yunan çok tanrıcılığı ondan HERMES adıyla bir ‘tanrı’ türetti. Tanrıların habercisi olan bu tanrı ayaklarında küçük kanatçıklar ve elinde –İdris’in ‘gizli ilim- gücünü simgeleyen bir BÜYÜLÜ ASA taşır.

İDRİS’İN SİMGELERİ HER KÜLTÜRDE VAR

İdris’e yani Hermes’e ait öğretiler ve semboller çok çeşitlidir. Bunların bazıları daha sonra Masonlar tarafından da kendilerine saygı uyandırmak için sahiplenilmiştir. Ünlü Davud veya Süleyman Mührü, Amerikan Doları’ndaki göz taşıyan piramit hep İdris Peygambere ait irfan içeren gizli simgelerdi.
Alevi deyişlerindeki Turna kuşunun eski Mısır hiyeroglifliflerindeki Hermetik kutsal kuş olduğu iddia edilir.

Hermes’in hiyeroglif veya eski Arapça veya İbranice gibi sessiz harfleri kullanmayan alfabelerde yazılışının HRM oluşu ve bunun Kudüs’teki kadim Süleyman Tapınagı’nı yapan Hiram usta’ya tekabül ettiği söylenir. Hiram Usta da daha sonraları Masonlarca sahiplenilmiştir.

Hermes, Hiram ve benzeri kelimeler yine Hiyerogliflerce güneş ışığının yani ‘Nur’un tanrılaştırılmış hali olan tanrı RA ile ilişkilendirildiği görülür. İdris Peygamber veya Hermes de tasavvufta Güneş Feleği (Burç) ve ışıkla özdeşleştirilir.

BÜYÜCÜ MERLİN OLARAK ORTAYA ÇIKTI

Böylece İdris Peygamber önce Mısır’da RA ve sonra Yunan’da Hermes olarak iki kez tanrılaştırıldı. Daha sonra çok tanrıcılığı bırakan Batı dünyası bu kez Hermes’i yine insanlaştırdı. Fakat bu kez ondan tıpkı Merlin gibi ama çok daha eski ve bilgili bir cins ‘büyücü’ yarattı.

Yalan yanlış pek çok büyü ve kehanet kitabı Bilge HERMES’in adıyla ‘Pazar’a sürüldü.

İslam dünyası ise belki de biraz Batı’nın bu şirk koşan tavrından ötürü, belki de biraz İdris Peygamber’in ilahi sırların bekçiliği vasfına, yani gizliliğine duyduğu saygıdan diğer peygamberlere göre İdris Peygamberden çok az bahsetmeyi tercih etti. Bu büyük peygamber Kur’an ve hadislerin vurgulamasına karşın neredeyse unutuldu.

Halbuki Muhyiddin-i Arabi gibi büyük İslam alimleri bir taraftan onun gizli ilimlere ilişkin yanını incelerken, öbür yandan eski Mısır kökünü anlatan ‘Güneş Feleği’ ile irtibatını vurgulamış; amma özellikle tasavvufi kemal erişme yönünü ‘İdrisî kemal’ olarak açıklamıştır. Çağmızın şüphesiz ki onun bu ‘İdrisî kemal’inden edineceği çok ders vardır.

Alıntıdır


__________________

Yalnız açığa çıkan ışığı görebiliyorsan,
Yalnız söylenen sesi duyabiliyorsan,
Ne görebiliyorsun,Ne duyabiliyorsun.

"Hayret et! Çünkü hayrettir göğe açılan pencere.
Hayret ettim ve gördüm, bin ayet güldü yüzüme."
Asrevya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla