Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.04.2014, 03:03   #1 (permalink)
sahanebaskan
Isınan Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Radyoterapi ve Saç Dökülmesi

Radyoterapi ve Saç Dökülmesi


Vücutta bulunan kanserli hücrelerin, sağlıklı hücrelere zarar verilmeden öldürülmesini sağlamak amacıyla uygulanan radyoterapi tedavisi yan etki olarak saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Tedavinin tamamlanmasından sonra dökülen saçlar yeniden çıkmaktadır. Bu nedenle hastalar saçlarının dökülmesinden çok iyileşme süreçlerine odaklanmalı ve sağlıklarına kavuşmak için hekimlerinin hazırladığı tedavi planına harfiyen uymak zorundadırlar. Tedavinin bitiminde yaklaşık 2 3 ay sonra dökülen saçlar eski haline dönmekte hatta daha gür bir şekilde çıkmaktadır.
Radyoterapide saç dökülmesi özellikle tedavi uygulanan bölgedeki tüylerin dökülmesiyle kendisini gösterdiği için baş bölgesi için radyoterapi tedavisi uygulaması yapılıyor ise hastalarda saç dökülmesi yaşanabilir. Radyoterapi uygulandığı bölgedeki hücreleri zayıflatmaktadır. Bu zayıflayan hücrelere saç ve kıl hücreleri de dahil olmaktadır. Radyoterapi tedavisi uygulanmaya başlanmasından yaklaşık 2 hafta sonra saç ve kıl kökleri zayıflamaya başlar. Bu nedenle radyoterapide saç dökülmesi radyoterapi tedavisi gören hastaların eğer tedavinin uygulandığı bölge baş bölgesi ise sıklıkla karşılaştığı yan etkiler arasında bulunmaktadır. Baş bölgesi dışında vücudun diğer bölgelerine uygulanmakta olan radyoterapide saç dökülmesi yaşanmamakta, tedavinin uygulandığı bölgedeki tüyler dökülmektedir. Örneğin göğüs kanseri için radyoterapi tedavisi uygulanması sonucunda hastanın koltukaltındaki tüyler dökülebilir.
Radyoterapide saç dökülmesi kemoterapi tedavisinde olduğu kadar şiddetli bir oranda olmamaktadır. Bu nedenle radyoterapi tedavisi gören hastalar, saç dökülmesi problemini önemsememeli ve tam olarak iyileşmeye odaklanmalıdırlar.

sahanebaskan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla