Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.07.2014, 13:25   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çocuk Kalp Sağlığı - Nedir?

Çocuk Kalp Sağlığı - Nedir?



Doğan her 1000 çocuktan 8inde doğumsal kalp hastalığı saptanmaktadır. Bu rakam canlı doğumların yaklaşık 1ine karşılık gelmektedir. Türkiyede her yıl 12000-13000 bebek kalp anomalisi ile doğmaktadır.

Çocuklarda görülen kalp hastalıkları üç ana başlık altında toplanabilir.

a- Doğumsal Kalp Hastalıkları

b- Romatizmal Kalp Hastalıkları

c- Ritim Ve İleti Bozuklukları

Doğumsal Kalp Hastalıkları: Doğum öncesi anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan anomalilerdir. Bu anomaliler, kalbin kulakçık veya karıncıkları arasındaki bölmelerdeki delikler, kalbe gelen veya kalpten çıkan damarlardaki anomaliler, kalp kapakçılarında darlık veya yetersizliğe neden olan anomaliler, koroner damarlardaki anomaliler, karıncık veya kulakçıkların gelişme bozuklukları veya yukarıda saydığımız anomalilerden birkaçının bir arada olduğu kalp gelişim bozuklukları şeklinde olabilir. Halk arasında "kalbi delik çocuk" olarak bilinen doğumsal kalp hastalıklarının yüzlerce değişik şekli vardır. Bu hastalıkların bazıları hafif, bazıları orta derecede, bazıları çok ağır ve karmaşık olabilir. Çocuklarda en çok görülen kalp hastalıkları doğumsal anomalilerdir.

Romatizmal Kalp Hastalıkları: Genel olarak kalp kapakçıklarında şekil bozuklukları ile darlık veya yetersizliklere neden olur. Hemolitik streptokok adı verilen mikroplarla oluşan bir tür boğaz enfeksiyonlarından sonra gelişen kalp romatizması, giderek azalmakla beraber ülkemizde hala sorun olmaya devam etmektedir.

Ritim Ve İleti Bozuklukları: Kalbin elektriksel sisteminde anormal yavaşlama, duraklama veya hızlanmalarla kendini gösteren düzensizliklerdir. Daha çok erişkin yaşlarda görülen bu bozukluklar çocuklarda bazen doğumsal kalp hastalıkları ile birlikte, bazen geçirilmiş kalp ameliyatından sonra bazen de bilinen herhangi bir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkmaktadır.

Belli başlı kalp hastalıkları dışında çocuklarda daha az oranda kardiyomiyopati, miyokardit ve perikardit gibi kalp adelesi veya kalp zarının hastalıkları da görülebilir.

Doğumsal kalp hastalığı nadir görülen hastalıklardandır ve çoğunda hastalığın nedeni bilinmemektedir. Çocuğunuzun kalp anomalisi ile doğmasında sizin bir kabahatiniz olduğunu düşünmeniz yersizdir.

Bazı viral hastalıklar nadiren kalp kusuruna neden olabilir. Örneğin hamilelik döneminde geçirilen kızamıkçık hastalığı anne karnındaki bebeğin kalp gelişimini engelleyebilir ve bazı gelişim kusurlarına da neden olabilir.

Bazı vakalarda doğumsal kalp hastalığının gelişiminden kalıtım sorumlu tutulabilmektedir. Aynı ailede birden fazla çocukta doğumsal kalp hastalığına çok ender olarak rastlanılmaktadır.

Down sendromu gibi bazı hastalıklarda kalp dahil birçok organda çeşitli anormaliler görülebilir.

Hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçlar, alkol, uyuşturucu, röntgen ışınına maruz kalma, akraba evliliği, annenin diyabetik olması bebekte kalp kusuru oluşma riskini artırabilir.

Doğan her 1000 çocuktan 8'inde doğumsal kalp hastalığı saptanmaktadır. Bu rakam canlı doğumların yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir. Türkiye'de her yıl 12000-13000 bebek kalp anomalisi ile doğmaktadır.

Bu çocuklardaki anomali çok ağır olsa bile cerrahi girişim ile anomaliler düzeltilebilir.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla