Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.09.2014, 18:48   #1 (permalink)
SrKn
ultrAslan

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kahraman Türk Kadınları Hakkında Bilgi

Kahraman Türk Kadınları Hakkında Bilgi

Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)


1888’de Erzurum’da doğdu. Kara Fatma Erzurumlu Yusuf Ağa’nın kızıdır. Balkan Harbi’nde kocası Derviş Erden’le Edirne’de Yanık Kışla’da bulunmuştur. 1. Dünya Savaşı’nda 9, 10 kadınla birlikte Kafkas Cephesi’nde savaşmıştır.

On başı olduğu, kadınlardan oluşan birliğiyle Yunan cephesinin arkasından saldırarak, 1 Yunan Subayı dahil 25 esirle birlikte döndü.

Hafız Selman İzbeli


Varlıklı bir aileden geliyordu.Asker kastamonuya geldiğinde hepsini yolda karşılayıp doyurmuştu. Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kadınlar Kolu kurucularından ve Kastamonu’da ilk kadın meclisi üyesi sıkı bir Atatürk hayranı ve kendi deyimiyle bir “Cumhuriyet kadını”​ydı. Kurtuluş Savaşı için, Kastomonu'dan birçok kadını toplayıp cepheye çorap kazak fanila ördürüp cepheye göndermişti.​

Binbaşı Ayşe


​Gazi Ayşe Altıntaş, Selanik doğumludur. Eşi Kafkas Cephesi'nde şehit düşmüştür. 5 Mayıs 1919’da İzmir işgal edilince, ilk karşı koyma hareketine o da silahla katılmıştır. İstiklal Mücadelesi’nde başından sonuna kadar görev almıştır.​

Şerife Bacı


İnebolu'dan kağnılara yüklenen cephaneler Kastamonu'ya doğru yol aldı. Bu cephane kollarında hep kadınlar vardı. Bunlardan biri de Şerife Bacı'ydı. Bu cephaneleri götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer alırken, kış şartları nedeniyle Aralık 1921'de donarak öldü.

Halime Çavuş


Halime Çavuş, uzun yıllar Halim Çavuş ​olarak çağırıldı.Kurtuluş Savaşı’na erkek kılığında girdi, erkek gibi traş oldu, saçını kazıttı ve kimseye kadın olduğunu söylemeden Türk askerinin arasına karıştı. Bir Düşmanın açtığı ateş sonucu bir ayağı sakat kaldı.

Gördesli Makbule


Makbule Hanım daha bir yıllık evli iken eşinin yanında Milli Mücadele'ye katılmıştır. 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan ordusunun İzmir'i işgaliyle Batı Anadolu'yu işgale başlaması sonucu 7 Kasım 1921'de kocası Halil Efe ile Türk çetelerine katıldı. Yunan kuvvetleriyle çıkan çatışmalarda bulundu. Kocayayla baskınında geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek için hızla öne atılınca başından vurularak şehit olmuştur.


Tayyar Rahmiye


1920'de fransızlarla yapılan muharebede şehit olmuş yiğit kadınlarımızdan biridir. cephe arkasında durmak yerine düşmana kurşun sıkmayı tercih etmiştir. cesaretiyle birçok insana örnek olmuştur. Adanalı Rahmiye Hanım 9.Tümenin 1920 yılında Fransızlar ile yaptığı muharebeye müfrezesiyle katılmış, başlıca görevi, keşif ve cephe gerisinde kundakçılık yapmaktı. Muharebede ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit olmuştu.


Nezahat Baysel


Nezahat Onbaşı diye de anılır. Eşini yitiren 70. Alay Komutanı Hâfız Hâlid Bey, 8 yaşındaki kızı Nezahat’ı kimseye emanet edemeyip, yanına almıştı. Küçük Nezahat Çanakkale cephesinde muharebe havasına alışmış, Alay İzmit’e nakledildiğinde talimlere katılarak mükemmel at binmesini, silah kullanmasını öğrenmiş ve 12 yaşında “onbaşı” rütbesini almıştı. Babasının yanında cepheden cepheye koşmuş, çarpışmalara girmiş ve 100′den fazla düşman askeri öldürmüştü. TBMM'nin 30 Ocak 1921 tarihli oturumunda verdiği kararla, kendisine İstiklal Madalyası takdim edilmesine kararlaştırılan ilk kişi oldu. Ancak uygulama gecikmiş ve madalya, 2013’te Baysel'in torununun kızı Gizem Ünaldı'ya takdim edilmiştir.​


Halide Edip Adıvar


Yazar, siyasetçi, akademisyen, öğretmen. Halide Onbaşı olarak da bilinir. 1919′da Sultanahmet Meydanı’ndaki mitingde halkı işgallere karşı uyandırmak için yaptığı etkili konuşma sonrası hakkında tevkif kararı çıktı.1920′de Anadolu’ya kaçarak Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Cephede Mustafa Kemal'in yanında görev yapmış, sivil olmasına rağmen rütbe alarak bir savaş kahramanı sayılmıştır. Savaş yıllarında Anadolu Ajansı'nın kurulmasında rol alarak gazetecilik de yapmıştır.


Nene Hatun


Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Çeperler Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Aziziye Tabyası'nın savunulmasında çalışarak adını tarihe yazdıran Türk kadını. Aziziye savunmasına 20 yaşlarında gençken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır.​ Zatürre hastalığından dolayı 98 yaşında vefat etmiş ve kurtuluş mücadelesini verdiği Aziziye Tabyası'na defnedilmiştir.

__________________

Fitness Eğitmeni
SrKn isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla