Konu: İnhibisyon
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.12.2014, 22:07   #1 (permalink)
Pigment
Yedi Renk
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Lightbulb İnhibisyon

İnhibisyon

Cilt ve mukoza gibi vücudun dış yüzeylerine kadar ulaşan sinir uçlarının dış mekanik, fizik veya kimyasal etkilerle uyarılması sonucu bu uyarının refleks yolla beyin sapındaki solunum merkezine veya kalbe giderek solunum veya dolaşımı durdurmasıyla oluşan birden ölüm haline “inhibisyonla ölüm” denir.

Mekanik etki olarak travma, fizik etki olarak soğuk ve sıcak, kimyasal etki olarak gazlar ve irritan maddeleri örnek verebiliriz.

Bunlardan başak psişik inhibitörler denilen heyecan, korku, ağrı hisleri de solunum veya dolaşımı durdurabilir.

Bir ölümün inhibisyondan meydana geldiğini söyleyebilmek için; a-Sağlıklı bir kimsenin aniden ya da çok kısa bir süre içinde ölmesi b-Kişiye bir travma ya da uyaran uygulanması c-Travmanın ya da uyaranın vücudun bazı belirli bölgelerine uygulanması d-Bu travma ya da uyaranın kendi başına öldürücü şiddette olmaması e-Uyaran ile ölüm arasındaki zamanın çok kısa olması f-Ölen kimsenin vücudunda ölümü açıklayabilecek kut ya da kronik patolojik bir bozukluk olmaması gerekir.

İnhibisyon herkesde meydana gelmez. Bu durum daha çok vücudun uyarılara karşı göstermiş olduğu aşırı bir reaksiyondur.

İnhibe olan kişinin birden rengi solar, başı döner, gözü kararır, tansiyonu düşer, yere yıkılır, kalp atışları yavaşlar, solunum yüzeyelleşir, ağızda köpürme olabilir ve ölüm gerçekleşir.

Yapılan otopside kesin bir bulgu yoktur. İnsan vücudunda inhibisyon merkezleri denilen bir takım bölgeler tarif edilmiştir.

1-Larinks (gırtlak) 2-Larinks ve farinks (yutak) mukozası 3-Epigastrium (Karın ön/üst kısmı) 4-Mide mukozası 5-Testisler (yumurtalık) 6-Vajen 7-Uterus kollumu (rahim ağzı) 8-Anüs 9-Uretra (idrar yolu) Bu şekilde sıralanmasına rağmen vücudun her yerinin bir inhibisyon bölgesi olabileceği unutulmamalıdır.

Günlük yaşantıda şakalaşma esnasında karın ya da diğer inhibisyon bölgelerine vurulması, gıdıklanma, kişinin korkutulması, özellikle terliyken soğuk su içme esnasında inhibisyon ölümleri olabilir.

Hekimlik sanatının uygulanması sırasında; 1-Boyun bölgesinde tiroid ya da lenf bezi muayenesi 2-Abeslang ile dil köküne basılarak yapılan boğaz bakısında 3-Laringoskopi ya da endotrakeal entübasyon sırasında 4-Karnın derin palpasyonunda 5-Mide ve barsakların endoskopik muayenelerinde 6-Nazogastrik sonda uygulamasında 7-******l tuşe esnasında 8-Uterus kollumu genişletilirken 9-Rektal tuşe ya da endoskopi sırasında hasta inhibisyon sonucu aniden ölebilir. Hekimin bunu gözönünde tutarak gerekli ilkyardım ilaç ve malzemelerini bulundurması uygun olur. Aksi halde taksirle yaralama ya da ölüme sebebiyetten yargılanabilir.



Konu LifeisBeauty tarafından (08.12.2014 Saat 09:55 ) değiştirilmiştir.
Pigment isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla