Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.01.2015, 12:03   #1 (permalink)
Papatya

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Lahmacunda Yeni Dönem Başladı

Lahmacunda Yeni Dönem Başladı

Lahmacun harcındaki kırmızı et oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıktı. Sektör temsilcileri, "Lahmacunda kırmızı et yerine soğan koyanlar yandı.

Yılda ortalama 3. beş milyar adet tüketildiği tahmin edilen lahmacunda yeni dönem start verdi . Türk Standartları Enstitüsü (Tse) tarafından belirlenen lahmacun kriterlerine göre kırmızı et oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıktı. Yeni tatbikat ile özellikle ucuz lahmacunun fiyatına yüzde 20 zam yapılacağını açıklayan sektör temsilcileri, "Sağlıksız ve bol soğanlı lahmacun dönemi sona erecek. Fiyatı 3 liranın altında kalan lahmacuna dikkat. Bu rakamın üzerinde satış yapan yerler esasen yüzde 40'a yakın kırmızı et kullanıyor. Şu anda haksız rekabet ortadan kalkacak ve birden fazla üretici lahmacuna en az yüzde 20 zam yapacak" diye belirtti .
CEZASI 13 BİN LİRA
Son zamanlarda lahmacun ile alakalı gercekleşen pazar araştırmaları hakkında veri (bilgi) veren Tatlıses Gıda Fabrika Müdürü Elif Attepe ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Tse tarafından belirlenen standartlar kapsamında 20 cm'lik lahmacunun üst malzemesindeki protein oranı yüzde 4'ten 6'ya çıkarıldı. Yanı lahmacun harcındaki kırmızı et miktarı artık yüzde 25 değil, yüzde 35 olacak. Bunun üzerine piyasada 3 liranın altında lahmacun satılamayacak. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yapacağı denetimler standartların altında üretim yapan işletmelere 13 bin lira Ceza kesilecek. Bu tatbikat ile artık son kullanıcı de soğan yerine kırmızı eti bol lahmacun yiyebilecek."
RESTORANDA 6 LİRA
Tüketicilerin sağlıklı ve standartlara makul lahmacun tüketmesi gerektiğinin altını önemle çizen Hacı Bozan Oğulları İdare Kurulu Başkanı Murad Bozanoğlu ise şunları belirtti : "Restoranlarımızda sattığımız lahmacunun fiyatı 6 lira. Şayet içerdiği kıyma ve büyüklük standartların çok fazla üzerinde. İstanbul başta olmak üzere birden fazla noktada 2 liranın altında lahmacun satılıyor. Şayet bunlar hem Sağlık açısından zararlı hem de lezzet açısından çok fazla uygunsuz . Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı bu konudaki denetimlerini arttırdı. Son alınan karar hem bizim için hem de son kullanıcı için çok fazla iyi oldu."
ET DIŞINDAKİ MALZEMELER
Lahmacun tüketiminin her önceki sene arttığına tüm dikkatleri üzerinde toplayan Ramazan Bingöl Et Lokantalarının sahibi Ramazan Bingöl, "Tse tarafından belirlenen standartların üzerinde üretim yapıyoruz. Ürünlerimizde kırmızı et oranı yüzde 40'lar aşamasında . Fiyatı da 6 lira. Bu rakam paket serviste 4 liraya düşüyor. Lahmacunda kırmızı etin dışında da kullanılan malzemeler çok fazla mühim . Soğan, maydanoz, domates ve kuyruk yağı da kaliteli olmalı. Lahmacunun lezzetini arttıran bu ürünler fiyata da yansıyor. Malzemesi uygunsuz olan yerlerde fiyatlar 3 liranın altında kalıyor. Yeni standartlara göre üretim yapmak isteyen kurumlar en az yüzde 20 zam yapmalı" bildirmesini yaptı.
PROTEİNİ BOL ÜRETİM ŞART
Türkiye'de lahmacunun daha çok fazla Anadolu illerinde tüketildiğini ifade eden İmam Çağdaş'ın sahibi Talat Çağdaş, şunları belirtti : "Restoranımızdaki lahmacunun çapı 31 cm. İçerisinde kullandığımız kırmızı etin oranı yüzde 45. Bu lahmacunun fiyatı 4.25 TL. Şayet Türkiye'nin birden fazla yerinde fiyatlar daha aşağıda seyrediyor. Bunun en mühim sebebi yoğun soğan kullanımı. Tse tarafından getirilen yeni tatbikat sektörün toparlanmasını sağlayacaktır. Proteini bol üretim yapmayan firmalar zora girecektir. Tüketici açısından mühim bir tatbikat ."

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla