Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.02.2015, 19:50   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Arnavut Edebiyatının Başlangıcı

Arnavut Edebiyatının Başlangıcı



Başlangıçta, Latinceden çevrilen dini eserlerden oluşan Arnavut edebiyatı, kısa bir süre sonra daha çok Arnavutlar'a özgü konular girecektir. Frang Bardhi 1635'te ilk Latince-Arnavutça sözlüğü (Dictionarium Lâtine-Eperiticum) yayımladı.[1] Pjeter Budi (1566-1623) ise zamanının Arnavutluk'unun iktisadi ve sosyal gerçekliğinin bir tablosunu çizdi. Nihayet, Pjetër Bogdani de 1685'te Peygamberler Anahtarı adıyla, bu edebiyatın ilk özgün eserini yayımladı.

17. yy'a ait bu metinlerin ortak özelliği, hepsinin İtalya'da yetişmiş Katolik rahiplerince ülkenin kuzey kesiminde kaleme alınmış olmalarıdır.

Öte yandan, Osmanlı egemenliği sırasında Güney İtalya'ya ve Sicilya'ya göç eden bir dizi Arnavut'un da kendi dillerinde eser vermeyi sürdürdüğü görülüyordu. Daha 1592'de Lekë Matrënga, şair olmadığı halde, Katolik dua kitabına yazdığı eklemeyle Arnavut şiirinin ilk örneğini vermişti. 17. yy'de Nikollë Brankati, Nikolle Filya, Nikolle Keta ve Zef Barçia bu geleneği sürdürdüler. 18. yy'da yetişen en önemli yazar ise, 1762'de ****** Meryem'in Hayatı adı altında bir şiir derlemesi yayımlayan Jul Variboba idi.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla