Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.06.2015, 19:38   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Partikül Filtresi Ne İşe Yarar?

Partikül Filtresi Ne İşe Yarar?


Motorlu araçların kullanımı gün geçtikçe artmaktadır ve bunun doğaya geri dönüşü artık gözle görülür etkilerle kendisini göstermektedir. Artan bu kullanımla beraber araçların trafik içerisindeki güvenliği ve bakımının önemi de yükselmektedir. Çünkü düzgün kullanılmış bir aracın ömrü daha uzun olacağından, kullanıcıya daha az problem yaratacağından ve doğayı daha az kirleteceğinden bu konuya ayrıca önem verilmelidir. Bu konuda araçlara destek sağlayan uygulamalardan biri de partikül filtresidir. Peki, bu filtre ne işe yarar, özellikleri nelerdir ve aracın sağlığına nasıl katkı sağlar?

Partikül filtre bir diğer deyişle dizel partikül filtresi (DPF) basitçe özel metallerle kaplanmış (silisyum karbür ve soy metal) ve görevi egzozdan havaya atılan kurumun zararını en aza indirmek olan bir elemandır. Bu gazlar hidrokarbonlar (HC) ve karbon monoksittir (CO). Egzoz gazlarından gelen partikülleri toplayarak filtresi içindeki kanallarda biriktirir. Filtre içindeki kurum zamanla motorun performansını düşüreceğinden, tıkanıklığı önlemek için de düzenli olarak yanar. Bu olaya rejenerasyon denir.

Normal veya ek yakıt verilerek dışardan müdahale ile gerçekleştirilen rejenerasyonlar esnasında egzoz parçaları yüksek sıcaklıklara ulaşır. Bu nedenle o esnada aracın altında bulunan yanabilir maddeler egzoz parçalarından etkilenip alev alabilir. Bu nedenle araçların park edildiği yerde kuru ot veya kağıt parçaları gibi yanabilir maddelerin olup olmadığının kontrol edilmesinde fayda vardır. Filtre içerisinde birikmiş olan aşırı kurumun motorun performansını olumsuz yönde etkileyeceğini söylemiştik. Bu fazla kurum rejenerasyon esnasında filtreyi çatlatabilmektedir. Buna önlem olarak, DPF içerisinde bir arıza olduğunda haber vermek için yanan arıza gösterge lambası (MIL) kontrol edilmelidir. Bu durumda sorunun hemen çözülmesi için yetkili servise gitmek yapılacak en doğru hareket olacaktır.

DPF’nin özelliklerine gelecek olursak bu filtreler dizel motorların özelliklerine ve modellerine bağlı olarak düzenlenmişlerdir. Yapılmasında kullanılan değerli metaller filtrenin özel bir müdahale gerekmeksizin güvenli bir şekilde yüksek sıcaklıklara (600 derece) kadar çıkarak biriken partiküllerin tamamının yanmasına olanak sağlar. DPF’ lerin avantajlarının başında neredeyse yüzde yüz oranında çevre dostu olması geliyor. Daha sonra dayanıklılığı ve bakım gerektirmemesi gelmektedir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla