Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.06.2015, 17:55   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Sprey Boyama Nasıl Yapılır?

Sprey Boyama Nasıl Yapılır?


Boya yapmak aslında sanıldığı kadar zor ir iş değildir. Özellikle de gelişen teknoloji sayesinde boya yapmaya yardımcı birçok araç-gerecin icadı, bir de boyalardaki çeşitlilik boya yapma işini daha da kolay hale getirmiştir. Boyayacağımız cismin özellikleri ve içeriğine göre ayrıca amacımıza ve vaktimize göre çok fazla boya seçeneği ve tekniği mevcuttur. İşte bunlardan biri de sprey boyalardır. Peki sprey boyayla boyama nasıl yapılır biliyor muyuz? Bu yazımızda da sprey boyama nasıl olur sorusuna cevap aradık.

Sprey demek genelde basınçlı bir gaz yardımıyla çok küçük zerrecikler halinde püskürtme işine denir. Boyanın sıkıştırılmış bir kutu içerisinden basınçlı bir şekilde dışarı püskürtüldüğü boya çeşidine sprey boya denir. Piyasada modifiye akrilik, sentetik veya selülozik bazlı olmak üzere çeşitleri bulunan sprey boyalarla hemen her şeyi boyamak mümkündür. Metal ürünlerden tutun da, ahşap, plastik gibi ürünlere hatta beton yüzeylere kadar her şeyi sprey boyayla boyayabilirsiniz. Elbette her boya çeşidini kullanmak için olduğu gibi sprey boya için de bazı teknikler var.

Öncelikle boya yapılacak yüzey toz, kir, pas, yağ gibi boyanın yüzeye yapışmasına ve renginin bozulmasına yol açabilecek şeylerden iyice arındırılmalıdır. Sprey boya rüzgar alan bir ortamda kullanılmamalıdır. Zira rüzgar havadaki boya zerreciklerinin uçuşarak etrafa yayılmasına sebep olacağından hem etrafın boya olmaması hem de tam boyama olabilmesi için bu şarttır.

Temizlenmiş yüzeye gerekirse önce astar uygulaması yapılmalıdır. Sprey boya kutusu birkaç dakika boyunca çalkalanmalı. Bu boyadan istenen rengin alınabilmesi içinde önemli ve gereklidir. Sprey kutusunun boya çıkış deliği yüzeye 20-25 cm mesafeden tam paralel bir şekilde püskürtülmelidir. Sprey boyaların diğer boyalara göre kuruma süresi daha kısa olduğundan ikinci kat boya yapılacaksa 10-15 dakika beklemek yeterli olacaktır. İlk 10 dakika içinde toz tutmama, 15 dakika içinde dokunma ve 24 saatte de tam manasıyla kuruma gerçekleşmiş olur. 400 ml'lik standart bir sprey boya kutusuyla yaklaşık (zeminin boya emici özelliğine göre) 1,5-2,5 metre karelik bir alan boyanabilir. Boyanın daha dayanaklı ve kalıcı olmasını istiyorsanız üzerine sprey vernik uygulaması yapın.

Son olarak sprey boya uygulamasını yapmadan önce çevrede boyayı parlatabilecek ateş kaynağı olmamasına dikkat edin. Ayrıca gözlük, maske, eldiven gibi koruyucular kullanın. Boyayacağınız parça küçükse boyaya başlamadan önce parçanın altına etrafa saçılmaması için bir gazete veya naylon örtü kullanın.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla