Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.06.2015, 18:37   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Satrança Nasıl Başlanır?

Satrança Nasıl Başlanır?

Satranç, Satranç Nasıl Oynanır, Satranç'a Başlamak, Satranç'a Nasıl Başlanır


Satranç sporu, pek çok kişi tarafından merakla başlanan ve turnuvalar ile devamlılığı sağlanan bir oyun türüdür. Bu nedenle de temelleri oluşturmak adına satranç öğrenimine başlangıç oldukça önem taşır. Peki, bu noktada, satranca nasıl başlanır?

Taşları ve tahtayı tanıma: Öncelikli olarak, savaş ve strateji temalı bu oyunun nasıl bir zeminde ve hangi araçlar ile oynandığını öğrenmek gerekiyor. Tahtanın konumu, karelerin anlamları, karelerin nasıl ifade edildiği, hangi noktaların daha önemli olduğu gibi konumsal durumlar öğrenilirken, bir yandan da hangi taşların nasıl hareket ettikleri, taşların önemi ve manevra kabiliyetleri de görülür. Bu şekilde, temel olarak bir satranç bilgisine kavuşulmuş olur.

Açılış öğrenme Satranç: tahtasında iki orduyu temsil eden satranç taşlarının başlangıç konumundan sonra nasıl hareket etmeleri gerektiği, hangi tip açılışların uygulanmasının lazım geldiği, agresif ya da daha emniyetli stratejilerin açılış hamlelerinde ne yönlü etkiler yapabileceği öğrenilmelidir. Yani sporcular, taşlarını hareket ettirmeye başladıkları anda, en optimize edilmiş şekilde nasıl bir açılış ve gelişim hamlelerinde bulunmaları gerektiğini öğrenirler. Sağlam yapılan açılışlar, çoğu zaman zaferin de başlangıcı olmaktadırlar.

Oyun ortası gelişimi: İki ordunun da askerleri bir şekilde açılış hamlelerini tamamladıktan sonra, merkez kareleri alabilmek ve rakip şahı bir şekilde tehdit edebilmek için karşılıklı taş almalar, kırışmalar ve stratejiler ortaya çıkmaya başlar. Bu noktada, oyun ortası denilen bu süreçte, sporcular birbirlerini alt ederek oyun sonuna daha iyi bir şekilde girmenin yollarını ararlar. Bunun için de bol bol alıştırma, kombinasyon ve problem çözülmeli, gerekirse deneyim kazanmak için antrenman maçları yapılmalıdır.

Kuvvetli oyun sonu bilinci geliştirimeli: Açılış ve oyun ortasının ardından, oyunu kazanmak için rakip şaha yaklaşılan ve genellikle de az taşın kaldığı bu bölümde, sporcular mat etme konusunda sağlam bir temele ve rakip şahı en iyi şekilde sıkıştırma bilincine sahip olmalıdırlar. Örneğin 2 kaleye karşılık şah ya da vezire karşılık şah gibi temalar ile alıştırmalar yapılarak, bu tip pozisyonlarda en uygun hamleler öğrenilmelidir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla