Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.07.2015, 11:46   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Saksafon Nasıl Öğrenilir?

Saksafon Nasıl Öğrenilir?


Caz severlerin sık sık karşılaştığı bir üflemeli çalgıdır. Yapımı, klarneti, tuş takımı, flüt ile benzerlik gösterir. Piyano gibi erken yaşta öğrenilmesi gerekli bir enstruman değildir. Her yaştan meraklısı öğrenebilir. Klarnet gibi çok nefes gerektiren bir çalgı değildir. Diyafram nefesi ile rahatlıkla çalınabilir. Öğrenimi bir disiplin ve emek gerekir. Peki saksafon nasıl öğrenilir?

Not: Konuşurken alınan nefesten farklıdır. Uyurken alıp verilen nefes diyafram nefesidir.

Saksafon kaynaklarla öğrenilecek bir ensturuman değildir. Mutlaka bir hocayla çalışılması tavsiye edilir. Ya da doğru üfleme tekniğinin öğrenilmesi gereklidir. Çünkü saksafona nasıl üflemeye başlarsanız aynen o şekilde devam edersiniz. Bu nedenle ilk öğrenilmesi gerekilen doğru üfleme tekniğidir. Yanlış öğrenilirse hocaya dahi gitseniz bu alışkanlığı değiştirmeniz çok zor olacaktır.

Çalmayı kaynaklarla öğrenmeseniz de çalmaya başlama aşamasında bol bol video kaynaklarından yararlanılmalıdır. Nasıl çalınıyor, neler çalınıyor seyredilmeli göz ve kulak aşinalığı kazanılmalıdır. Saksafon ile yapılan müzikleri dinlemek asla ihmal edilmemelidir.

Vuruşlara geçilmeden önce uzun bir süre üfleme çalışması yapılması gerekmektedir. Üfleme çalışması çalgısız da yapılabilir. Karnınızı içeri çekerek değil dışarı şişirerek yapılması gerekli bir nefestir. Saksafon ile nefes egzersizi yapmak için uzun ses üflenmeli düz sese çıkartılmaya çalışılmalıdır. Nefesiniz yettiği sürece uzun sesi üfleyin. Bu süre uzadıkça artık çalmayı öğrenmeye hazır hale gelmiş sayılırsınız.

Ardından parmak egzersizleri yapılmalıdır. Eğer ciddi anlamda saksafon öğrenmek istiyorsanız mutlaka nota bilginiz olmalı. Nota bilgisi olmadan çalabileceğiniz parçalar 2-3 ü geçmeyecektir. Biraz notaları öğrendikten sonra bol bol gam etüdü yapılması gereklidir. Egzersiz ve etüdü, ne kadar fazla yaparsanız o kadar iyidir. Çaldığınız enstrümana alışmanız öğrenme aşamasını kolaylaştırır. Bu nedenle saksafon seçerken bile dikkatli olunması gerekmektedir. Çalışmalar esnasında mutlaka metronom kullanılmalıdır. Metronom parçanın hangi hızla çalınması gerektiğini gösterir. Tüm öğrenilen parçalar metronom ayarında yavaş şekilde başlanmalıdır.

Egzersiz yaparken oturabilirsiniz fakat etüd esnasında ayakta olmaya dikkat edin. Diyafram ile uzun bir süre çaldıktan sonra mutlaka dinlenin. Parçanın bazı kısımlarında saniyelik nefes dinlendirmeleri de yapın. Verilen araları nefes seviyenize göre seçin.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla