Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Genel Sağlık
facebook bağlan


Kırmızı Lahanada Bulunan Antosiyaninler Ve Özellikleri

Genel Sağlık kategorisinde açılmış olan Kırmızı Lahanada Bulunan Antosiyaninler Ve Özellikleri konusu , Kırmızı Lahanada Bulunan Antosiyaninler Ve Özellikleri Antosiyaninler, sebze ve meyvelerde kırmızı, mor ve mavi rengi oluşturan, antioksidan kapasitesi yüksek polifenolik bileşenlerdir (Strack ve Wray, 1993). Sağlık açısından olumlu etkileri olması ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.02.2015, 15:12   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kırmızı Lahanada Bulunan Antosiyaninler Ve Özellikleri



Kırmızı Lahanada Bulunan Antosiyaninler Ve Özellikleri



Antosiyaninler, sebze ve meyvelerde kırmızı, mor ve mavi rengi oluşturan, antioksidan kapasitesi yüksek polifenolik bileşenlerdir (Strack ve Wray, 1993). Sağlık açısından olumlu etkileri olması ve antioksidan kapasitesinin yüksek olması sebebiyle antioksidan içeriği yüksek olan kuşüzümü, ahududu gibi meyveleri diyetimizde tüketmemiz sürekli tavsiye edilmekte ve hatta antioksidan içeriği yüksek olan bu tip kırmızı meyveler kozmetik sektörüne de girerek yaşlanmayı önleyici cilt kremleri ve daha pek çok bakım ürününde kullanılmaktadır.
Günlük diyette düzenli olarak kırmızı meyveler, kırmızı lahana gibi antosiyanin içeriği yüksek sebzeler ve kırmızı şarap tüketildiğinde günlük antosiyanin tüketimi 200 mg/gün değerine ulaşmaktadır (Wu et al., 2006).

Antosiyaninlerin, çok geniş bir aralıkta incelenecek kadar sayısız yararı bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı;

*• Kanser hücrelerinde DNA hasarına sebep olarak kanserli hücrelerin yok edilmesine yardımcı olur ,
•* Pankreas hücrelerinde insülin üretimini tetikler,
*• Antioksidan etkileri sayesinde, hücrelerde oksidasyonu geciktirdiği için, yaşlanmayla birlikte beyin fonksiyonlarının azalmasını önler.

Diyetimizde antosiyanince zengin gıdaları tüketmek, pek çok hastalıkları önlemede etkilidir ve bu etkiler in-vivo yöntemlerle de kanıtlanmıştır. Fakat yapılan in-vitro sindirim deneyleri sonucunda, antosiyaninin biyoyararlılığının düşük olduğu belirlenmiştir. Yani antosiyanin vücuda girdikten ve mide ve bağırsak koşullarında sindirildikten sonra kana karışma düzeyi, normalde tükettiğimiz antosiyanin düzeyinden çok daha düşük miktarlardadır.

Antosiyaninlerin düşük biyoyararlılıkta olmaları, bilinen bu faydalarının yüzde kaçının vücudumuzda etkili olduğu konusunda da şüpheler yaratmıştır.

Yapılan pek çok çalışmada, antosiyaninlerin midedeki asidik koşullarda (pH 3) bağırsaktaki bazik koşullara (pH 7) oranla daha stabil kaldığı belirlenmiştir. Kırmızı lahana (Brassica oleracea L.) geniş pH aralıklarında stabil kalabildiği için aynı zamanda gıda boyası olarak da sıklıkla kullanılmaktadır.

Antosiyaninler, taze lahana ve lahana turşusu dahil olmak üzere lahanada en fazla miktarda bulunan polifenolik bileşenlerdir. Kırmızı lahanada bulunan antosiyaninlerin kompozisyonu LCMS (Liquid Chromatography-Mass Spectrometry) cihazı ile (Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometresi) belirlenmektedir.

Yaklaşık 11 farklı antosiyanin bileşeni LCMS cihazında 520 nanometrede ölçülebilmektedir. Antosiyanin kompozisyonunda baskın olan bileşen “siyanidin-3-diglukozid-5glukozid” bileşenidir ve antosiyaninin çekirdeği olarak kabul edilmektedir. Ayrıca taze kırmızı lahanada, pelargonidin-3-glukozid ve siyanidin-3-O-triglukozid-5-O-glukozid formları da bulunmaktadır.
Antosiyaninlerin stabilitesi mide ve bağırsak koşullarında test edilmiştir. Yapılan çalışmalara göre, mide koşullarında bağırsak koşullarına oranla daha stabil kaldığı belirlenmiştir. Mide ve bağırsak koşulları bütün olarak incelendiğinde antosiyaninlerin %25’ e yakın bir kısmının stabil kaldığı belirlenmiştir. Yani bunun anlamı, diyetimizde tükettiğimiz antosiyaninlerin %25 lik bir kısmını vücudumuza alıyor ve kullanıyoruz. Fenolik bileşenlerde bu oran mide ve bağırsak sindirimi sonunda %100 değerlerine kadar ulaşabilmektedir. Kırmızı lahana bulunan antosiyanin bileşenleri de polifenolleri büyük oranda içerdiğinden, sindirim sonundaki bu kayıp aslında polifenollerin farklı bir forma dönüşerek yeni bileşik yapılı polifenolik maddeler olması şeklinde de yorumlanabilir. Bu anlamda biyokimyasal çalışmalarla oluşan yeni formlar incelenerek bu bileşenlerin biyoyararlılığı ile ilgili kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır.

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 2
Papatya, YeşiL6
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 01:19